Prima pagină » Informații utile » NFT – ce înseamnă și la ce este util

NFT – ce înseamnă și la ce este util

15 aug. 2024, 14:21,
în Informații utile

NFT ce înseamnă? Un NFT este un act digital de proprietate combinat cu un certificat digital de autenticitate. Astfel, reprezintă un fișier digital precum o fotografie, un desen, un cântec sau un video.

NFT-urile reprezintă ceva unic ce nu poate fi înlocuit cu ceva similar, ca un act de autenticitate. Este un lucru individualizat printr-o serie. Chiar dacă mai multe persoane dețin același lucru similar, o singură persoană deține dreptul de autor pentru acel NFT. Ce înseamnă mai exact asta?

NFT – ce înseamnă?

NFT-urile se creează cu ajutorul token-ului. Tehnologia blockchain este utilizată pentru a crea și garanta securitatea unui NFT, iar unele elemente legate de blockchain se numesc tokens. Lucrurile scrise într-un blockchain rămân acolo și autenticitatea lor poate fi oricând confirmată.

Principala utilizare a acestor NFT-uri este de a acorda drept de proprietate asupra unui produs digital. Dacă o persoană face un NFT, îl poate vinde pe bani mulți pentru că acel cumpărător are apoi garanția că el este singurul care deține acea imagine. Dacă cineva vinde, de exemplu, același la trei persoane diferite, valoare va fi mai mică întrucât o deține mai multă lume.

Dacă cineva fură acea imagine și o dă mai departe, tot deținătorul NFT-ului are obiectul cel mai valoros pentru că are dovada că i l-a dat artistul. Astfel, NFT-urile devin totodată o unealtă bună pentru artiștii digitali. Unicitatea garantată prin prezența fizică a obiectului în casa proprietarului este transferată în digital prin NFT-uri.

Genul acesta de contracte pot fi securizate prin blockchain, astfel artistul încasează 10% și din tranzacțiile ulterioare ale acelui produs. Adică poate vinde un desen cu 300 de dolari, dar dacă după 3 ani, desenele sale sunt foarte celebre și unul dintre cumpărători le vinde mai departe cu 100.000 de dolari, artistul va lua 10% și din noua tranzacție, un fel de “drepturi de autor”.

Cum faci un NFT

Este relativ simplu să creezi un NFT. Ai nevoie de un crypto wallet în care să-l stochezi și după asta să-l transferi altcuiva dacă este cazul. Acest domeniu deschide o piață uriașă pentru colecționari. De asemenea, acestea mai sunt și o bună posibilitate de marcare a bunurilor digitale. În viitor pot exista mecanisme anti-piraterie de verificare a autenticității unui bun digital, de tipul joc sau film, care ar folosi NFT-uri sau blockchain-ul pentru a verifica dacă într-adevăr ai cumpărat acel joc sau îl piratezi.

Tehnologia permite oricui să creeze ceva digital și să vândă. Cu NFT asta se poate întâmpla într-un mod organizat, securizat și convenabil atât pentru creator, cât și pentru cumpărător. Valoarea unui NFT popular poate să urce la mii sau milioane de lire.

O utilitate populară a acestora este în jocuri. Îți poți crea lucruri unice într-un joc, cum ar fi arme, mași, personaje pe care să-l folosești în mai multe. Astfel ți se permite să muți de la un joc la altul același avatar personalizat. Unele NFT–uri sunt câștigate prin realizările din joc. Altele sunt achiziționate prin cutiile de comori sau cumpărate de pe piețele de NFT–uri.

NFT–urile sunt bune pentru jucători dar sunt și mai bune pentru creatorii lor, care pot să primească recompense semnificative dacă NFT–urile lor se dovedesc a fi populare pentru jucători.

Chiar dacă pare ușor complicat de înțeles acest concept de NFT, ce înseamnă pentru piața creatorilor digital poate fi un progres plin de beneficii. Acestea pot fi și un mod de a susține propria imagine sau a clubului sportiv preferat, de exemplu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *