Prima pagină » Actualitate » Nelu Tătaru vorbește despre noile reguli pentru deschiderea restaurantelor
Nelu Tătaru vorbește despre noile reguli pentru deschiderea restaurantelor

Nelu Tătaru vorbește despre noile reguli pentru deschiderea restaurantelor

28 aug. 2020, 11:16,
Cristian Zavastin, în Actualitate

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, vorbește despre noile reguli pentru deschiderea restaurantelor. Nelu Tătarususține că s-a dorit introducerea acestei măsuri încă din luna iunie și era stabilit și protocolul pentru această măsură.

„Noi, încă din luna iunie, pregătisem niște reguli pentru redeschiderea restaurantelor, având atunci în plan ca la 1 iulie să se redeschidă și restaurantele. Având în vedere evoluția, nu s-a mai putut face acest lucru“, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru vorbește despre noile reguli pentru deschiderea restaurantelor

Ministrul Sănătății a precizat că printre regulile ce se vor impune la redeschiderea restaurantelor se numără distanțarea între mese sau numărul de persoane la masă.

„Regulile rămân aceleași, regulile de distanțare între mese, la masă. Discuțiile cu HoReCa au fost stabilite la o masă da, o masă nu, pentru a nu avea o problemă cu distanțarea dintre mese. Am discutat și creșterea numărului de persoane de la 4 la 6, dar păstrând aceeași distanță. Unitățile hoteliere pot primi în interior, pentru masă, toți oamenii cazați în acel hotel, indiferent de zona în care se află acesta. În Hotărârea CNSSU s-a luat decizia că restaurantele vor fi deschise în interior doar în localitățile unde este o incidență de sub 1,5 la suta de mii de locuitori. Pentru cei care sunt cazați în hoteluri, acest indice nu se aplică”, a menționat Nelu Tătaru.

Redeschidea restaurantelor în spații închise, de la 1 septembrie

Aseară, Ludovic Orban a anunțat, în cadrul ședinței de Guvern, că se vor redeschide restaurantele în spații închise, precum și teatrele și cinematografele, urmând a fi permise și concertele în spațiu închis. Redeschiderea va avea loc de la 1 septembrie.

”De la 1 septembrie vom permite reluarea activității spectacolelor și concertelor în spații închise, în cinematografe, în teatre. Vom permite reluarea activității în spații închise pentru restaurante, în hotărârea CNSU, care va fi transpusă în Hotărâre de Guvern până la 1 septembrie.

Va trebui să stabilim niște reguli pentru ca riscul să fie minim, odată cu reluarea acestor activități.”, a precizat Ludovic Orban.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgnţă, Raed Arafat, a spus, referitor redeschiderea restaurantelor, că el nu poate recomanda deschiderea acestora.

„Urmează discuții în acest sens. Ele nu se iau de o persoană singură. Se discută în cadrul Grupului tehnico-științific, la nivel de experți, specialiști. Nu e vorba doar de aspecte medicale, de aici nu mă pronunț până nu se termină discuțiile și avem concuziile finale. Nu pot să recomand deschiderea restaurantelor. “, spune raed Arafat.

Urmează o perioadă în care autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri

Ministrul Sănătății a aprecizat că urmează o perioadă în care autorităţile se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri. Astfel, se evaluează capacitatea spitalelor de a face faţă. Iașul a fost inclus de ministru pe lista județelor cu număr mare de infectări cauzate de „componenta turismului” și „activitatea economică”.

„În județele precum Bihor, Bacău, Prahova, Galați, Dâmbovița, Ilfov, București, Vaslui sau Iași, avem o componentă a turismului în care putem vedea o componentă a turismului: scăderea vârstei la patologia SARS-CoV-2, ceea ce ne arată socializarea. Avem și activitați economice. Cele trei județe pe care le știam: Argeș, Prahova, Dâmbovița. Transportul de navetiști ne-a arătat la testări că aveau o rată mare de infectare”, a adăugat Nelu Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *