Prima pagină » Business în România » Neputința ANAF: Produsele din cofetării au 9% TVA, iar dacă le cumperi din supermarket au 19%

Neputința ANAF: Produsele din cofetării au 9% TVA, iar dacă le cumperi din supermarket au 19%

08 mai 2024, 10:49, 2 ,
în Business în România

Este haos total la ANAF și asta se poate vedea din faptul că prăjiturile din cofetării au 9% TVA pe când dacă te duci să cumperi aceleași tip de produse din supermarket le vei cumpăra cu 19% TVA.

Diferența este reprezentată de taxa pe zahăr, dar aduce un haos total pe piața de profil din țară. Cumpărătorii sunt practic înșelați de statul român care tratează cu dublă măsură aceeași categorie de produse.

Neputința ANAF: Produsele din cofetării au 9% TVA, iar dacă le cumperi din supermarket au 19%

Legile fiscale din România au devenit o încurcătură atât de mare încât taxarea prăjiturilor diferă în funcție de locul în care sunt consumate. Acest lucru a fost confirmat ANAF. Potrivit acestora, dulciurile sunt supuse fie unei taxe de TVA de 9%, fie de 19%, în funcție de locul consumului. În timp ce pentru cofetării și restaurante regulile sunt relativ clare, cei care operează food-truck-uri la festivaluri se simt că participă la o loterie fiscală.

Conform răspunsului oferit pentru Mediaflux de către ANAF, prăjiturile servite în cofetării sau restaurante sunt taxate cu un TVA de 9%, în timp ce dulciurile cumpărate pentru consum în altă parte sunt taxate cu un TVA de 19%.

Pentru a fi mai specifici, ANAF precizează că produsele servite în cofetării sau restaurante, care conțin zahăr adăugat conform articolului 439 alineatul (4) din Codul fiscal și au un conținut total de zahăr de cel puțin 10 g/100 g produs, sunt supuse cotei reduse de TVA de 9%.

În schimb, pentru produsele cumpărate pentru consum în afara cofetăriilor sau restaurantelor, care conțin zahăr adăugat conform articolului 439 alineatul (4) din Codul fiscal și au un conținut total de zahăr de cel puțin 10 g/100 g produs, se aplică cota standard de TVA de 19%, conform indicațiilor ANAF.

Dublă măsură aplicată de ANAF spre disperarea antreprenorilor români

În peisajul complex al legislației fiscale din România, aplicarea TVA pentru food-truck-uri a devenit un subiect de dezbatere intensă și, uneori, de confuzie. În lumina prevederilor legislative din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare, și a Normelor metodologice de aplicare, se conturează un cadru aparent clar, dar care lasă loc pentru interpretări variate.

Conform articolului 291 alin. (2) lit.e) și lit.k) din Codul fiscal, cota redusă de 9% se aplică asupra bazei de impozitare pentru anumite prestări de servicii și/sau livrări de bunuri, printre care se numără livrarea anumitor bunuri, inclusiv alimente și băuturi destinate consumului uman, și serviciile de restaurant și de catering, cu excepția băuturilor alcoolice și a anumitor categorii de produse.

Deși legislația oferă un cadru general pentru aplicarea TVA, distincția precisă între activitățile de restaurant, cofetărie și livrarea simplă de produse rămâne uneori neclară. Normele metodologice precizează că serviciile de restaurant constau în furnizarea de produse alimentare și/sau de băutură, însoțite de servicii conexe suficiente pentru consumul imediat al acestora, în timp ce serviciile de catering se referă la furnizarea acelorași produse în afara localului prestatorului.

În ciuda clarificărilor din legislație, food-truck-urile se confruntă cu incertitudini în aplicarea TVA-ului. Aceste unități mobile, care își desfășoară activitatea în cadrul evenimentelor stradale și muzicale, se întreabă adesea în ce categorie se încadrează și care este cota de TVA aplicabilă.

Un exemplu elocvent este reprezentat de o „cofetărie pe roți” care, conform declarațiilor reprezentantului său, nu se regăsește în nicio categorie clar definită de lege. Deși furnizează produse de cofetărie în cadrul evenimentelor și are contracte cu diverse entități, interpretarea fiscală rămâne ambiguă.

În acest context, clarificările oferite de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) par să fie insuficiente, făcând doar distincția între cofetării/restaurante și livrarea de produse, fără a oferi un răspuns concret pentru situația particulară a food-truck-urilor.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Scene cutremurătoare în Turcia. Unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți s-a stins chiar în timpul unui concert
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Rezultatele la simulare Evaluare Națională 2025 se anunță pe 31 martie. Unde pot elevii să-și vadă notele
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Descoperirea care schimbă tot. Formă de viață necunoscută: Prototaxites
realitatea.net
Țara vecină unde alimentele s-au ieftinit cu 50%. Românii din apropiere se pregătesc să treacă granița pentru a face cumpărături
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Radare trafic! Unde au voie să se ascundă polițiștii şi când poți contesta amendă, de fapt
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV
Comentarii
  • in vremea asta, cofetaresele private din jurul Iasiului vand fara niciun fel de taxe prajituri si torturi la pret de Select- fiscalizat. experienta personala de Paste, despre ce vorbim

  • Unele persoane chiar fac dulciuri doar din ingrediente cat mai naturale, unde nu au ce cauta premixurile, aromele artificiale etc… Si da, costurile sunt mari si este lipsita de orice relevanta comparatia cu preturile din cofetarii/patiserii. Acolo da, se platesc taxe, salarii, dar calitatea ingredientelor folosite este indoielnica iar costul de fabricatie al produsului finit reprezinta cca 40% din pret. Si sa nu amintim de gandacii, soarecii care convietuiesc in magaziile cu ingredinte. Ca sa nu mai comentati, puneti mana si faceti in casa voastra ceva curat si proaspat, si vedeti cat va costa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`