Prima pagină » National » Nereguli la raft! ANPC a retras de la vânzare zeci de baxuri de băuturi răcoritoare
Nereguli la raft! ANPC a retras de la vânzare zeci de baxuri de băuturi răcoritoare

Nereguli la raft! ANPC a retras de la vânzare zeci de baxuri de băuturi răcoritoare

27 aug. 2024, 19:00,
în National

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au efectuat controale la peste 600 de operatori economici din întreaga ţară, care produc sau vând sucuri şi băuturi răcoritoare, aplicând amenzi în valoare totală de două milioane de lei. În timpul inspecţiilor, au fost descoperite numeroase nereguli, inclusiv băuturi expirate sau depozitate necorespunzător, expuse la soare.

ANPC a informat printr-un comunicat că, la sfârşitul lunii iulie şi începutul lunii august, a desfăşurat mai multe acţiuni de control la nivel naţional, pentru a verifica modul de etichetare, prezentare şi publicitate al băuturilor răcoritoare, sucurilor şi nectarurilor de fructe.

Au fost verificați 641 de operatori economici, incluzând distribuitori, magazine, staţii de benzină şi producători, iar la 516 dintre aceştia au fost identificate deficienţe.

De asemenea, comisarii ANPC au inspectat aproximativ 245.000 litri de băuturi răcoritoare, sucuri şi nectaruri de fructe, dintre care peste 84.000 litri nu respectau normele legale privind protecţia consumatorilor.

Baxuri de băuturi răcoritoare, retrase de la vânzare

În urma acestor constatări, ANPC a aplicat 416 amenzi, însumând două milioane de lei. Totodată, au fost retrase definitiv de la comercializare 6.500 litri de băuturi răcoritoare, nectaruri şi sucuri, în valoare de peste 42.000 de lei, care nu erau sigure pentru consum.

Preşedintele interimar al ANPC, Sebastian Hotca, a subliniat importanţa verificării atente a ambalajelor produselor de către consumatori. El a recomandat să se evite achiziţionarea sucurilor sau băuturilor răcoritoare cu ambalaje deteriorate sau deformate, să fie consumate rapid după deschidere, conform indicaţiilor de pe etichetă, şi să nu fie cumpărate produse cu data de valabilitate depăşită.

Printre neregulile descoperite se numără: comercializarea băuturilor cu ambalaje deteriorate, produse cu data de valabilitate depăşită, sucuri vrac fără informații despre aditivi sau declaraţia nutriţională, precum şi băuturi răcoritoare fără avertizări legate de ingredientele care ar putea afecta negativ copiii.

Alte probleme identificate au inclus: lipsa informaţiilor în limba română pe etichete, depozitarea necorespunzătoare a produselor (expuse la temperaturi neadecvate sau direct la soare), utilizarea unor echipamente frigorifice neigienizate sau uzate, practici comerciale incorecte (cum ar fi imagini de fructe pe etichete, deşi produsul conţinea doar arome sau concentrate), afişarea ilizibilă a preţurilor, nerespectarea regimului promoţiilor şi lipsa autorizaţiei de funcţionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *