Prima pagină » Actualitate » Nepotism si examene suspecte la Universitatea Cuza – FOTO

Nepotism si examene suspecte la Universitatea Cuza – FOTO

02 oct. 2011, 20:37,
Valentin Hutanu în Actualitate
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:243773;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Universitatea Alexandru Ioan Cuza este in pragul unui nou scandal academic @ In urma derularii si validarii celui mai important examen de promovare, in cel putin doua situatii, noile cadre didactice promovate sunt rude de gradul I, respectiv fiu sau fiica, cu mari profesori ai institutiei, respectiv Victor Spinei de la Facultatea de Istorie si Ioan Iacob, fostul decan al Facultatii de Educatie Fizica si Sport @ Codul de Etica, adoptat la Cuza la 1 ianuarie 2009, care viza, in mod special, impiedicarea nepotismului, interzice angajarea unei persoane in conditiile in care aceasta are rude, pana la gradul a IV-lea, in cadrul institutiei

La Universitatea Alexandru Ioan Cuza (UAIC) s-a incheiat unul dintre cele mai importante examene de promovare academica din ultimii 20 de ani. Cu toate acestea, suspiciunile si acuzatiile legate de promovare in baza nepotismului continua sa apara.

Nepotism la Litere si Sport?

In cel putin doua situatii, noile cadre didactice promovate sunt rude de gradul I, respectiv fiu sau fiica, cu mari profesori ai institutiei. Este vorba de  Victor Spinei, de la Facultatea de Istorie, si Ioan Iacob, fostul decan al Facultatii de Educatie Fizica si Sport (FEFS). Cele doua rude angajate prin concurs sunt: Radu Mihai Iacob, admis ca proaspat lector la FEFS, si Cristina Spinei, admisa ca asistent in cadrul Departamentul de Limbi si Literaturi Straine de la Facultatea de Litere.

Situatia este si mai interesanta in conditiile in care, Radu Mihai Iacob are doctoratul dat in 2010 la Universitatea Tehnica (UTI) Gheorghe Asachi in domeniul „Inginerie mecanica”!

Codul de Etica, praf in ochii comunitatii academice

In mod normal, toate persoanele care au fost validate de catre Biroul Senat al Universitatii Cuza ca urmare a concursului de promovare academica trebuie sa respecte prevederile Codului de Etica introdus in universitate pe 1 ianuarie 2009 si care viza, in mod special, impiedicarea nepotismului. „Cand am luat aceasta decizie, ne-am dorit sa existe o reglare morala in Universitatea Alexandru Ioan Cuza si sa stopam ceea ce se intampla pana la acel moment. Tocmai din acest considerent am luat masura ca, la momente ca cel legat de acest concurs de promovare, Codul sa se aplice”, spunea prof. univ. dr. Vasile Isan, rectorul de la Cuza, inainte de derularea competitiei.

Astfel, Codul de Etica interzice angajarea la UAIC, in conditiile in care persoanele care intentionau sa ocupe o functie academica sau administrativa aveau rude de pana la gradul al IV-lea in institutie. Ieri, cu toate ca in repetate randuri, reporterii cotidianului BUNA ZIUA IASI au incercat sa-l contacteze telefonic pe rectorul Isan, acesta nu a putut fi gasit pentru a oferi lamuriri cu privire la suspiciunile legate de concursul de promovare academica.

S-a incalcat si noua Lege a Educatiei?

Dincolo de cele doua situatii suspecte, se parte ca la concursul de la Cuza ar exista si cazuri in care a fost incalcata noua Lege a Educatiei Nationale (LEN), deoarece ar fi candidati declarati admisi la concursul pe posturi si nu ar avea titlul de doctor obtinut. Aici, prevederile legale sunt clare: in LEN, la Capitolul II – Statutul personalului didactic si de cercetare din invatamantul superior, Sectiunea 2 – Ocuparea functiilor didactice si a posturilor didactice, la articolul 294 se prevede: „1. Angajarea pe un post didactic sau de cercetare se face, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, pe perioada determinata sau pe perioada nedeterminata. Angajarea pe perioada nedeterminata pe orice functie didactica sau de cercetare este posibila numai prin concurs public, organizat de institutia de invatamant superior, dupa obtinerea titlului de doctor”.

In pofida faptului ca au existat neclaritati in cazul anumitor candidati cu privire la faptul ca nu respecta prevederile din Codul de Etica si LEN, Biroul Senat de la UAIC a validat, saptamana trecuta, rezultatele preliminare ale comisiilor pe facultati care au organizat concursul.

Rezultat final concursuri posturi didactice (asistenti) – aici

Rezultat final concursuri posturi didactice (lector/sef lucrari) – aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
16 august 2024
16 august 2024