Prima pagină » Sanatate » Nervul optic se poate reface sau nu? Iată tot ce trebuie să știi!

Nervul optic se poate reface sau nu? Iată tot ce trebuie să știi!

24 mart. 2025, 13:44,
Redacția BZI în Sanatate

Nervul optic nu se poate reface în mod natural. Odată ce fibrele nervoase sunt deteriorate, acestea nu pot fi reparate sau înlocuite. Cu toate acestea, există cercetări în curs de desfășurare care explorează posibilitatea de a stimula regenerarea nervului optic. Metodele sunt diverse, cum ar fi terapia genică, transplantul de celule stem sau utilizarea unor factori de creștere.

Nervul optic este un fascicul gros de peste un milion de fibre nervoase care conectează ochiul la creier. Acesta transmite informațiile vizuale captate de retină către creier, unde sunt interpretate și transformate în imagini. Nervul optic este esențial pentru vedere, iar orice deteriorare a acestuia poate duce la probleme de vedere, de la încețoșare la pierderea completă a vederii.

Nervul optic se poate reface sau nu

Nervul optic nu se poate reface în mod natural. În prezent, nu există o terapie care să vizeze trauma nervului optic, astfel că atunci când un om suferă o leziuni a nervului optic, nu se pot face prea multe pentru recuperarea ochiului.

Tratamentul pentru afecțiunile nervului optic se concetrează pe prevenirea deteriorării ulterioare și pe gestionarea simptomelor. În cazul nevritei opice, de exemplu, se pot utiliza corticosteroizi pentru a reduce inflamația.

În cazul gluacmului, se pot utiliza medicamnete sau intervenții chirurgicale pentru a reduce presiunea oculară. Diagnosticul precoce al afecțiunilor nervului optic este esențial pentru a preveni pierderea ireversibilă a vederii. Dacă ai orice simptome de probleme cu vederea, cum ar fi încețoșarea vederii sau durere oculară, este important să consulți un medic oftalmolog.

Din punct de vedere a simptomatologiei, toată gama de afecțiuni ale nervului optic se manifestă prin scăderea acuității vizuale dacă sunt afectate fibrele provenite de la nivelul maculei, unde are loc discriminarea cea mai fină a detaliilor.

Este afectat și simțul cromatic și se va vedea apariția în câmpul vizual a unor pete negre în care senzația vizuală dispare sau este aproape ștearsă; poziția lor este în funcție de localizarea fibrelor nervoase afectate.

Rareori pot apărea senzații luminoase descrise ca flash-uri în câmpul vizual, unele afecțiuni se asociază cu dureri în spatele globului oculat accentuate de mișcarea ochiului sau de cafalee.

Modalități prin care nervul optic poate fi afectat

Nevrita optică este o afecțiune inflamatorie a nervului optic, un fel de „cablu” care transmite informațiile vizuale de la ochi la creier. Această inflamație poate avea diferite cauze, inclusiv boli autoimune, infecții virale sau bacteriene și reacții adverse la anumite medicamente.

Mecanismul prin care nevrita optică afectează vederea este distrugerea tecii de mielină, un strat protector care înconjoară fibrele nervoase ale nervului optic. Mielina are un rol esențial în transmiterea rapidă și eficientă a impulsurilor nervoase. Când teaca de mielină este deteriorată, transmiterea semnalelor vizuale este perturbată, ceea ce duce la apariția diferitelor simptome.

Neuropatia optică ischemică este o afecțiune oculară gravă, ce apare atunci când fluxul sanguin către nervul optic este redus sau întrerupt. Acest lucru privează nervul de oxigen și nutrienții esențiali, ducând la deteriorarea fibrelor nervoase și, implicit, la peirderea vederii.

Cea mai frecventă cauză a neuropatiei optice ischemice este blocarea unuia sau mai multor vase de sânge mici care alimentează nervul optic. Compresia nervului optic, adică apăsarea pe nervul optic, este o altă cauză importantă de deteriorare a acestuia.

Aceasta poate fi provocată de tumori, fie cerebrale (situate în interiorul craniului), fie orbitale (situate în orbita oculară), sau de traumatisme craniene. În prezent, nervul optic nu se poate reface.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Ce șanse are Mihaela Rădulescu să moștenească averea uriașă lui Felix Baumgartner 
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Prima reacție a Mihaelei Rădulescu după moartea iubitului ei, Felix Baumgartner. Ce mesaj dureros a publicat în mediul online
Playtech.ro
Dumnezeule! Şi-a prevestit moartea. Ce i-a spus Felix Mihaelei Rădulescu înainte de ultimul zbor, trebuie să îşi asculte instinctul
observatornews.ro
Odiseea criminalului din Mureș, la a 12 zi. Martorii îl văd, dar poliţiştii ajung prea târziu la locul indicat
Playsport.ro
Camera de filmat instalată de Felix Baumgartner, vinovată de moartea parașutistului? Detaliul care schimbă...
Evz.ro
Greșeală făcută în multe gospodării. Nu depozita alimentele aici
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Cătălin Drulă, noul primar al Bucureștiului. Succesorul lui Nicușor Dan a fost deja decis
Playtech.ro
Nicuşor Dan i-a cucerit iremediabil pe nemţi, în Germania. Cum a făcut preşedintele României furori, dezvăluirile momentului
Dailybusiness.ro
Ce a putut să găsească Piedone la câteva restaurante de pe litoral. ANPC le-a suspendat activitatea pe loc: „A înflorit salcâmul în bucătărie”
RomaniaTV
Incendiu violent la mall, peste 60 de persoane au murit. Imagini terribile de la locul tragediei FOTO şi VIDEO
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
VIDEO: Mihaela Rădulescu a filmat săritura iubitului cu parapanta: Ăsta este Felix Baumgartner!
redactia.ro
De ce a murit, de fapt, Felix Baumgartner
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 iulie 2025
19 iulie 2025