De cele mai multe ori, neutrofilele scăzute la copii nu sunt un motiv de îngrijorare. Numărul acestora este redus în cazul în care cel mic se confruntă cu o infecție. Cele mai frecvente simptome ale neutropeniei sunt febra, greața sau durerile de cap.
Nu există un tratament anume dacă copilul are o răceala. Nivelul celulelor albe se va regla de la sine, doar în cazuri mai grave se pot recomanda antibiotice.
Neutrofile scăzute la copii: cauze și simptome
La fel ca și în cazul limfocitelor crescute, neutrofilele scăzute în organism la cei mici pot semnala o infecție. Acestea sunt un tip de celule albe ce joacă un rol important în protejarea organismului de bacterii. Neutrofilia reprezintă un număr crescut de celule, iar neutropenia un număr scăzut. Copii ce au un număr scăzut de neutrofile pot dezvolta infecții la nivelul gurii, gâtului, pielii, sinusurilor sau a plămânilor. Cu toate că acest timp de celule albe au o durată de viață de doar opt ore, organismul produce aproximativ 100 de miliarde de neutrofile în fiecare zi. La cei mici, numărul lor variază în funcție de vârstă. Spre exemplu, neutropenia apare la copii de un an, când numărul acestora se situează sub 1500-2000.
Cauza principală a neutrofilelor scăzute este infecția. Aceasta poate determina consumul rapid al celulelor albe și poate împiedica măduva osoasă să producă suficiente neutrofile. Alte cauze frecvente ale neutropeniei sunt chimioterapia, splina mărită, deficiențe nutriționale, infecții ale sistemului imunitar sau anumite medicamente. Simptomele afecțiunii pot fi variate sau pot lipsi. În cazul în care aceasta este o formă ușoară, semnele nu vor fi evidente. Totodată, cel mic poate prezenta următoarele simptome: greață, dureri urinare, tuse, frisoane, cefalee, pneumonie sau dureri auriculare. Printre infecțiile bacteriene se pot număra otita, gingivita sau inflamații ale pielii.
Tipuri de neutropenie și tratament
Neutropia poate fi acută sau cronică. Prima formă se poate manifesta în decurs de câteva ore sau zile și poate fi rezultatul unei infecții. Cel de-al doilea tip poate dura de la câteva luni până la câțiva ani să se dezvolte și apare de obicei la persoanele ce au probleme cu splina. De asemena, există și câteva tipuri specifice de neutropenie: congenitală, idiopatică, ciclică, autoimună și indusă de alte boli. Cea idiopatică poate apărea la orice vârstă și nu sunt cunoscute încă motivele. Pe de altă parte, cea ciclică este moștenită. De asemenea, la naștere, cel mic se poate confrunta cu neutropenia congenitală. Aceasta mai este denumită și sindromul Kostmann. Cea autoimună presupune faptul că anticorpii din sânge atacă neutrofilele proprii ale organismului.
În ceea ce privește tratamentul, afecțiunea nu necesită neapărat o îngrijire aparte. De cele mai multe ori, aceasta are nevoie doar de o monitorizare a nivelului de celule albe din organism. În cazul infecțiilor, corpul își va regla în timp nivelul neutrofilelor. Dacă cel mic se confruntă cu o bacterie, vor fi necesare antibioticele. Totuși, în cazuri mai rare poate fi necesar un transplant de măduvă osoasă. De asemenea, trebuie să rețineți faptul că dacă cel mic suferă de neutropenie, vaccinurile nu sunt recomandate.
Neutrofilele scăzute la copii nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare în cazul în care cei mici nu prezintă episoade frecvente de febră și dacă medicul a fost informat. Mai mult de atât, dacă vi s-a oferit deja un tratament temporar, nu trebuie să vă alarmați. Un elixir benefic pentru sănătatea organismului ce poate fi administrat și copiilor este Bitterul Suedez.