Imediat după ce a trecut Crăciunul, ieșenii au început să arunce brazii pe care i-au împodobit. Din ce în ce mai mulți brazi au ajuns la punctele gospodărești amenajate de Salubris în cartierele din Iași. Toți acești copaci sunt colectați și transportați la depozitul din Țuțora, acolo unde urmează să fie procesați și transformați în compost. În schimb, un lucru îmbucurător este acela că angajații de la Salubris nu au sesizat cantități semnificative de alimente aruncate în această perioadă
Din ce în ce mai mulți brazi ajung zilnic la ghena de gunoi. Imediat după ce a trecut Crăciunul, ieșenii au început să se descotorosească de brazii din casele lor. Toți acești copaci care ajung la punctele gospodărești sunt colectați de angajații de la Salubris și transportați la depozitul din Țutora, acolo unde sunt procesați. Toți copacii care ajung la depozitul de deșeuri al celor de la Salubris sunt procesați și transformați în compost.
„Brazii au început să apară la punctele gospodărești, din tot orașul, încă de săptămâna trecută. Însă este ceva normal pentru această perioadă din an. Noi colectăm toți acești brazi folosind o camionetă, cu care facem și colectare selectivă. Apoi îi transportăm la depozitul din Țuțora, acolo unde sunt depozitați separat și ulterior procesați. În urma procesului de procesare, brazii sunt transformați în compost”, a declarat Dan Leahu, șeful secției 1 din cadrul Salubris.
După sărbători, ieșenii nu au făcut risipă de mâncare
Față de anii precedenți, ieșenii nu au mai irosit atât de multe alimente după sărbători. În medie, ieșenii aruncă la gunoi aproximativ 40.000 de tone de alimente și resturi alimentare. Acestă cantitate crește în preajma sărbătorilor, atunci când oamenii nu pot consuma toate alimentele pe care le pregătesc. Din fericire, angajații Salubris nu au sesizat încă o creștere a cantității de deșeuri alimentare. Însă aceștia se așteaptă ca de acum încolo să apară din ce în ce mai multe resturi alimentare la punctele gospodărești din oraș.
„Nu sunt mai multe alimente aruncate acum față de perioada precedentă. De fapt, pot spune că nu am sesizat nicio creștere considerabilă a cantității de deșeuri alimentare. Poate de acum încolo ieșenii vor arunca alimentele care le-au rămas de la sărbători”, a adăugat șeful secției 1 din cardul Salubris, Dan Leahu.
Resturile alimentare alterate ajunse la ghenă atrag de foarte multe ori mulți oameni ai străzii, care le consumă fără a se gândi la consecințe. Problema este că aceștia distrug punctele gospodărești, încercând să le deschidă, și împrăștie deșeurile peste tot în jur. Angajații firmei de salubritate se așteaptă la munți de deșeuri menajere.
Cum putem preveni irosirea alimentelor
De cele mai multe ori, la gunoi ajung legumele, mâncarea preparată și alimentele semi-preparate. Marile supermarketuri și restaurante din oraș aruncă, în general, după sărbători, cantități-record de alimente nevândute. Partea cea mai rea, în schimb, este faptul că alimentele alterate creează biodeșeuri, care nu pot fi valorificate la Centrul Municipal de Colectare din Iași. Ca risipa de alimente să fie prevenită, chiar și într-o mică măsură, se poate încerca refolosirea acestora.
Există o așa-numită piramidă a deșeurilor alimentare, prin care se indică metodele de a dispensa hrana care în mod normal ar ajunge la gunoi. Dacă hrana ar fi refolosită, resurse prețioase ale planetei ar putea fi salvate. Potrivit estimărilor realizate anul trecut de către Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO), în Europa se aruncă la gunoi anual, în medie, 95 de kilograme de alimente pe cap de locuitor. Companiile producătoare de sucuri au cel mai mare consum de gaze cu efect de seră prin faptul că alimentele lichide sunt cele mai aruncate. Astfel de deșeuri produc un amestec care în contact cu celelalte deșeuri produc biogaz care poate fi captat și folosit deoarece are aceleași proprietăți ca și gazul metan.