Prima pagină » Actualitate » Neurochirurgul Vlad Ciurea, despre COVID-19: „Gândirea pozitivă este o armă împotriva coronvirus“

Neurochirurgul Vlad Ciurea, despre COVID-19: „Gândirea pozitivă este o armă împotriva coronvirus“

20 oct. 2020, 11:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Neurochirurgul Vlad Ciurea vorbește despre COVID-19 și consideră că o armă important în lupta cu noul coronavirus este gândirea pozitivă. Medicul este de părere că izolarea face doar rău omului și duce la pierderea imunității bazate pe gândire pozitivă. Vlad Ciurea susține că cel mai important pentru zilele în care trăim este să nu fim stresați.

„Stresul este egal tensiune. La fel se întâmplă și intelectual. Organismul uman este programat să facă cinci lucruri pe zi. Dacă mai adaugi încă cinci, cre­ierul nu le va face bine nici pe primele. Nu pu­tem mai mult. Dar nu toți oamenii au așa o mare capacitate de sinteză. Sigur există și persoane antrenate, sunt inte­lectuali, spioni, scriitori, yoghini, acestea sunt excepțiile. Omul obișnuit trebuie să se păzească ca să nu intre în stres“, a declarat Vlad Ciurea.

Vlad Ciurea: „Stresul duce la «burnout»“

Neurochirurgul consideră că stresul prelungit poate duce la „burn-out“. Medicul face o paralelă între creier și stomac, spunând că așa cum prea multă mâncare nu poate fi tolerată de corp, așa și creierul nu rezistă dacă este forțat și astfel se poate ajunge la pierderea imunității.

„Există mai multe feluri de stres: profesional, emoțional, endocrin (în special la doamne), apoi stresul de familie, stresul stradal, stresul din trafic, stresul indus de media și socie­tate, ca să nu mai zic de stre­sul pe care ni-l provocăm singuri, noi cu noi, prin faptul că nu ne observăm, nu ne strunim gândurile și reacțiile. Să luăm un exemplu: dacă mâncați, și mâncați și iar mâncați și v-ați săturat dar tot vă mai puneți în farfurie, ce se întâmplă? Dați afară. Corpul ripostează.

La fel face și creierul. Dacă îl forțezi și îi dai o sarcină și încă o sarcină și încă 5 și încă 7, se blochează, nu le mai poate face nici pe primele, pentru că intră în stare de stres, de tensiune, sunt prea multe procese care se petrec simultan. Creierul trebuie să aibă un regim foarte planificat. Prin echilibru și optimism învingem. În creier sunt foarte multe legături care trebuie să func­ționeze co­rect… Și atenție! De la stres la burn-out (epuizare totală – n.r.) e doar un pas“, a precizat Vlad Ciurea.

„Stresul poate duce la anxietate și depresie“

Neurochirurgul atrage atenția că stresul poate determina o super-oboseală ce aduce după sine anxietate și depresie.

„Dacă ajung să te streseze cei apropiați, dacă ești super-obosit și te simți copleșit de viață, se produce o decompensare ușoară, apoi apar atacuri de panică, anxietate, depresie etc. Nu e de glumit. O stare de­presivă com­plică lucrurile. În boala depresivă func­țiile cere­brale scad. E vital să facem tot posibilul să nu cădem în depresie, pentru că organismul are nevoie să lupte cu boala.

Trebuie să ne facă plăcere ceea ce facem, să vedem în alimentație, în masă un regal, un cadou, un prilej de întâlnire, de conversație plăcută, de savurare a preparatelor. E important să ne creăm un anumit fel de ambient, să privim, să gustăm, să savurăm cu bucurie bucatele. E nevoie să stai liniștit“, menționează Vlad Ciurea.

Ce trebuie să faci pentru a nu fi stresat

Medicul Vlad Ciurea oferă și câteva soluții pentru a nu fi stresați și pentru a nu ne pierde imunitatea pozitivă și, implicit, să fim predispuși la infectarea cu COVID-19.

„Dacă vrem să fim nestresați, trebuie să ne trezim cât mai devreme de dimineață. Apoi să ne facem tabieturile în tihnă. Igiena de dimineață, cafeaua de dimineață, liniștea de dimineață, toate acestea asigură o liniște interioară peste care totul se așează corect. Apoi ar fi bine să ne facem planul zilei cu voce tare… ce am de făcut azi? Am de făcut cutare, cutare și, obligatoriu, la ora 22 să fac tot posibilul să adorm… Fără telefon. E cel mai mare inamic al somnului și el trebuie să stea cât mai departe de noi înainte de somn. Pentru că nu favorizează relaxarea creierului“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024