Prima pagină » Local » Nereguli grave în autorizația dezvoltatorului Călin Toma! A vrut să tragă un tun rapid lângă blocurile ”Avicola”

Nereguli grave în autorizația dezvoltatorului Călin Toma! A vrut să tragă un tun rapid lângă blocurile ”Avicola”

25 mart. 2022, 02:00,
Ciprian Boaru, în Local

Inspectorii de la Inspectoratul Județean în Construcții au identificat neregulile grave în autorizația de construire emisă de Primăria Lețcani pentru construirea unei locuințe lângă blocurile ”Avicola”. Beneficiarul Călin Toma nu avea toate avizele necesare pentru eliberarea autorizației

Noi detalii au ieșit la iveală în scandalul de la blocurile ”Avicola” din comuna Lețcani, județul Iași. În martie 2021, afaceristul Călin Toma a primit de la Primăria Lețcani o autorizație de construire pentru o locuință individuală cu regimul de înălțime P+3. La finalul anului 2021 afaceristul a început săpăturile la fundația clădirii. Proprietarii din cele trei blocuri ”Avicola” s-au revoltat pentru că imobilul lui Călin Toma urma să fie construit foarte aproape de geamurile blocurilor.

În consecință, au formulat mai multe reclamații care au ajuns la Inspectoratul Județean în Construcții (IJC) Iași. Au fost efectuate controale, iar, în baza raportului final, Prefectura Iași a fost înștiințată. În cursul acestei săptămâni reprezentanții instituției au înregistrat o acțiune la Tribunalul Iași pentru anularea certificatului de urbanism și a autorizației de construire.

Nereguli grave în autorizația dezvoltatorului Călin Toma, descoperite de inspectorii IJC

Proiectul lui Călin Toma a fost verificat de inspectorii de la IJC, care au constat mai multe nereguli. În primul rând, autorizația a fost emisă pentru o locuință individuală, deși indicatorii urbanistici erau pentru o locuință colectivă. Mai mult, nu au fost anexate în documentație mai multe avize.

”AC 13/01.03.2021 a fost emisă în lipsa și/sau cu nerespectarea unor avize obligatorii necesare conform prevederilor Legii 50/1991 (avize deținători rețele energie electrică, aviz de principiu privind posibilitățile de racordare la apă și canalizare, avizul favorabil al DSP, salubritate). Lipsă acorduri notariale ale vecinilor direct afectați și/sau a coproprietarilor din condominiu, conform Cod Civil. Documentația este incompletă și nu sunt corelate specialitățile de arhitectură și instalații, respectiv nu sunt corelate cu condiționările și conținutul avizelor și acodurilor”, au constatat inspectorii IJC.

Totodată, conform proiectului, camerele de locuit au suprafețe sub limita minimă admisă impusă de Legea Locuinței nr.114/1996. Camerele urmau să aibă mai puțin de 12 mp, iar suprafața alocată băilor era de doar 2 mp. De precizat că Tudor Toma, fratele lui Călin Toma, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru că a condus un autovehicul pe domeniul public, deși avea permisul suspendat.

Vecinii nu au semnat un acord cu investitorul Călin Toma

Totodată, investiția inițiată de Călin Toma prin societatea T&C Trust Afaceri SRL, unde are calitatea de unic asociat, nu a fost adusă la cunoștința proprietarilor din cele 35 de apartamente din blocurile ”Avicola”.

”Acolo nu se poate construi, noi am avut dreptul la terenul din fața blocului, cumpărat de Toma. Noi nu am știut că fostul patron de la «Avicola» a intabulat terenul. Ne-am trezit pur și simplu că terenul din spatele blocului este intabulat și vândut. Așa a ajuns terenul la Toma”, a transmis unul dintre proprietarii din blocurile ”Avicola”.

La Primăria Lețcani, societatea Lis Affairr SRL a câștigat mai multe contracte.

Primarul Stelian Turcu: ”Este un moft de la Prefectură”

Reporterii BZI l-au contactat pe primarul Stelian Turcu, care a precizat că acțiunea în instanță a Prefecturii este una de imagine.

”Prefectura vrea să se dea bine pe lângă cei din blocurile «Avicola». Proiectul se încadrează conform legii, este un moft de la Prefectură. Acolo este este un focar de infecție, la blocul din mijloc nu se poate trăi. Investițiile ar mai ridica zona. Ei mă presează să le aduc canalizare, dar nu sunt bani. Dacă proiectul este ilegal, trebuie să luăm poziție. Omul ăsta (Călin Toma-n.r.) vrea să facă alei, să pună brazi. Dacă ar colabora între ei, ar ieși ceva bun. Ei nu își plătesc impozitele și vor să le ridic gunoaiele. Îi ajut tot timpul și tot eu sunt rău”, a declarat primarul comunei Lețcani.

De precizat că blocul ”Avicola” este identificat în apropierea reprezentanței Skoda de pe șoseaua Iași-Târgu-Frumos. Pe de altă parte, Călin Toma susține cu tărie că are la dosarul de autorizare toate avizele solicitate.

”Am începerea lucrărilor de la IJC, acum vin și mă opresc. Cei de la buget vor trebui să plătească pentru că obstrucționează societatea civilă. Eu nu deranjez pe nimeni, nu încalc nicio prevedere. Utilitățile de la blocuri trec pe terenul meu. Să le cer acum să le mute? Ei caută nod în papură. E foarte grav ce se întâmplă. Toate avizele sunt puse la autorizație. Cei de la ICJ puteau să mă notifice, să mă întrebe. Am mai multe construcții, găseau numărul meu pe internet”, a explicat Călin Toma.

Neregulile grave în autorizația dezvoltatorului Călin Toma vor fi analizate de Tribunalul Iași. Deocamdată nu a fost stabilit primul termen de judecată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *