Primăria Iași și cei de la Salubris SA au dezvoltat un sistem de management de colectare a deșeurilor tot mai performant și tot mai aproape de locuințele ieșenilor. Acesta a fost realizat pentru a face față numărului tot mai mare de deșeuri colectate. Deși sistemul de colectare a deșeurilor a fost dezvoltat în ultimii ani, unii localnici aruncă gunoiul pe aleile dintre blocuri. Directorul Salubris SA, Cătălin Neculau, susține că aceste deșeuri cad tot în sarcina celor de la Salubris SA pentru a fi strânse, iar Poliția Locală are responsabilitatea de a aplica sancțiuni în cazul în care sunt depistate persoanele ce încalcă legea
Pe aleile dintre blocurile din Iași apar foarte des deșeuri menajere. Deși centrele de colectare sunt la o aruncătură de băț, unii localnici lasă gunoaiele pe unde apucă. Cei de la Poliția Locală declară că, dacă aceștia vor fi depistați, vor fi aspru sancționați pentru nerespectarea legii.
Lipsa bunului simț: Aruncă gunoiul pe aleile dintre blocuri!
Tot mai multe gunoaie apar pe aleile dintre blocurile din Iași. Au fost semnalate probleme pe strada Columnei, din cartierul Dacia, pe strada Argeș, din cartierul Alexandru cel Bun, dar și pe anumite alei din zona Podu Roș și Podul de Piatră.
Directorul Salubris SA, Cătălin Neculau, spune că, deși gunoaiele sunt aruncate în locuri nepermise, firma de salubritate are obligația de a le strânge și de a lăsa locul respectiv curat.
„Toate deșeurile aruncate pe domeniul public în afara punctelor gospodărești sunt în responsabilitatea Primăriei Iași, care a delegat această responsabilitate către Salubris SA. Noi le adunăm și le facturăm la primărie după ce le strângem”, declară Cătălin Neculau.
Acesta mai susține că există echipe din partea Salubris SA care monitorizează spațiile publice de pe raza municipiului Iași.
„Noi suntem împărțiți în centre. Pentru fiecare centru există câte un șef de centru, care monitorizează aria sectorului pe care îl are în administrare. Acesta semnalează problema și Salubris trimite o echipă de muncitori pentru a strânge deșeurile”, mai declară directorul Salubris SA.
Ce pățesc persoanele care sunt depistate că aruncă gunoiul în spații nepermise
Șeful Poliției Locale din Iași, Liviu Zamfirescu, susține că au fost foarte multe sancțiuni aplicate în anul 2022 în legătură cu aruncarea de gunoaie pe spațiul public.
„Există sancțiuni graduale atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice. Avem o situație a sancțiunilor aplicate pentru anul 2022”, declară Liviu Zamfirescu.
Acesta susține că Poliția Locală are în vedere aplicarea sancțiunilor în funcție de gravitatea faptei.
„Angajații din cadrul Poliției Locale Iași au ca sarcină monitorizarea modului în care se respectă, conform prevederilor legale, salubritatea. S-au aplicat sancțiuni și pentru cei care aruncă un rest de țigară și pentru cei care ies cu câinele și nu au pungă să strângă fecalele animalului, pentru cei care lasă gunoiul la scara blocului și pentru cei care nu respectă selecția deșeurilor la punctele de colectare”, adaugă șeful Poliției Locale Iași.
Poliția Locală colaborează cu cei de la Salubris SA pentru monitorizarea spațiilor publice din Iași, iar acolo unde se încalcă legea se poate ajunge și până la confiscarea mijlocului de transport folosit pentru transportul deșeurilor.
„În paralel colaborăm cu Salubris SA, care are un sistem de supraveghere destul de dezvoltat. Acolo unde semnalează și dispeceratul celor de la Salubris SA că s-a încălcat legea putem aplica sancțiuni. În unele cazuri în care s-au folosit mijloacele de transport, putem ajunge și până la confiscarea mijlocului de transport”, menționează Liviu Zamfirescu.
Cu toate că există centre de colectare a deșeurilor la mai toate colțurile de bloc, unii localnici aruncă gunoaiele pe alei. Această situație creează neplăceri locatarilor care se trezesc cu gunoaiele respective sub nas. O mai bună supraveghere din partea celor de la Salubris SA, cu înștiințarea Poliției Locale, pentru a depista și sancționa persoanele care încalcă legea, ar rezolva una din multele probleme cu care se confruntă locuitorii din Iași.
În Bularga la toate căminele se aruncă non stop pe alei și pe stradă.
Ia prins pe careva?
Ia pus la muncă în folosul comunității?
Avem toate boalele frezoane nu putem munci
Chemati Administratorul Public sa faca ordine!
Nea’ Gramada asta e clar in conflict de interese. Ori este administrator public la Primaria Iasi, ori este seful unui partid fantomatic, neparlamentar.
Inca ceva: de ce si acum, dupa mai bine de 2 ani de la alegeri, ilustrul nostru politician are cabinet parlamentar, desi nu a reusit sa-si bage rebutul politic in parlament?
astia sunt boschetarii veniti de la tara sau din alte orase
Asa asa avea si eu o presimtire !, ca nu sunt iesenii get beget nascuti acolo ci mai degraba mai noii veniti de prin toate zonele Moldovei
toate cosurile de gunoi stradale sunt pline de saci cu deseuri menajere, cutii de pizza, s.a. le e lene locatarilor sa-si ma duca gunoiul menajer pana in spatele blocurilor la tomberoane. imputitii pamantului! ar trebui ca SALUBRIS SA sa nu mai ia 14 lei pe luna de pers taxa de salubritate ci 100 lei de pers. asa merita iesenii!