Fostul ministru al Sănătăţii, Nelu Tătaru transmite, marți, 4 mai 2021, de Ziua Națională a Inimii, faptul că fără acest „motor” pe care de multe ori îl neglijăm, „nimic din ceea ce suntem nu ar fi posibil”, iar bolile cardiovasculare „opresc”, în România, de trei ori mai multe inimi decât cancerul.
„Astăzi sărbătorim Ziua Națională a Inimii… cea căreia îi datorăm întreaga noastră existență! Fără acest motor pe care de multe ori îl neglijăm, nimic din ceea ce suntem nu ar fi posibil”, scrie, pe pagina sa de Facebook, Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății.
Bolile cardiovasculare opresc de trei ori mai multe inimi decât cancerul
Nelu Tătaru a precizat faptul că, din nefericire, bolile cardiovasculare în România opresc de trei ori mai multe inimi decât cancerul.
„Acesta este un motiv de îngrijorare. Alegeți să trăiți o viață echilibrată și verificați-vă starea de sănătate, astfel încât să rămâneți sănătoși”, mai spune Tătaru.
Noul Institut de Boli Cardiovasculare poate fi gata până în 2024
Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași a început să prindă contur. În data de 26 martie 2021, autoritățile județene au semnat contractul legat de realizarea documentațiilor tehnico-economice pentru noul obiectiv de investiții ce va fi construit în satul Uricani din comuna Miroslava, județul Iași. Contractul va fi realizat de SC Arc Design SRL Iași, valoarea acestuia fiind de 114.000 lei fără Taxa pe Valoare Adăugată. Durata de prestare a serviciilor este de două luni. Consiliul Județean Iași a scos la licitație pe sistemul electronic de achiziții publice mai multe contracte legate de noul obiectiv ridicat la marginea municipiului. Proiectul a fost inițiat de Petru Movilă, președintele Partidului Mișcarea Populară Iași, alături de prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu”. Obiectivul a fost ulterior derulat de către Consiliul Județean (CJ) Iași.
Costel Alexe, președintele CJ Iași, a detaliat și primii pași ai noului obiectiv ce va fi construit la marginea municipiului. Proiectul ar urma să fie gata până la finalul actualului mandat.
„Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași este proiectul de infrastructură medicală care a avansat cel mai repede. Am făcut un pas important în implementarea proiectului. Am semnat contractul pentru elaborarea studiului de prefezabilitate pentru construirea și dotarea institutului. Acest proiect este foarte important pentru comunitatea medicală ieșeană și mai ales pentru pacienți. Cu cât mai repede vom acționa pentru realizarea documentațiilor tehnice, respectând termenii de livrare, cu atât mai repede vom reuși să oferim ieșenilor și tuturor moldovenilor acest institut care va putea asigura tratamentul pacienților cu boli cardiace”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.
Finanțare prin PNRR pentru noul Institut de la Miroslava
Șeful Consiliului Județean Iași a menționat că proiectul va fi derulat și cu ajutorul fondurilor de la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), valoarea totală fiind de circa 300 de milioane de euro.
„Suntem dedicați acestui proiect major și îmi doresc aceeași implicare de la toți partenerii cu care vom lucra pe parcursul implementării. Vreau să mulțumesc și Guvernului României pentru faptul că a prins în PNRR construcția acestui spital și sunt convins că într-un timp foarte scurt vom recupera toți acești ani pierduți. La final vom avea, așa cum este firesc, una dintre cele mai moderne unități medicale din țară pe specializarea boli cardiovasculare”, a mai spus Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași.