Prima pagină » Titlurile zilei » Nevasta unui fost deputat ieșean, folosită ca paravan într-o afacere imobiliară! Firma unei prietene a fost introdusă ca „mână moartă”
Nevasta unui fost deputat ieșean, folosită ca paravan într-o afacere imobiliară! Firma unei prietene a fost introdusă ca

Nevasta unui fost deputat ieșean, folosită ca paravan într-o afacere imobiliară! Firma unei prietene a fost introdusă ca „mână moartă”

20 dec. 2019, 04:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Fostul deputat Constantin Adăscăliței, prin intermediul soției, a pus mâna pe un spațiu scos la vânzare de către Primăria Iași. Ca să fie sigur că va câștiga procedura, a venit cu firme prietene, pe post de „mână moartă”. Spațiul a fost cumpărat după un singur pas licitat. Firma Dumitriu Sergiu LTD SRL, care a concurat-o pe Cosmina Adăscăliței, este controlată de către Alina Mihaela Dumitriu. De fapt, cele două sunt prietene. Nu s-au sfiit să-și arate legătura pe rețelele de socializare. Întrebată de această conexiune, Dumitriu a evitat răspunsul. „Eu am venit pentru spațiul respectiv. Nu mi-a convenit prețul. Nu sunt o personă publică. O zi bună!”, a precizat Dumitriu. A participat și a treia firmă, Samoyed Parking SRL, recent înființată, parcă special pentru astfel de licitații

De la începutul acestei săptămâni, portofoliul familiei lui Constantin Adăscăliței, fost parlamentar PSD, s-a extins. Prin societatea Camping Enpi SRL, Adăscăliței a cerut municipalității ieșene să scoată la vânzare un spațiu comercial situat la parterul unui bloc, de pe șoseaua Arcu, nr. 85. De câțiva ani, Camping Enpi avea calitatea de chiriașă. Zis și făcut. La începutul săptămânii, Primăria Iași a organizat licitația. Însă, la procedură nu a participat Camping Enpi SRL, ci CMI Adăscăliței Cosmina, cabinetul stomatologic al soției lui Constantin Adăscăliței. Licitația a decurs rapid. Cosmina Adăscăliței a licitat cu un pas de 5 la sută din prețul de pornire de 750.000 lei, adică 160.000 euro. Asta înseamnă că a plusat cu 8.000 de euro. Imobilul achiziționat este poziționat strategic la parterul blocului CL13, în apropierea Pasajului Octav Băncilă. Suprafața acestuia este de 138 de metri pătrați.

Licitație cu mână moartă

La procedură a mai participat și societatea Dumitriu Sergiu LTD SRL, înființată anul trecut. Firma este controlată de către Alina Mihaela Dumitriu, care are calitatea de unic asociat. Obiectul de activitate este „fabricarea de dispozitive, aparate și instrumente medicale stomatologice”. Prezența la procedură a societății sună mai degrabă a făcătură. Surse BZI au atras atenția că Alina Dumitriu și Cosmina Adăscăliței se cunosc. O mână moartă este binevenită la o astfel de licitație. Întrebată de reporterii BZI despre legăturile cu Adăscăliței, Alina Dumitriu a evitat răspunsul.

„Eu am venit pentru spațiul respectiv. Nu mi-a convenit prețul. Nu sunt o personă publică. O zi bună!”, a precizat Dumitriu. Legătura dintre cele două a fost demonstrată și de postările de pe rețelele de socializare (vezi foto). Cosmina Adăscăliței anunța fanii că este prezentă cu Alina Mihaela Dumitriu la cabinetul Cosmi Med, pe care-l conduce. Contactată telefonic, Cosmina Adăscăliței nu a comentat. „Am crezut că sunteți un client. Am foarte multă treabă până diseară, nu pot vorbi”, a precizat medicul stomatolog.

A fost și a treia firmă

La licitație a mai participat și societatea Samoyed Parking SRL, cu obiect de activitate „activități de servicii anexe pentru transporturi terestre”. Societatea era numai bună pentru o astfel de procedură. A fost înființată în luna martie a acestui an. Apare ca unic acționar un anumit Iulian Răzvan Anghelache. Datele financiare ale firmei nu sunt încă disponibile. Și în acest caz, firma a participat la licitație mai mult de umplutură.

A vrut bloc în Centru

În trecut, Constantin Adăscăliței a încercat să dezvolte un proiect imobiliar pe un teren ultracentral de 1.600 metri pătrați, aflat la intersecția străzilor Arcu – Gându. Aici urma să fie construită o clădire înaltă de birouri. Însă, proprietarii de la blocul Tarom au sărit și au reușit să se opună proiectului. Mai mult, în zona menționată, noul Plan Urbanistic General (PUG) al Iașului prevede o pasarelă care să lege zonele Copou – Gară. Apoi, Adăscăliței a schimbat strategia. Primăria Iași i-a emis o autorizație de construire pentru amenajarea unei parcări private. Obiectivul este finalizat, fiind vorba de 65 de locuri de parcare cu plată. Adăscăliței încasează chirie și pentru clădirea unde funcționează Oficiul Registrul Comerțului (ORC) Iași, situată în imediata vecinătate a parcării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *