Prima pagină » Actualitate » Neregulile descoperite de inspectorii OPC după ce un adolescent de 16 ani a murit după ce a făcut baie într-o piscină
Neregulile descoperite de inspectorii OPC după ce un adolescent de 16 ani a murit după ce a făcut baie într-o piscină

Neregulile descoperite de inspectorii OPC după ce un adolescent de 16 ani a murit după ce a făcut baie într-o piscină

26 iul. 2024, 12:20, 2 ,
BZI.ro, în Actualitate

Inspectorii de la Oficiul pentru Protecția Consumatorului Buzău au dispus oprirea temporară a activității la piscina unde s-a îmbăiat fotbalistul Sorin Nazîru, care a murit ulterior, posibil din cauza unei forme de meningită. La momentul controlului efectuat de inspectori, apa din piscină era tulbure și prezenta pete verzi, indicând dezvoltarea algelor, potrivit News.ro.

Conform unui comunicat de presă al OPC Buzău, în urma controlului desfășurat joi, după decesul adolescentului, au fost aplicate trei amenzi contravenționale în valoare totală de 35.000 de lei și un avertisment pentru utilizarea unui cântar neomologat. De asemenea, inspectorii OPC au dispus oprirea temporară a activității piscinei până la remedierea tuturor deficiențelor.

„În urma informațiilor apărute în spațiul public privind decesul unui adolescent după o zi petrecută la piscină în Râmnicu Sărat, județul Buzău, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Buzău s-a autosesizat și a dispus efectuarea unui control pentru verificarea legalității și modului de funcționare al operatorului economic, precum și a condițiilor de prestare a serviciilor la piscina deținută de acesta. Echipa de comisari a constatat că unitatea nu deține buletin de analize fizico-chimice și microbiologice și nu are un registru în care să fie menționate rezultatele buletinelor de analiză a apei, concentrațiile clorului rezidual liber, valorile pH-ului, temperatura apei și periodicitatea de primenire a apei, care trebuie efectuată zilnic cu schimbarea a unei treimi din volumul apei, dezinfecția bazinului și substanțele dezinfectante utilizate”, se arată în comunicat.

Un adolescent a murit după ce a făcut baie într-o piscină

Inspectorii OPC au constatat și că regulamentul afișat nu menționa numărul de persoane care se pot afla în piscină, acesta fiind stabilit prin proiectul de construire a piscinei.

„În ziua și la ora controlului, apa din piscină nu era limpede, iar pe pereții laterali se observa o dungă verde, iar pe fundul piscinei, pe alocuri, pete verzi cauzate de dezvoltarea algelor în apă”, se mai arată în comunicat.

Controlul a fost extins și la unitatea de alimentație publică, unde au fost constatate multiple nereguli: utilizarea de produse și servicii nesigure, prin folosirea unor produse alimentare fără date de procesare clare și neîncadrarea în termenul de consum, precum și utilizarea unui mijloc de cântărire neomologat și neverificat metrologic.

Sorin Nazîru, care împlinise 16 ani în iunie, a murit pe 24 iulie la un spital din București. Pe 19 iulie, s-a prezentat la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat cu simptome de cefalee, amețeli și febră, afirmând că a fost la o piscină din Râmnicu Sărat, unde a făcut scufundări și a înghițit apă. A fost diagnosticat cu insolație și edem cerebral și i s-a administrat o perfuzie. După ce simptomele s-au ameliorat, adolescentul a fost trimis acasă cu o rețetă.

Pe 22 iulie, Sorin a revenit la spitalul din Râmnicu Sărat în stare generală proastă, cu vărsături, diaree și febră. A fost internat în secția de Pediatrie, dar din cauza agravării rapide a stării sale, a fost transferat la Spitalul „Matei Balș” din București în jurul orei 11.00.

Analizele de sânge recoltate pe 22 iulie au indicat o stare septicemică, ceea ce a justificat transferul la „Matei Balș”. Pe 24 iulie, adolescentul a decedat, iar cunoscuții săi suspectează acum că Sorin ar fi contractat o bacterie de la piscina unde s-a scăldat.

Adolescentul a fost portar la CS Dinamo U17.

Comentarii
  • Nu inoti in apa, ci in pishatul altora. Cam asta-i piscina in Ro.

  • De ce institutiile cu rol de control (indiferent cum se numesc ele), nu controleaza; fac asta doar dupa ce iese un scandal. In restul timpului, ce fac? Sunt atatea directii, comisii, asociatii, agentii, etc, care taie frunze la caini. Daca ar face ceea ce trebuie sa faca, multe nereguli ar fi prevenite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *