Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni, 21 septembrie 2020, la Piatra-Neamţ, că spitalul mobil suport COVID-19 construit în localitatea ieșeană Leţcani cu fonduri de la consiliile judeţene din Neamţ şi Iaşi nu poate primi deocamdată pacienţi. Nelu Tătaru a explicat că unitatea nu este aşezată structural, dar nici nu are toate avizele necesare funcţionării.
„Unitatea nu are nici o negaţie sau aviz de la ISU, nici de la Apele Române, nici de la Mediu. Am recomandat să înceapă o reevaluare la tot ce înseamnă avize de obţinut. Am văzut şi o neaşezare structurală pe tot ce înseamnă spital COVID-19. Nu am găsit acolo aşezarea fiecărui compartiment care să corespundă, că este boli infecţioase, că este terapie intensivă. Astăzi va fi o echipă comună medicină de urgenţă – terapie intensivă – DSP care va reorganiza în interior acest spital ca să putem să îi dăm coordonare şi acea organizare de spital suport COVID-19. (…)
Spitalul de la Leţcani nu corespunde şi nu vor intra bolnavi astăzi în acel spital. Reorganizarea structurală se poate face în 2-3 zile, din punctul meu de vedere. Dar avizele…inclusiv apa menajeră care pleacă din acest spital înseamnă un deşeu biologic. Acolo vom avea pacienţi cu COVID-19. Până nu avem toate circuitele puse la punct şi toate responsabilităţile asumate, inclusiv de acea apă menajeră – unde se duce – nu putem gestiona un spital într-o pandemie cu un risc biologic”, a declarat Nelu Tătaru.
Unitatea de la Leţcani figurează ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase
Ministrul Sănătăţii a adăugat că unitatea de la Leţcani figurează ca secţie exterioară a Spitalului de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva” – aflat în subordinea CJ Iaşi – spital care va trebui să asigure atât personal cât şi funcţionarea.
„Un mananger de spital, când îşi asumă o secţie exterioară, îşi evaluează personalul şi dacă nu are acel personal, va face solicitare către Comitetul Naţional pentru Coordonarea Intervenţiei, pentru numărul de personal şi ce specialităţi are nevoie. Sunt multe spitale în Iaşi care ar putea detaşa acel personal. Noi, în măsura în care îşi fac necesarul, vom solicita acele detaşări din alte judeţe. În interiorul judeţului, detaşarea se face cu aprobarea DSP şi a Comitetului Judeţean pentru Coordonarea Intervenţiei, din care face parte şi Consiliul Judeţean – în subordinea căruia se află spitalul”, a precizat ministrul Sănătăţii.
Nelu Tătaru a mai spus că marţi va veni la unitatea din Leţcani şi Inspecţia de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii pentru a evalua ce avize există şi cum au fost acordate.
Maricel Popa a forțat avizul de la DSP Iași în disperare de cauză. Unitatea medicală se află pe un butoi cu pulbere, în plină pandemie de COVID-19
Scene incredibile pe platforma de la Parcul Transagropolis, unde a fost ridicat spitalul mobil de la Lețcani. Maricel Popa, șeful Consiliului Județean Iași, a făcut ieri un adevărat circ electoral alături de Ionel Arsene, de la Consiliul Județean Neamț, în curtea unității medicale. Maricel Popa a forțat avizul de la Direcția de Sănătate Publică Iași, emis de directorul Vasile Cepoi, în condiții suspecte, iar de săptămâna viitoare vrea să aducă bolnavii de COVID-19 în unitate. Alte instituții nu au emis avizele necesare și au cerut completarea documentației. Conducerea Asociației Euronest a mințit în mod public, susținând că au fost obținute avize care, în realitate, nici nu au fost eliberate
Dezastru pe linie la spitalul mobil de la Lețcani, unde Maricel Popa, șeful CJ Iași, a făcut un nou desant electoral. Acesta a forțat mâna lui Vasile Cepoi, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași, în vederea emiterii avizului de funcționare, deși unitatea are mari deficiențe. Șeful CJ Iași s-a lăudat, ieri, că l-a convins pe Vasile Cepoi să-i dea autorizația sanitară de funcționare. Alina Popa, directorul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, a mințit susținând că unitatea are toate avizele.
Vasile Cepoi și Maricel Popa au ținut totul secret. Aviz dat pe sub mână, fără a avea totul la dosar
În fapt, nici Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și nici Agenția pentru Protecția Mediului (APM) nu au eliberat avizele pentru funcționarea spitalului, deoarece documentele solicitate nu au fost depuse, încă, de beneficiar. Practic, Maricel Popa și Vasile Cepoi își asumă acest risc, odată cu avizul de la DSP. Obligația ADI Euronest a fost aceea de a obține și restul avizelor, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Cum a dat Vasile Cepoi aviz de la DSP, în condițiile în care celelalte instituții nu au eliberat restul avizelor? Avizul DSP nu poate fi dat fără celelalte autorizații. Cum nici ISU și APM nu au eliberat avizele, ceea ce a făcut Vasile Cepoi este strigător la cer.
„Nu a fost eliberat niciun aviz de mediu, documentația solicitată nefiind depusă complet. Este nevoie de un memoriu prin care să se constate îndeplinirea cerințelor. Acesta nu a fost încă depus”, au spus reprezentanții APM Iași.