La această oră, Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii, alături de Costel Alexe, ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor, au ajuns la spitalul mobil de la Leţcani pentru tratarea bolnavilor de Covid-19.
Cei doi demnitari vor vorbi despre proiectul tărăgănat de Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, şi de Asociaţia pentru Dezvoltare Intercomunitara Euronest, de 13,4 milioane euro de la Parcul Transgaropolis. De altfel, Maricel Popa, a încercat în această dimineaţă să se scuze, organizând o conferintain urma căruia a dat vina pe actualul Guvern. În opinia lui Popă, nu este de vină propria sa incompetenta managerială, ci lungirea obţinerii vizelor pentru experţii turci de la firma SDI Global LLC, actualul Guvern, etc. Popa spera să obţină vituri de pe urmă acestui spital, aceasta fiind adevărată să miză în implementarea proiectului.
Ministrul mediului, Costel Alexe a declarat ca la Iași s-a produs cea mai mare fraudă medicala din istorie
” Avem cea mai mare farsă şi minciună din istoria medicală a Iaşului. Mai ales că întreaga societate romaneasca cu toată implicarea autorităţilor, cu toată susţinerea oamenilor de bună credinţă, cei din consiliul judeţean nu reuşesc să ţină pasul. Avem la Măgurele, Tg. Mureş, Bucureşti, Constanța, se face şi la Bacău. La Iaşi, din cauza lipsei de competentă, avem doar 20 de containere din cele 100. Nu poţi să combaţi COVID-19 şi să lupţi împotriva lui atâta timp cât nu crezi în el.
La Iaşi avem una dintre cele mai mari fraude date de PSD în vremea pandemiei. CJ Iaşi a alocat 10 milioane de euro pentru un spital care arată ca nişte containere pentru muncitori. La Bucureşti avem spitale care costă 2 milioane de euro, spitale care au cam aceleaşi specificaţii că acesta.
Luaţi de la alte bugete şi redirecţionaţi către un spital care nu există. Consilierii Judeţeni PNL au semnalat aceste probleme.”
Nelu Tătaru: La Brașov s-a putut. Când am ajuns la Iași m-am intrebat ce sunt cu containerele acestea
”În contextul în care veneam de la Braşov unde am vizitat un asemenea spital modular, cu 28 de paturi de Terapie Intensivă, cu termen de predare în august. Am venit şi m-am întrebat ce înseamnă aceste containere pe drum în Iaşi.
Un spital modular când trebuie să îl construieşti, trebuie să devină o secţie exterioară a unui spital. Orice spital care îşi face o secţie exterioară, cere un aviz temporat de funcţionare. Acel aviz se dă când unitatea este funcţională. Nu există o unitate medicale căruia să îi dai un aviz de funcţionare. Este un pic cam întârziată aceasta construcţie…
Orice poate veni în sprijinul în luptei în COVID-19, a pacienţilor, este binevenit. Când a intervenit acea măsură de relaxare, acea neîncredere, acele îndemnuri de neîncredere, de negare, a venit şi creşterea de cazuri. Trebuie o colaborare din partea agenţilor economici cât şi populaţiei civile care trebuie să respecte.
Este o interprindere a unui şef de judeţ care vrea şi el o unitate medicală, consider că trebuie să se facă în interesele medicilor nicidecum politic. Totul este tratat politic de preşedintele CJ. Atâta timp cât nu a avut nicio solicitare…
Nu l-am tras de ureche, pentru mine nu contează Maricel Popa, pentru mine contează sănătatea romanilor, nicidecum el. Un preşedinte CJ considera că poate construi un spital fără să ceară ajutor, este un pic prea mult. DSP Iaşi este prezentă aici, nu ştiu să fi avut vreo solicitare în care Maricel Popa să ceară ajutorul.”