Nevralgie la cap de la curent este o boală de natură neurologică, care este asociată cu iritarea rădăcinilor nervoase din partea occipitală. Patologia afectează perechi de nervi spinali, nervul occipital mic și mare. Procesul inflamator comprimă și irită acești nervi, creând durere constantă și afectând calitatea vieții pacienților.
Inflamația în funcție de gradul de origine este primară și secundară și este, de asemenea, împărțită în nevralgie a nervului occipital mare și nevralgie a nervului occipital mic. Semnele inflamației nervului occipital se simt sub formă de durere pulsantă în cap, urechi, tâmple, maxilarul inferior. Persoana suferă de amețeli și greață, lacrimare fără cauză, disconfort de la atingerea zonei afectate, senzație obsedante de frig, modificarea culorii pielii. Iar simptomele de nevralgie a nervului occipital se manifestă prin dureri paroxistice pungioase, durata atacului este de câteva ore, imitarea simptomelor migrenei, localizarea durerii în partea occipitală, limitarea mișcării capului, sensibilitate crescută a pielii la locul inflamației și decolorarea pielii la locul inflamației. Durerea poate fi constantă, surdă sau arzătoare. Un semn distinctiv al inflamației nervului occipital este prezența punctelor declanșatoare. Cea mai mică presiune asupra lor răspunde cu durere acută, așa că trebuie protejați de expunere până când boala este complet vindecată.
Nevralgie la cap de la curent. Factori de risc care contribuie la agravarea bolii
Grupul de risc pentru nevralgia occipitală include persoanele care suferă de stres, diabet, boli vasculare inflamatorii, boli sistemice, încordarea statică a mușchilor spatelui și gâtului și hipotermie.
Lipsa tratamentului în timp util și adecvat al nervului occipital duce la o deteriorare a stării fizice și la o creștere a apariției durerii și, prin urmare, la o deteriorare a calității vieții. Printre cele mai periculoase complicații se numără dezvoltarea orbirii sau torticolisului, precum și modificarea structurii tecii nervoase. Acesta din urmă poate fi vindecat doar prin intervenție neurochirurgicală.
Dacă se suspectează inflamația nervului occipital, se efectuează o inspecție inițială, după care colectarea de informații despre tabloul clinic, colectarea plângerilor pacienților, clarificarea condițiilor de apariție a simptomelor de inflamație a nervului occipital și identificarea comorbidităților. Diagnosticul instrumental se bazează pe utilizarea RMN, CT și radiografie.
Este întotdeauna mai ușor să scapi de cauza principală a bolii decât să duci o luptă lungă cu consecințele. Prin urmare, la primele semne de inflamație a nervului occipital, tratamentul va fi prescris de un neurolog.
Ce presupune tratamentul nervului occipital. Ce medicamente să folosești pentru ameliorarea durerii
Terapia pentru a scăpa de nevralgie la cap presupune eliminarea tonusului muscular, a inflamației și a impulsurilor dureroase. Medicamentele sunt utilizate pentru ameliorarea durerii, spasmului muscular și inflamației, se utilizează grupuri de medicamente precum antiinflamatoare, relaxante musculare, anticonvulsivante, steroizi, calmante și vitaminele B.
De asemenea, pentru a calma durerea provocată de curent poți urma o terapie de kinetoterapie care vizează încălzirea, un complex de exerciții terapeutice și de antrenament fizic, masaj și terapie manuală. Multe persoane scapă de disconfort prin acupunctură. De asemenea, unii persoane scapă de problemă doar printr-o intervenție chirurgicală. Însă, asta este ultima soluție atunci când toate celelalte metode au eșuat. Un pas important în tratamentul inflamației este vindecarea cauzei principale a debutului bolii. O astfel de abordare integrată a simptomelor și tratamentului nevralgiei occipitale aduce un efect pozitiv maxim.
Un tratament pentru nevralgie la cap de la curent la domiciliu are ca scop reducerea durerii severe. Puteți aplica mai multe remedii populare pentru a scăpa de durere. Printre cele mai eficiente se numără unguentul de muguri de liliac care este un decoct gros de liliac amestecat cu grăsime de porc. Acesta trebuie aplicat pe zonele inflamate de pe gât și cap. De asemenea, infuzia de iarbă de somn te poate ajuta să scapi de disconfort. Este necesar doar să preparați 2 linguri de iarbă uscată la un pahar de apă clocotită și să lăsați o zi, după care să o consumi.