Primarul Clujului, Emil Boc, și-a manifestat nemulțumirea în legătură cu experţii care au gândit modul în care se face raportarea cazurilor de COVID-19.
Emil Boc este deranjat de faptul că la calcularea ratei de incidenţă la mia de locuitori în raportarea din prezent nu există o ponderabilitate cu numărul de teste COVID efectuate zilnic.
Edilul Clujlui avetizează că există riscul ca economia să intre în colaps din cauza modului în care se calculează rata de incidență.
„Nu e tot una să calculezi o rată de incidență la 2.000 de teste sau să calculezi la 300 de teste, cum fac alții. Nu are ce face prefectul când are 3 la mie. Se face vinovat de nerespectarea ei. Dar legea este strâmbă că nu ponderează cu numărul de teste. Asta tot spunem noi, şi Timişoara este la fel. Şi ajungi să pui pe butuci economiile locale şi cei mai afectaţi sunt oamenii cu cele mai vulnerabile locuri de muncă. De asemenea, dăm o lovitură copiilor din clasele a opta și a douăsprezecea, care la Cluj nu pot merge la școală, sunt din ani terminali și e destinul lor în joc“, a declarat Emil Boc.
Emil Boc: „Degeaba scapi de pandemie, dacă rămâi fără oameni cu care să lucrezi“
Primarul Clujului a precizat că modul în care se face acum raportarea cazurilor de COVID-19 va distruge economia și după ce vom scăpa de pandemie nu vor mai fi oameni cu care să lucrezi.
„Acest lucru se întâmplă de câteva luni de zile şi devine un fenomen cronic. Argumentul acesta că este o raportate de nivel european şi nu se poate face nimic, pe mine nu mă încălzeşte cu nimic. Mă lasă rece. Degeaba scapi de pandemie, că rămâi fără oameni cu care să lucrezi. Nu e mai mult factorul politic, cât factorul tehnic. Cu aceşti experţi de pe scaun am eu treabă, care nu se uită la realitatea din teren, ci pur şi simplu se uită la un calculator. Calculatorul riscă să ducă economia în gard!”, a menționat Emil Boc.
Experții să ia deciziile adecvate în viitor
Edilul Clujului spune că la el în municipiu se testează la fel de mult ca la București, dar experții trăiesc cu capul în nori și nu înțelege de ce se aplică aceeași măsură chiar dacă se fac mult mai multe teste.
„Probabil că la București sunt șase sectoare și o singură entitate, probabil că acolo numărul de teste se raportează la populația Bucureștiului, scapă de această problemă. Ei adună toate testele din cele șase sectoare, care de fapt sunt șase județe, iar noi testăm cât testează Bucureștiul, iar ei sunt șase județe, iar noi unul singur.
Decizia o iau experții din sănătate, dar aceștia nu trebuie să trăiască cu capul în nori. Cum e posibil să se aplice aceeași unitate de măsură, dacă se fac testări diferite, de zece ori mai mare? E evident că dacă ai mai multe teste și procentul de bolnavi e mai mare, fir-ar să fie în lumea asta că nu e teoria lui Pitagora. Sper ca acești experți să pondereze în ședințele viitoare și să ia deciziile adecvate”, a mai declarat Emil Boc.