Prima pagină » Local » Nereguli grave la concursul de la ApaVital? Un consilier județean contestă procedura de selecție a directorilor
Nereguli grave la concursul de la ApaVital? Un consilier județean contestă procedura de selecție a directorilor

Nereguli grave la concursul de la ApaVital? Un consilier județean contestă procedura de selecție a directorilor

07 feb. 2020, 12:03,
în Local

Nereguli grave la concursul de selectie pentru posturile executive din conducerea SC ApaVital SRL. Mai multe persoane acuză faptul că procedura de selecție a dosarelor pentru posturile executive este profund viciată și că se fac jocurile pentru ca apropiații lui Mihai Doruș, președintele Consiliului de Administrația și director tehnic al companiei, să fie angajați în funcții cheie. Unul dintre cei care contestă procedura de selecție este Liviu Vornicu, consilier județean, care a aplicat pentru funcția de director economic al SC Apavital SA Iași.

Un consilier județean rupe tăcerea

„Ieri (miercuri – n.r.) am avut neplacuta surpriza sa constat ca sunt blocat sa particip la evaluarea pentru functia de director economic la Apavital SA Iasi. In pofida celor peste 22 de ani de experienta in domeniul managementului financiar-contabil atat in SUA cat si in Romania, Societatea Apavital S.A., prin persoanele ce au elaborat conditiile de selectie, a decis sa nu-mi dea dreptul sa candidez pentru functia de director economic pe motiv ca nu as putea efectua control financiar preventiv in aceasta institutie. Se vede de la o posta ca cei care au elaborat criteriile de selectie nu stiu ca pe teritoriul Romaniei si nu numai, principiile contabilitatii si procedurile financiar-contabile sunt aceleasi indiferent in ce tip de organizatie lucrezi, important este sa ai experienta necesara si studiile corespunzatoare. Au crezut insa de cuviinta sa treaca limba romana ca si conditie obligatorie in loc sa treaca limba engleza sau alta limba de circulatie internationala tinand cont ca deruleaza proiecte de investitii cu Uniunea Europeana (oare de ce?!?)”, declara Liviu Vornicu.

Unele condiții pentru evaluarea funcțiilor de directori în Apavital SA sunt prea restrictive

Este evident pentru toată lumea că unele condiții pentru evaluarea funcțiilor de directori în Apavital SA sunt prea restrictive si prea exacte, facute parca dupa chipul si asemanarea unor persoane care lucreaza deja in aceasta institutie, apropiate de directorul Mihai Doruș și care trebuie promovate neaparat. În aceste condiții, oameni cu experienta profesionala dobandita in tara si in strainatate sunt scosi in afara concursului, pentru ca nu indeplinesc conditia esentiala de a lucra in Apavital S.A.
„Cred ca cel mai normal ar fi sa se realizeze o transparentizare a participarii la evaluarea candidatilor pentru functiile de directori astfel incat sa se permita si accesul specialistilor din exteriorul Apavital S.A. iar dintre toti sa fie selectati cei mai buni si cei mai calificati lideri nu neaparat din interiorul institutiei. Cu cat baza de selectie este mai mare cu atat Apavital S.A. are sansa sa aleaga pe cei mai buni. Marile companii internationale au efectuat dezvoltari explozive prin aducerea unor lideri din exteriorul companiilor, deoarece in cele mai multe cazuri majoritatea din interior se erodau si gandeau doar intr-un anumit tipar. Cred despre mine ca sunt un bun cunoscator al limbii romane, dar mi se pare hilar ca acest tip de cunostinte sa reprezinte conditie obligatorie pentru functia de director economic intr-o companie din Iasi – Romania. Am crezut ca limba engleza la nivel profesionist, experienta profesionala internationala, participarea la conferinte, seminarii si cursuri internationale ar fi fost criterii de selectie mult mai indicate pentru functia de director economic intr-o institutie de o asemenea anvergura. Mai mult, consider ca nu este corect ca activitatea de control financiar preventiv din cadrul unei institutii publice sa fie conditie eliminatorie pentru functia de director economic intr-o societate comerciala cum este Apavital S.A., iar activitatea de control financiar preventiv in cadrul unei societati comerciale din mediul privat sau din cadrul unor institutii internationale sa nu conteze:, a mai acuzat Liviu Vornicu.

Ion Toma nu mai face parte din noul Consiliu de Administrație

Nu este normal ca intr-o institutie cum este Apavital S.A, care deruleaza proiecte de investitii de milioane de euro finantate de Uniunea Europeana, sa fie pusa in functia de director economic o persoana a carei calificari sunt cunoasterea limbii romane scris si vorbit si efectuarea controlului financiar preventiv doar in Apavital S.A., in baza limitarilor impuse de decizia conducatorului unitatii, iar persoane cu experienta mare de conducere in mediul privat din tara sau din strainatate, cu putere decizionala asupra legalitatii si regularitatii activitatilor economice din mediu privat si institutional din tara si strainatate sa nu poata participa la evaluarea pentru functia de director economic. Prin aceste conditii restrictive si subiective, a fost blocata participarea la aceasta evaluare a unor specialiști, „vinovați” că nu sunt în grațiile lui Mihai Doruș.
Indiferent de cat de buni specialisti ar fi angajatii unei institutii, aducerea unor profesionisti din exterior ar trebui privita ca un mare avantaj, deoarece acesti profesionisti vin cu un bagaj de cunostinte dobandite in alte medii de lucru care pot fi benefice imbunatatirii performantelor. „Nu este normal ca un candidat din exteriorul Apavital S.A. sa nu aiba sanse si drepturi egale la evaluarea pentru functia de director ca si candidatul din interior”, a conchis Liviu Vornicu.
Și mai ciudat este faptul că din noul Consiliu de Administrație al SC Apavital SA nu mai face parte directorul companiei, Ion Toma, astfel că Mihai Doruș rămâne stăpân peste toată firma. În aceste condiții, ar trebui ca șefii Consiliului Județean să anuleze întreaga procedură de evaluare și să reia concursul pentru posturile executive din Apavital SA. Asta, dacă nu cumva și președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, este la curent cu neregulile din procedura de selectie de la furnizorul de apă din Iași.

Punct de vedere al conducerii ApaVital!

Intervievaţi de reporterii Cotidianului Bună Ziua Iaşi, reprezenantii ApaVital au precizat că deocamdată nu se pot pronunţa în privinţa candidaturilor deoarece inscriirile se finalizează astăzi la amiază şi urmează mai multe proceduri printre care, listă scurtă, interviuri etc. Conducerea ApaVital a mai precizat că există o comisie specială formată la care s-au adăugat şi un expert în resurse umane, evaluator care va analiza dosarele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *