Prima pagină » Local » Nevăzătorii ieșeni sunt nemulțumiți de discuțiile cu Marcel Ciolacu și amenință cu noi proteste. „Nu dorim o indemnizație în loc de pensie”
Nevăzătorii ieșeni sunt nemulțumiți de discuțiile cu Marcel Ciolacu și amenință cu noi proteste. „Nu dorim o indemnizație în loc de pensie”

Nevăzătorii ieșeni sunt nemulțumiți de discuțiile cu Marcel Ciolacu și amenință cu noi proteste. „Nu dorim o indemnizație în loc de pensie”

24 sept. 2024, 02:00,
Gabriela Rusu în Local

Nevăzătorii ieșeni amenință cu noi proteste, după discuțiile purtate cu Marcel Ciolacu săptămâna trecută, în urma protestelor declanșate de noua lege a pensiilor. Astfel, aceștia susțin că sunt dezamăgiți de propunerile Guvernului și amenință cu noi forme de protest, după luna noiembrie 2024.

Nevăzătorii ieșeni amenință cu noi proteste

În jur de 2.000 de persoane au protestat joi, 19 septembrie, în fața Guvernului, fiind revoltate că noua lege a pensiilor le taie până la 80 la sută din venituri. Și anume, pentru următorii ani, aceștia riscă să rămână cu pensiile înghețate, pe hârtie. De la Iași, au plecat joi, 19 septembrie, peste 100 de persoane nevăzătoare și cu deficiențe de vedere pentru a-și cere drepturile. Iar după zeci de ore petrecute pe drum și altele, petrecute în fața Guvernului, reprezentanții Asociației Nevăzătorilor susțin că negocierile cu Marcel Ciolacu au fost dezamăgitoare.

„Am participat peste 2.000 de persoane, au venit din toate județele țării. De la Iași au plecat peste 100 de persoane. A fost un drum foarte greu, obositor, mai ales că vorbim de persoane care au o anumită vârstă și anumite afecțiuni medicale și a fost un drum foarte obositor, a mers noaptea, am stat atâtea ore în picioare acolo și apoi, înapoi, pe drum. În urma negocierilor, Guvernul a propus o soluție de compromis, în sensul că au propus anumite compensații astfel încât, persoanele care au ieșit la pensie, să li se poată indexa pensia în plată, dar indexarea să vină ca o indemnizație – nu va fi, efectiv, plătit pe cuponul de pensie, împreună cu pensia. Deci, practic, este un compromis în sensul că, din ceea ce spun guvernanții, nu s-ar putea modifica legea 360, pentru că și-au luat anumite angajamente față de Comisia Europeană pentru a primi aceste plăți prin PNRR”, a declarat Oana Mocanu, președinte la Asociația Nevăzătorilor, filiala Iași.

Noi forme de protest dacă legea nu se schimbă

Deși guvernanții au dat asigurări că va fi menținut nivelul pensiilor de care beneficiază în prezent și legea va fi completată cu venituri de noi forme de sprijin pentru o viață decentă, ieșenii nevăzători susțin că sunt, în continuare, nemulțumiți.

„Noi, până în luna noiembrie, așa și-au asumat guvernanții, așteptăm să vedem că această lege, cu această modificare a legii 448 pentru a primi diferențele, va fi aprobată. În caz contrar, luăm în considerare alte forme de protest și de a continua dialogul cu Guvernul. Ieșenii care au participat la protest sunt dezamăgiți pentru că exact asta nu și-au dorit, nu și-au dorit să primească o indemnizație în loc de pensia care li se cuvine. Și își doresc în continuare ca, într-un timp cât mai scurt, să ajungem la modificarea legii 360”, a declarat Oana Mocanu, președinte Asociația Nevăzătorilor, filiala Iași.

Protestele persoanelor cu deficiențe de vedere, dar și ale persoanelor cu handicap au fost declanșate de diminuarea pensiilor, cu proteste cuprinse între 40 și 80 la sută. Printre cei care au ieșit în stradă s-au numărat și persoane cu handicap, persoane cu afecțiuni grave, boli cronice, persoane imobilizate care se expun unui risc din punct de vedere al sănătății.

Nevăzătorii ieșeni amenință cu noi proteste după discuțiile purtate cu Marcel Ciolacu săptămâna trecută, în urma protestelor declanșate de noua lege a pensiilor. Astfel, aceștia susțin că sunt dezamăgiți de propunerile Guvernului și amenință cu noi forme de protest, după luna noiembrie 2024.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024