Prima pagină » Actualitate » Nelu Tătaru, despre vaccinul anti-COVID-19: „Va fi gratuit și nu va fi obligatoriu“

Nelu Tătaru, despre vaccinul anti-COVID-19: „Va fi gratuit și nu va fi obligatoriu“

26 nov. 2020, 10:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre vaccinul anti-COVID-19. Nelu Tătaru a declarat că acesta va fi gratuit și nu va fi obligatoriu. Acesta a precizat că din fiecare tranșă de vaccinuri livrată Uniunii Europene, România va primi aproximativ 4,6% din producția lunară.

„Trebuie să înțelegem! Vaccinul nu este obligatoriu, este voluntar și este gratuit. Noi sperăm ca în ianuarie să putem avea prima tranșă și să putem vaccina prima categorie, și anume personalul din unitățile sanitare publice și private, în jur de 550.000. Persoanele fără comorbidități, peste 18 ani, sunt cele care vor primi acest vaccin din martie, aprilie“, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Nu se impune carantina totală în România”

Altfel, ministrul Sănătății a precizat că nu se impune carantina totală în România, ci doar la nivelul localităților, unde este necesară. În legătură cu municipiul București, ministrul spune că nu s-a întrunit punctajul pentru carantinare.

”Cazurile care vin, sau infecţiile care vin, se produc în prespital, nerespectând nişte reguli. Că vrem sau nu vrem, trebuie să recunoaştem. Noi suntem cei care primim aceste cazuri, suntem aceeaşi oameni, gestionăm medical o pandemie. Cred că eforturile ar trebui să fie susţinute şi comune. Încercăm tot noi să limităm partea de prespital, introducând acele reguli şi uneori până la carantină. Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată, impunând şi alte reguli. Dar carantina este ultima dintre ele”, a spus Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a explicat că, în acest moment, în Bucureşti nu este necesară carantinarea.

”O carantinare a unei localităţi implică mai multe, nu neapărat acel indice pe care îl avem, cumulat în ultimele 14 zile. Sunt câteva criterii minore, majore, dar sunt criteriile majore de exemplu existenţa şi ocuparea spitalelor din acea localitate. Sunt punctaje care se fac. De exemplu, dacă sunt ocupate peste 90 la sută secţia şi terapia intensivă sunt 20 de puncte. Dacă sunt ocupate doar secţia sau doar ATI- 15 puncte. În acest moment Bucureşti nu se încadrează”, a mai precizat ministrul.

Primul set de vaccinuri anti-COVID-19 va ajunge în România în 2021

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, 25 noiembrie, în conferință de presă, că primul set de vaccinuri împotriva coronavirusului vor ajunge în România la începutul anului 2021.

„La noi este foarte probabil ca primul set, cel cu care va fi vaccinat în esență personalul medical, să ajungă la începutul anului viitor. Nu există încă niciun vaccin agreat la nivel european și, în măsura în care va exista un astfel de vaccin, el va fi livrat în condițiile în care s-a angajat firma respectivă în contractul cu UE. UE a întocmit contracte prealabile cu mai multe firme care au șanse să producă un astfel de vaccin, în funcție de numărul de doze disponibile ele vor ajunge și la noi.

Împărțirea întregului număr de doze care se livrează la un moment dat se face proporțional cu populația din fiecare țară și atunci în măsura în care va veni primul vaccin, al doilea, al treilea și așa mai departe, prima tranșă, a doua tranșă, a treia tranșă, UE se va îngriji ca împărțirea să fie echitabilă”, a spus Klaus Iohannis.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`