Potbalul este o plantă ierboasă pe care o putem găsi adesea crescută pe pajiști sau câmpii. Este folosită încă din antichiatate și are numeroase întrebuințări. Aceasta înflorește primăvara, de obicei pe la sfârșitul lunii martie. Află cum o poți consuma și cum te poți bucura de toate beneficiile ei.
Planta minune a fost folosită încă de mii de ani în urmă în medicina populară. Printre cei care o utlizau se numără Dioscoride, Plinius, Avicena, chiar și Hippocrate. Cel mai des este folosită ca medicament împotriva tusei, însă veți afla mai jos și alte întrebuințări ale acesteia. Toate acestea datorită proprietățilori emoliente, tonice, antispastice, secretolitice și antiinflamatoare ale florii de potbal. Frunzele acesteia sunt utile în afecţiunile aparatului respirator, cum ar fi emfizemul pulmonar, bronşita cronică, astmul bronşic, silicoza, de asemenea în bolile hepato-biliare, dispepsii, plăgi şi ulceraţii ale pielii.
Scapă de riduri cu ajutorul potbalului
Acestea pot fi folosite pentru tenul gras sau acneic și oferă rezultate bune și pentru tenurile care prezintă riduri fine. Pentru asta, puteți pregăti o infuzie pe care să o aplicați pe față dimineața și seara. Pentru aceasta vă puteți ajuta de o dischetă demachiantă.
Aveți nevoie doar de o lingură de mușețel, una de flori de potbal și 100 ml de apa. Mixați totul și păstrați totul într-o zonă ferită de razele soarelui sau la frigider.
Remedii pentru tuse
Poate printre cel mai folosit scop al consumului florii de potbal este acela de a ne trata afecțiuni ale căilor respiratorii. Aflați în continuare cum să folosiți planta, în funcție de problema cu care vă confruntați.
Cum scăpați de tusea uscată
Ai nevoie de 2 lingurite flori de potbal fierte într-o cană de lapte, timp de 5 minute, după care se lasă să se răcească puțin și se filtrează. În lichidul obținut se adaugă 3-4 lingurițe de miere și se consumă treptat.
Cum scăpați de tusea productivă
Se prepară o infuzie combinată, foarte concentrată (4 lingurițe de floare la o cană cu apă clocotită) din potbal. Se bea integral, pe parcursul zilei, in cantități mici. Are efecte expectorante puternice, favorizând eliminarea secrețiilor în exces, ajutând la calmarea tusei. Atunci când aceasta este foarte puternică, în infuzia combinată se adaugă, în proporții egale, alături de podbal, și rădăcina de iarbă mare.
Potbalul tratează și afecțiuni ale stomacului
Puteți folosi podbalul și dacă vă confruntați cu afecțiuni ale stomacului, de exemplu ulcer stomacal și duodenal.
Se prepară un suc proaspăt stors din frunze, ajutându-vă de un storcător. Administrați câte o lingură, de 4-6 ori pe zi.
Rețete culinare cu flori și frunze de potbal
Ingrediente:
200 g paste
o bucată de tofu organic cu ierburi;
o cană de mazăre ;
pesto din frunze de nap;
2 cepe medii;
2 căței de usturoi;
o mână de semințe de pin sau semințe de floarea soarelui;
2 linguri ulei de măsline;
câteva flori de potbal.
Mod de preparare:
Pastele se fierb conform instrucțiunilor de pe pachet. Tofu se scoate din pachet, se inveleste în două foi de hârtie, se pune pe o farfurie și se pune o greutate peste el.
Într-o cratiță mică, în două căni de apă se fierbe mazărea congelată sau proaspătă. Se strecoară de apă și se pune într-un vas cu apă foarte rece. Acest secret îi păstrează culoarea suculentă.
Tofu se scoate din servețel și se taie cubulețe. Într-o tigaie se rumenesc semințele și se dau deoparte.
Se curăță și se toacă ceapa. Se adaugă ulei în tigaie. Se pune ceapa tocată și usturoiul. După câteva minute se adaugă cubulețele de tofu și se prăjeste până se rumenește. Se adaugă mazărea scursă bine, pastele și la final se adaugă pesto-ul, puțină sare și piper și se amestecă totul foarte bine.
Se impart în portii, se presară cu nuci de pin sau semințe de floarea soarelui prăjite și câteva flori de potbal.
Precauții ale plantei minune
Consumul preparatelor de potbal timp îndelungat este toxic. Ast fapt este cauzat de conținutului de pirolizidina, care poate afecta buna funcționare a plămânilor sau a ficatului. Este recomandată respectarea dozelor, a pauzelor și duratei de utilizare a preparatelor și băuturilor.