Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a venit cu precizări în legătură cu vaccinarea anti COVID-19. Nelu Tătaru susține că armata va fi implicată în vaccinarea populației în momentul în care vaccinul anti-Covid va ajunge în țară.
„În această strategie de vaccinare, noi îl avem în pregătire, lucrăm continuu, ca să spun așa, avem oameni care stabilesc strategia de vaccinare. La începutul anului va veni (vaccinul – n.r.), pentru personalul medical, vor fi mai multe tranșe, fiecare tranșă va fi distribuită cu ajutorul unor anumite structuri”, a declarat minsitrul sănătății, Nelu Tătaru.
Întrebat dacă strategia inclus Armata, Tătaru a spus: „Va fi invitată și Armata, și DSU, și spitalele județene, și medicii de familie”.
Zece milioane de doze pentru vaccinarea anti COVID-19
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, marţi, 3 noiembrie, că România va primi peste 10 milioane de doze de vaccin în prima tranşă, ia primii care vor fi vaccinaţi vor fi lucrătorii din sănătate şi persoanele aflate în situaţie de risc. Întreaga populaţie se va putea imuniza în primăvară.
„Populaţia este expusă unui risc major de infectare cu SARS-CoV-2. România se confruntă, la rândul ei, cu cifre îngrijorătoare şi autorităţile se adaptează permanent prin noi măsuri pentru a controla transmiterea virusului. În acest context, ne punem cu toţii mari speranţe în dezvoltarea cât mai curând posibil a unui vaccin anti-COVID-19, vaccin sigur şi eficient iar eforturile făcute la nivel internaţional confirmă dorinţa tuturor de a avea acest vaccin”, a spus Klaus Iohannis.
Acorduri cu Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19
Potrivit preşedintelui, România va primi 10 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19.
„România este parte a acordurilor încheiate de către Comisia Europeană pentru furnizarea de vaccinuri anti-COVID-19 atunci când acestea vor fi disponibile urmând ca ţării noastre să îi revin o alocare de peste 10 milioane de doze de vaccin. Din cauza cererii extrem de ridicate la nivel mondial şi a capacităţii, totuşi, destul de reduse de producţie, vaccinul va ajunge în ţările europene în mod etapizat. Pentru România, ne aşteptăm ca prima tranşă primită să ajungă sunt cel mai favorabil scenariu în primul trimestru al anului viitor”, a menționat președintele Klaus Iohannis.
Klaus Iohannis a adăugat că în bază convenţiilor făcute în Uniunea Europeană, toate statele europene vor primi în acelaşi timp aceste traşe de vaccin.
„În momentul în care vaccinul va fi disponibil şi va fi livrată prima tranşă toate statele europene vor primi cota corespunzătoare din prima tranşă, la fel din a doua tranşă şi aşa mai departe”, a mai afirmat şeful statului.
Lucrătorii din sănătate vor fi primii vaccinați
Președintele Klaus Iohannis a precizat că primii care vor fi vaccinaţi sunt lucrătorii din sănătate.
„Primii care vor fi vaccinaţi, în mod natural, vor fi toţi lucrătorii din sistemul medical, dar şi persoanele din grupele de risc. Vaccinarea întregii populaţiei va începe cel mai devreme – asta trebuie să fie foarte clar – cel mai devreme în primăvară. Vrem să ne asigurăm, totodată, că vaccinurile folosite au cel mai înalt nivel de eficienţă şi siguranţă şi se respectă toate reglementările internaţionale”, a adăugat Klaus Iohannis.