Prima pagină » Sanatate » Nevroza cardiacă, o afecțiune provocată de stres! Ce simptome prezintă și cum se tratează

Nevroza cardiacă, o afecțiune provocată de stres! Ce simptome prezintă și cum se tratează

23 mai 2022, 09:28,
în Sanatate

Nevroza cardiacă nu este o afecțiune a inimii, ci se dezvoltă pe fond nervos. Cei mai predispuși la această tulburare sunt oamenii care au un sistem nervos dezechilibrat, unde orice emoție intensă poate afecta centrele hipotalamice și cortexul cerebral.

Spre deosebire de nevroza anxioasă indusă de spondiloza cervicală, cea cardiacă se manifestă la finalul unei zile de muncă sau după efectuarea unui efort fizic intens. Mai mult, simptomele pot fi provocate de situații conflictuale sau emoții puternice. Pot ajunge să sufere de nevroză cardiacă și persoanele care muncesc foarte mult și nu sunt capabile să se relaxeze.

Există mai mulți factori care pot genera simptome de nevroză cardiacă, și anume: stări de teamă, probleme de adaptabilitate la mediul social sau familial, labilitate psihică, stări de anxietate, emotivitate excesivă şi depresie, tulburări ale glandei tiroide, spasmofilia, tulburări ovariene. Totodată, poate fi vorba și despre boli cronice, care determină apariția acestei afecțiuni, cum sunt: anemiile cronice, colecistopatiile grave, reumatismul cronic, constipaţia gravă, etc.

Nu în ultimul rând, și alimentația are un rol covârșitor în declanșarea sau agravarea nevrozei cardiace. Recomandat este să nu se mănânce în grabă, mesele să fie regulate, iar dieta să nu fie prea bogată în calorii.

un rezultat ekg, o inimă roșie și un stetoscop

Nevroza cardiacă nu este o afecțiune a inimii, ci se dezvoltă pe fond nervos.

Simptomele nevrozei cardiace

Nevroza cardiacă se manifestă, de regulă, prin durere în zona toracică, în partea stângă, imediat sub sân sau în regiunea laterală a toracelui din partea stângă. Durerea poate să țină câteva secunde, minute sau, chiar, ore și nu iradiază, fiind sub forma unei înțepături sau a unei presiuni intense.

De asemenea, afecțiunea este marcată de oboseală intensă, resimțită, mai ales, la finalul zilei. Mai mult, pot apărea stări de greață sau de neliniște, stări de amețeală, dureri de cap, stări depresive, de nervozitate și de anxietate. Tensiunea arterială poate crește, fapt ce poate duce la dificultăți de respirație, sub forma unui „nod în gât”, senzația de a respira mai adânc și senzația de lipsă de aer.

Unele persoane se confruntă cu tulburări de somn și treziri frecvente în timpul nopții, sensibilitate la lumină intensă, la sunete puternice și la schimbări bruște de temperatură. Mai pot apărea senzația de comprimare ușoară a inimii sau palpitații, senzația de „vid” în piept, bătăi neregulate ale inimii, bătăi rapide, care apar, în special, în poziția de repaus sau de culcat în pat.

Sunt și cazuri în care apar senzație de teamă, tremurături, transpirație și leșin, simptome care sunt declanșate de credința pacientului că are o problemă gravă la inimă și este în pericol să moară.

un bărbat stă de vorbă cu un medic

Unele persoane se confruntă cu tulburări de somn și treziri frecvente în timpul nopții, sensibilitate la lumină intensă, la sunete puternice și la schimbări bruște de temperatură.

Tratament pentru nevroza cardiacă

Un rol foarte important în tratarea nevrozei cardiace îl are psihoterapia. În acest fel, pacientul va înțelege că nu suferă de o boală gravă, care i-ar pune în pericol viața, și va învăța să facă față acestor stări de teamă și, implicit, să scape de anxietate.

Totodată, medicul poate prescrie medicamente calmante (pentru ameliorarea durerii) sau medicamenre antidepresive, tranchilizante, betablocante și altele.

În orice caz, medicamentele ar trebui să ocupe un rol secundar în tratarea nevrozei, deoarece pacientul trebuie convins că nu este bolnav. Eficiente în acest sens sunt sugestia și autosugestia.

Pentru a preveni nevroza cardiacă este necesar să adoptați un stil de viață echilibrat, bazat pe alimentație sănătoasă, sport și odihnă.

o femeie la psihoterapie

Un rol foarte important în tratarea nevrozei cardiace îl are psihoterapia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`