Prima pagină » Local » Nereguli grave la barurile și cafenelele din Iași. Amenzi de peste 2 milioane de lei în urma unor controale pe timp de noapte
Nereguli grave la barurile și cafenelele din Iași. Amenzi de peste 2 milioane de lei în urma unor controale pe timp de noapte

Nereguli grave la barurile și cafenelele din Iași. Amenzi de peste 2 milioane de lei în urma unor controale pe timp de noapte

08 nov. 2024, 14:12, 3 ,
Redacția BZI în Local

Contractul individual de muncă se întocmeşte obligatoriu în formă scrisă, se semnează de angajator şi angajat, se înregistrează în Registrul general de evidenţă a salariaţilor şi se înmânează salariatului. Toate aceste operaţiuni se fac anterior primirii la muncă. Munca nedeclarată înseamnă încălcarea acestor obligaţii pentru care este răspunzător angajatorul.

În seara zilei de 7 noiembrie 2024 inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Iaşi au desfăşurat o acţiune de control a cafenelelor şi barurilor din Municipiul Iaşi, cu scopul principal de a identifica munca nedeclarată şi a informa lucrătorii şi angajatorii privind consecinţele muncii nedeclarate.

Au fost controlaţi 11 angajatori cu activitate de bar şi cafenea şi au fost verificaţi 15 angajaţi referitor la încheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă şi declararea acestora în Registrul general de evidenţă a salariaţilor. 27% dintre angajatorii controlaţi utilizau muncă nedeclarată, iar o treime dintre persoanele verificate lucrau fără contract de muncă. Angajatorii vor fi sancţionaţi contravenţional şi se vor dispune măsuri de formalizare şi declarare a contractelor de muncă.

De la începutul anului, în judeţul Iaşi au fost identificate 114 persoane care desfăşurau muncă nedeclarată la 53 angajatori. Sancţiunile contravenţionale aplicate, în valoare de 2.045.000 lei, au rolul de a-i determina pe cei sancţionaţi să îşi schimbe conduita, dar sperăm noi şi să îi convingă pe cei tentaţi să utilizeze în munca nedeclarată, că acest mod de lucru nu este rentabil.

„Nedeclararea muncii este de cele mai multe ori doar începutul încălcării drepturilor salariaţilor. Urmează timp de muncă excesiv şi neremunerat, lipsa perioadelor de odihnă, întârzierea sau neplata salariilor şi concediere fără nici o protecţie pentru salariat. Dacă salariaţii nu ar accepta să lucreze fără contract, nu ar exista muncă nedeclarată. Inspectoratul Teritorial de Muncă Iaşi monitorizează şi controlează angajatorii pentru prevenirea şi eliminarea muncii nedeclarate, însă pentru combaterea acestui fenomen este necesară schimbarea de atitudine a angajaţilor – nu acceptaţi munca fără contract de muncă, nu acceptaţi plata în plic a unei părţi din salariu, semnalaţi-ne dacă vă aflaţi în aceste situaţii pentru a putea interveni!”

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025