Prima pagină » Eveniment-Social » Nereguli grave la firmele de ingrijiri la domiciliu din Iasi. Printre patroni se afla si medici, asistente medicale
Nereguli grave la firmele de ingrijiri la domiciliu din Iasi. Printre patroni se afla si medici, asistente medicale

Nereguli grave la firmele de ingrijiri la domiciliu din Iasi. Printre patroni se afla si medici, asistente medicale

20 nov. 2017, 20:57,
Magda Olteanu în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:630622;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Cele mai mari sume de bani decontate de Casa de Asigurari de Sanatate din Iasi se duc catre aceste firme @ Servicii medicale decontate fara a fi efectuate

Firmele de ingrijiri la domiciliu au intrat in vizorul inspectorilor de la Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Iasi. Un control efectuat la mai multe societati de acest tip a scos in evidenta abateri grave. De la inceputul anului 2017, au fost verificati 11 furnizori de ingrijiri la domiciliu. La finalul controlului, firmele au fost sanctionate contraventional cu suma de 99,773 lei.

Citeste si : Afacerile cu firme care ofera ingrijiri la domiciliu prospera pe banii statului

Reprezentantii CAS Iasi au precizat ca pana la sfarsitul anului vor fi verificati toti cei 26 de furnizori. Principalele constatari descoperite in timpul controalelor sunt: servicii medicale raportate incomplet sau eronat, servicii medicale decontate si neefectuate conform recomandarii, neconcordanta intre programul de lucru declarat la CAS si cel desfasurat de personalul medical, programul de lucru declarat la CAS pentru persoalul angajat se suprapune cu programul de lucru al personalului la alti furnizori (spitale, medici din ambulatoriu), medicii angajati la furnizori nu monitorizeaza planul de ingrijire si evolutia starii pacientilor, modificarea schemei de tratament recomandata, nefolosirea sistemului online al cardului national de sanatate.

"Din partea pacientilor avem putine reclamatii la adresa furnizorilor de servicii medicale de ingrijiri la domiciliu. Avem un control la acesti furnizori care inca nu s-a finalizat. In prezent, sunt in lucru 7 dispozitii de control pentru furnizorii de ingrijiri medicale la domiciliu care nu au fost finalizate si urmeaza sa fie verificati toti furnizorii. Sunt multe nereguli constatate la acesti furnizori. De exemplu, unii furnizori retin cardurile asiguratilor la sediul furnizorilor in vederea efectuarii raportarilor. S-au descoperit dosare ale pacientilor care nu au semnatura si parafa medicului care recomanda tratamentele medicale, nu au semnatura persoanei care efectueaza serviciile medicale pe planul de ingrijiri si nu au semnatura apartinatorului pentru confirmare. Au fost depistate si cazuri in care furnizorul a decontat servicii medicale neefectuate si a incasat banii", a declarat Radu Tibichi, director general la Casa de Asigurari de Sanatate Iasi.   

Citeste si : Scandal la aprobarea dosarelor de ingrijiri la domiciliu. Bolnavii au venit in miezul noptii la CAS

 In topul decontarilor la Casa de Asigurari de Sanatate, pe primele locuri se afla firmele a doua asistente medicale de la Spitalul CF din Pascani si Serviciul de Ambulanta al Judetului Iasi. De asemenea, un loc fruntas il ocupa si forma fiului unui medic de familie din Iasi. In luna octombrie 2017, cei mai multi bani au incasat SC Help&Safe Med SRL din municipiul Pascani – 46.925 lei, detinuta de asistenta medicala Dagmara Samachis de la Spitalul CF; SC Cristionmed SRL – 34.945 lei, care apartine asistentei medicale Irina Cristina de la Serviciul de Ambulanta; SC Herma Med Care SRL – 34.195 lei, proprietatea lui Claudiu Schvam, fiul medicului de familie Hermina Schvam. Celelalte firme au incasat sume cuprinse intre 27.570 si 8.000 lei. Firmele detinute de cadrele medicale si-au adjudecat cele mai mari sume de bani si in lunile precedente.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 septembrie 2024
28 septembrie 2024