Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Nemesis, zeita razbunarii
Nemesis, zeita razbunarii

Nemesis, zeita razbunarii

21 feb. 2014, 16:05,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:10920;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}
Nemesis (grec. Νέμεσις, numita si Rhamnusia) era, in mitologia greaca, zeita razbunarii care pedepseste crimele, conservand si supraveghind ordinea si echilibrul in univers sub raportul moral, prin cantarirea riguroasa fericirii si nenorocirii umane. La Homer, numele comun νέμεσις are sens de justitie divina: la origine, νείμειν inseamna „a imparti (echitabil)”, sensul fiind legat de distribuirea egala a sansei si nesansei, deoarece dereglarea proportiei intre noroc si ghinion nu ramanea nepedepsita.

Vezi si Din mitologia dacica – Bendis 

Nemesis este socotita fiica a cuplului Zeus-Ananke, dar conform lui Hesiod in Theogonia (v. 223, dar intr-un pasaj socotit interpolare), ea este fiica Noptii (Nyx).
Tragicii o prezinta pe Nemesis in primul rand ca razbunatoare a crimelor si pedepsitoare a arogantei, inrudita deci cu grupul Erynnys, adica „Furiile”.

Vezi si Maàt, zeita adevarului

Ca supraveghetoare a echilibrului dintre bine si rau si zeita vindicativa, Nemesis vegheaza destinul particular al fiintelor si al lucrurilor, adica mentinerea locului destinat fiecaruia si pastrarea masurii in toate; iar pe de alta parte, Nemesis pedepseste orgoliul sau credinta umana ca omul isi poate depasi conditia cosmica, implicit faptele omenesti comise cu intentia de a modifica ordinea naturii. De asemenea, Nemesis vegheaza aplicarea principiului delfic Nimic prea mult (Μηδέν αγάν) – deviza inscrisa pe frontonul sanctuarului din cetatea Delphoi; forma latina, la Terentius: Ne quid nimis (Andria, 61).
Nemesis este infatisata ca o femeie serioasa, cu un bici, o sabie, o pereche de haturi sau o balanta in mana stanga. In perioada elenistica este portretizata cu un volan. Este numita si Rhamnusia, de la un templu si o statuie a sa din Rhamnus, un sat din partea nordica a Africii. Epitetul Adrasteia („cea de care nimeni nu poate scapa”) i-a fost atribuit ulterior.
Romanii au preluat cultul grec pentru Nemesis (uneori numita Pax-Nemesis), transferand asupra ei atributele zeitei locale Fortuna, devenita patroana generalilor imperiali si a gladiatorilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`