Prima pagină » Local » Nelu Tătaru: Licitaţia de la Spitalul Mobil Lețcani datează din aprilie. Avizul de Mediu a fost dat în cel mai scurt timp

Nelu Tătaru: Licitaţia de la Spitalul Mobil Lețcani datează din aprilie. Avizul de Mediu a fost dat în cel mai scurt timp

16 oct. 2020, 14:05,
George Cristian în Local

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a vorbit despre Spitalul Mobil de la Leţcani. Aflat într-o conferinţă de presă, ministrul a declarat că spitalul a obţinut avizul de la mediu într-un timp optim, legal, aşa cum prevede legea.

Totuşi, ministrul a declarat că spitalul nu va lucra la capacitatea maximă pentru că există anumite probleme. Una dintre acestea ar fi tehnica de oxigen care ar suporta doar un pic mai mult de 20 de paturi.

UPDATE: În scurt timp la Spitalul mobil de la Leţcani va ajunge şi primul pacient infectat cu Covid -19. La unitatea medicală vor lucra câteva zeci de cadre sub gestionarea Spitalului de Boli Infecţioase

Focarele existente sunt ţinute sub control

Întrebat despre faptul că ministerul i-a în calcul, la incidenta cazurilor la mia de locuitori în funcţie de transmiterea ocmunitara, Nelu Tătaru a explicat decizia. Acesta a vorbit despre faptul că focarele existente sunt ţinute sub control, iar din aceste considerente se iau în calcul doar transmisiile comunitare:

Acele focare pe care le analizăm şi sunt în unităţile medicale, sunt ţinute sub control, noi luăm transmiterea liberă în comunitate pentru a nu îngrădi autorităţile care respectă regulile. Dincolo de măsurile luate la nivel naţional, rămân măsurile care se adaptează local.” a menţionat ministrul.

Spitalul Mobil de la Leţcani va avea parte de o expertiză tehnică

Nelu Tătaru a dat asigurări că Spitalul Mobil de la Leţcani va avea parte de verificări tehnice pentru a nu pune în pericol siguranţa persoanelor care îşi vor desfăşura activitatea în unitatea mobila. Totuşi, spitalul de la Leţcani va lucra, din păcate, la o capacitate mai mică decât s-a estimat. De vină pentru acest lucru este şi aparatură tehnică de oxigen care nu ar alimenta decât doar 24 de paturi. Ministrul a explicat faptul că şi faptul că patoligia tratată fiind contagioasă, paturile au fost reduse>

” Acest spital, are acea licitaţie din aprilie. Cerem expertiza tehnică pentru a nu pune în pericol siguranţa medicilor. Avem personal, aceeaşi medici care lucrează de 7 luni la Spitalul de Boli Infecţioase.

Avizul de la Mediu s-a dat ieri, în cel mai scurt timp. Acest spital a fost achiziţionat ca un spital ROL 3. Vom operationat 48 de paturi operative.

Capacitatea pe care o poate suporta aparatura este de 24 de paturi. Verificam dacă anduranţa tehnică suporta, sau trebuie să mai aducem. Există spitale care au paturi de Terapie Intensivă goale în România.”

Pacienții care au nevoie doar de Terapie Intensivă intermediară vor fi luați de pe paturile de la ATI

Nelu Tătaru a declarat, la Iaşi, faptul că în aceste momente se ia în considerare eliberarea unor paturi de terapie intensivă. Ministrul a declarat că cei care nu depind în totalitate de paturile de terapie intensivă vor fi luaţi din pat şi puşi în paturi alăturate, pentru a elibera patul pentru pacientul care are nevoie în totalitate de acesta. În altă ordine de idei, ministrul a declarat că din punct de vedere a rezidenţilor, s-a mărit numărul de locuri pentru medicii care au specializări necesare în această perioadă.

Ca o completare, Tătaru a declarat că testele rapide au fost scoase din uz în alte ţări din Europa pentru că specialiştii au decis că cea mai eficientă măsură este începerea unei anchete epidemiologice a contactilor direcţi.

Cei de pe terapie intermediară să aibă locuri lângă terapie intensivă. Terapia Internsiva Intermediara nu depinde în totalitate de un pat de terapie intensivă. Au ieşit 158 de medici de terapie intensivă. Vom avea la rezidenţiat 151 de posturi. Dacă vom avea candidaţi care întrunesc 60% dintre cerinţe, vom suplimenta locurile destinare specializărilor de care avem nevoie, cum ar fi: terapie intensivă, infecţioase etc.

Ce spune, Nelu Tătaru despre pelerinajul de la Sfânta Parascheva

Întrebat de reporterii prezenţi despre pelerinajul de la Sfânta Parascheva şi despre măsurile, considerate de preoţi și unii credincioși, ca fiind abuzive, ministrul a ţinut să explice celor prezenţi, şi nu numai, faptul că există o perioadă dificilă cu care se confrunta România şi ca unele măsuri sunt necesare pentru a ţine sub frâu răspândirea COVID-19

” Vreau să vorbesc din punctul de vedere al personalului medical. Sigur, şi ei se roagă ca peste noaptea că starea pacientului să fie ameliorata. Şi ei se roagă înainte de a intrat în Spital. Am declarat şi o să mai declarat faptul că trebuie să adaptăm pelerinajele la pandemie nu pandemia la pelerinaj. În legătură cu petrecerile cu sute de invitaţi. Avem o legislaţie, avem autorităţi care pun în practică măsurile luate de autorităţi. Noi avem nişte reguli şi măsuri, dar şi legi către trebuie să se respecte.” a conchis Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

Maricel Popa și controversele din jurul Spitalului mobil de la Lețcani

Maricel Popa, de acum, fostul președinte al Consiliului Județean Iași, apărea triumfător în luna aprilie atunci când declara că la Iași va s-a pornit licitația pentru Spitalul Mobil de la Lețcani. Anunțată, inițial, ca o gură de oxigen pentru data respectivă, investiţia s-a dovedit a fi un fiasco, o telenovelă fără sfârşit.  Maricel Popa a stat în spatele multor ilegalităţi pe care acesta le-a comis. Fără a avea argumente logice, fostul şef al Consiliului Judeţean Iaşi a acuzat în repetate rânduri autorităţile centrale de faptul că îi pun piedică.

Într-o declaraţie făcută în urmă cu o săptămână, acesta spunea că va intra în greva foamei, în semn de protest pentru deciziile, spuse el, aberante, ale autorităţilor. Totuşi, demagogia a fost una extremă, dacă e să ţinem cont că Maricel Popa nu a intrat deloc în greva foamei. În altă ordine de idei, autorităţile judiciare vor investiga afacerea Spitalului Mobil de la Leţcani şi va stabili dacă achiziţia a fost una legală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025