Neurochirurgii au rămas cu gura căscată când au văzut ce se află în capul unui copil în vârstă de doar patru ani. Aceștia l-au băgat de urgență în sala de operație. Prima părea un succes. Tumora a fost extirpată, însă împreună cu glanda hipofiză, pentru că erau lipite, iar medicii nu au avut de ales. Cu toate acestea, nimeni nu și-a dat seama că abia atunci avea să înceapă chinul
Nici în ziua de astăzi, părinții lui Dragoș Mărtinică nu pot răsufla ușurați. În prezent, băiatul are 15 ani, însă creierul său a încetinit, memoria nu mai funcționează în limitele normale, capacitatea de a se deplasa sau de a vorbi este tot mai mică. Acesta știe cum arată toate spitalele din împrejurimi. De la vârsta de patru ani se luptă cu cancerul. O tumoare imensă ce i-a apărut pe creier și care indiferent de câte operații ar suporta recidivează, se mărește și îl obligă pe tânăr să treacă prin chinuri îngrozitoare.
Tatăl a văzut cum neurochirurgii rămân cu gura căscată
Cu lacrimi în ochi, tatăl povestește cum s-a confruntat cu incompetența medicilor care au încercat să trateze o tumoră cu antibiotice. Dragoș Mărtinică a fost consultat de zeci de specialiști care nu i-au găsit rădăcina durerilor de cap.
„La vârsta de patru ani a început chinul. Am mers la medicul de familie, pentru că pe Dragoș îl durea foarte tare și foarte des capul. Acesta mi-a spus că băiatul este răcit și i-a dat antibiotice. Durerile însă nu au trecut, așa că, după două luni, ne-am întors din nou la medicul de familie, care ne-a spus același lucru și ne-a dat un alt set de pastile. Am încercat să-i spunem că poate are nevoie să meargă la spital, dar mi-a răspuns că nu are de ce, pentru că la spital îl vor trata la fel, cu pastile. Plângeam lângă patul lui, pentru că îl vedeam că durerile nu-i dau pace. Așa, după un an, exact când trebuia să facă cinci ani am mers cu el la spital.
A fost analizat, controlat și diagnosticat de 6 neurologi, însă niciunul nu a știut să-mi spună care sunt, de fapt, rădăcinile durerilor pe care Dragoș le are. Au fost medici care mi-au recunoscut că, deși au peste treizeci de ani de experiență, nu-și pot da seama unde este problema. Al șaselea medic neurolog mi-a spus că băiatul are ceva la cap, că nu știe ce este, dar trebuie să ajung de urgență cu el la Iași, la Spitalul de Neurochirurgie. Am ajuns la Iași, unde în urma unui CT s-au speriat și mi l-au băgat în sala de operație. Era într-o fază foarte complicată. Era vorba despre tumoră pe creier craniofaringiom.
Aceasta a fost extirpată împreună cu glanda hipofiză. Din câte am înțeles, această glandă este foarte importantă pentru organism și, cum Dragoș nu o mai are, orice activitate devine mult mai grea pentru el. Fără tratament endocrinologic nu are cum să trăiască. Problema este că tratamentul pe care el îl face, acum câțiva ani, era gratis, dar în prezent a ajuns la aproape 200 de lei”, mărturisește Ioan Mărtinică, tatăl lui Dragoș.
Copilul are nevoie de ajutor pentru a-și continua drumul în viață
Când părea că totul este bine și că lucrurile se îndreaptă, Dragoș a mai primit o lovitură de la viață, care de această dată l-a lăsat lat pe patul de spital. Cancerul a recidivat.
„La vârsta de 9 ani, boala a recidivat. Dragoș nu a mai avut copilărie, nimic din ceea ce ar trebui să aibă un copil, doar suferință, doar durere și vizite la spital, internări, externări. Fără ajutor financiar nu mai avem speranță. El este și obez, are nevoie să facă un sport pentru a slăbi, ne-au sfătuit să-l ducem la înot, dar cu care bani? Am înțeles că mai există o șansă, însă este doar la faza de experiment și vor să încerce pe el, anume o substanță care poate fi injectată în venă, pentru a opri evoluția tumorii, din câte am înțeles nu există la noi în țară, iar costurile trebuie să le suportăm noi. A doua recidivă a avut loc la 14 ani, altă operație, a treia, medicii au lucrat și cu razele gamma knife. După șase luni, dacă nu se simte bine, trebuie să venim din nou la operație”, povestește, cu ochii în lacrimi, Ioan Mărtinică.
Copilul a trecut prin trei operații dificile care au durat chiar și câte 12 ore și în care neurochirurgii au rămas cu gura căscată. În luna august a avut loc cea de-a treia, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, unde medicii au lucrat cu razele gamma Knife. Este ultima șansă pe care părinții o mai au, pentru că fondurile sunt aproape inexistente. Costurile pentru tratament sunt enorme.
Mai există o șansă pentru Dragoș Mărtinică, orice sumă contează, astfel, cei cu suflet bun sunt rugați să doneze în contul tatălui: RO28BRDE280SV75522882800.
Noroc că aveau masca pe fata, altfel le-ar fi căzut saliva din gura căscată, in operatie.
Titlurile le verifica cineva, înainte?