Prima pagină » Local » Nici bine nu s-a încheiat ancheta epidemiologică de la Conest SA, că focarul s-a extins! Numărul de vietnamezi infectați cu COVID-19 a ajuns la 37, iar patronul nu-i mai pune la treabă

Nici bine nu s-a încheiat ancheta epidemiologică de la Conest SA, că focarul s-a extins! Numărul de vietnamezi infectați cu COVID-19 a ajuns la 37, iar patronul nu-i mai pune la treabă

28 sept. 2020, 02:00,
Bianca Ciubotariu în Local

Ancheta epidemiologică la compania Conest SA s-a încheiat, dar focarul s-a extins. Alți 12 vietnamezi, pe lângă cei 25 internați în spital, au ieșit pozitivi la infecția cu COVID-19. Cinci dintre cei depistați recent s-au internat în spital, iar șapte sunt în autoizolare. Cei 37 de vietnamezi suferă de forme ușoare și medii ale infecției cu COVID-19

Dr. Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică din Iași, a anunțat faptul că ancheta epidemiologică de la Conest SA s-a încheiat. Nici bine nu s-au terminat investigațiile, că alți 12 vietnamezi, angajați ai companiei, au fost depistați pozitivi la infecția cu COVID-19. Numărul de infectați a ajuns la 37. Cinci dintre cei 12 vietnamezi, recent diagnosticați cu COVID-19, au fost internați la Spitalul „Căi Ferate” din Iași, alături de ceilalți colegi de-ai lor. Restul de șapte sunt asimptomatici, așa cum spune Vasile Cepoi, și ar putea reveni la muncă pe șantiere. Patronul Conest SA, Viorel Cozma, i-a scăpat, însă, de muncă și-i ține în autoizolare timp de 14 zile. Îi este frică că vietnamezii ar putea zburda prin oraș, împrăștiind infecția cu COVID-19.

Vasile Cepoi: „Am vorbit cu patronul și spune că preferă să-i țină în izolare pentru că sunt greu de controlat”

Nici bine nu s-a încheiat ancheta epidemiologică la Conest SA, că alți 12 vietnamezi au fost depistați pozitivi la infecția cu COVID-19. Directorul DSP Iași spune că a vorbit personal cu Viorel Cozma, patronul Conest SA, și i-a spus că poate trimite cei șapte vietnamezi pe șantier, dar patronul a refuzat.

„Ancheta epidemiologică de la Conest SA s-a finalizat, dar au mai fost depistați încă 12 vietnamezi pozitivi la infecția cu COVID-19. O parte dintre ei sunt în izolare și sunt asimptomatici. S-a făcut dezinfecția spațiului, s-a aerisit. Este vorba despre transmitere comunitară. Vietnamezii pot lucra pe șantier pentru că sunt asimptomatici și pentru că lucrează între ei, nu intră în contact cu alte persoane. Am vorbit cu patronul și spune că preferă să-i țină în izolare pentru că sunt greu de controlat”, spune Vasile Cepoi, director DSP Iași.

Cei 30 de vietnamezi internați la Spitalul „Căi Ferate” din Iași se înțeleg prin semne cu medicii

La Spitalul „Căi Ferate” din Iași sunt internați 30 de vietnamezi, angajați la Conest SA. Medicii spun că aceștia suferă de forme ușoare și medii ale infecției cu COVID-19 și că sunt cu toții internați pe un singur etaj. Este grea comunicarea pentru că numai doi dintre ei rup cuvinte în engleză, iar cu ceilalți, medicii se înțeleg prin semne. Conform datelor emise de către unitatea medicală, cei 30 de vietnamezi vor putea fi externați abia după 14 zile pentru că nu au condiții de izolare. Starea lor de sănătate este promițătoare și sunt bucuroși că se au unul pe celălalt. În ceea ce-i privește pe cei șapte vietnamezi care au fost depistați recent cu COVID-19, patronul Viorel Cozma a asigurat Direcția de Sănătate Publică din Iași că le-a asigurat toate cele necesare pentru izolare.

Șantierul Conest SA din Tudor Vladimirescu omoară toate afacerile din zona, iar din cauza anchetei epidemiologice, totul a devenit un haos

Din cele declarate de conducerea Conest SA, vietnamezii nu au părăsit incinta șantierelor și nu au intrat în spații publice. Cu toate acestea, se discută despre infectare comunitară. Dacă au stat doar între ei, cum s-au infectat cu COVID-19? Un oraș întreg este blocat din cauza Conest SA, firma lui Viorel Cozma, și a specialiștilor din Primărie! Sute de ieșeni se plâng că din cauza șantierului din Tudor Vladimirescu sunt cozi uriașe de mașini, iar timpul petrecut în trafic s-a triplat față de perioada de până la începutul școlii. Cel mai grav este faptul că nimeni de la SC Conest SA nu lucrează, în acest moment, pe șantierul din Tudor Vladimirescu, așteptând, probabil, să vină iarna, ca să mai treacă timpul și ei să încaseze banii ieșenilor.

Iar acum, de la aceasta anchetă epidemiologică de la Conest SA, lucrările pe șantiere riscă să fie întârziate și mai mult. Afacerile din Tudor Vladimirescu sunt distruse de șantierul Conest SA. Proprietarii de fast-food-uri se gândesc serios să se reorienteze. Șantierul Conest a blocat activitatea agenților economici care sunt în pragul falimentului, iar zeci de angajați riscă să rămână pe drumuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *