Prima pagină » National » Nelu Tătaru, despre situația pacienților asimptomatici, care încep să prezinte simptome

Nelu Tătaru, despre situația pacienților asimptomatici, care încep să prezinte simptome

29 oct. 2020, 18:15,
Bianca Rebegea în National

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit despre situația pacienților asimptomatici, aflați la domiciuliu, sub monitorizarea medicului de familie, care încep să dezvolte simptome de infectare cu noul coronavirus. Ministrul spune că atunci vor fi anunţate Direcţia de Sănătate Publică şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, urmând să fie realizată o evaluare medicală a acestuia.

Joi, 29 octombrie, la Constanța, Nelu Tătaru a precizat că responsabilitatea în această pandemie este a întregului sistem medical şi că fiecare specialitate trebuie să gestioneze o componentă a pacientului.

„Responsabilitatea este pe umărul întregului sistem medical. Să înţelegem că suntem toţi parteneri, şi noi ca şi corp medical, şi populaţia civilă, iar noi ca şi corp medical fiecare din specialitatea noastră gestionăm o componentă a pacientului nostru. Monitorizarea este o componentă pe care medicul de familie o gestionează şi cred că o gestionează foarte bine”, a explicat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „Evaluarea fiecărui pacient se face în funcţie de simptomatologie”

Ministrul Tătaru a fost întrebat ce se întâmplă cu un pacient cu probleme oncologice sau cardiologice, care este asimptomatic, dar începe să prezinte simptome de COVID-19. Acesta a răspuns:

„Evaluarea fiecărui pacient se face în funcţie de simptomatologie. În contextul în care acel pacient monitorizat prezintă simptomatologie, fiind asimptomatic până atunci, se anunţă atât DSP-ul, cât şi DSU. Noi avem foarte bine stabilite aceste lucruri, evaluarea se face prin DSU, programat şi la o radiologie şi la un computer tomograf pulmonar, deci toate sunt foarte bine stipulate. Rămâne doar ca monitorizarea să fie făcută corect pentru a nu pierde un moment în care un pacient poate decompensa”.

Ministrul Sănătății nu și-a pierdut speranța că va apărea un vaccin în decembrie-ianuarie

Nelu Tătaru a declarat că încă speră la un vaccin anti COVID-19 în decembrie-ianuarie.

„Comisia Europeana are discutii cu 3 firme producatoare. Toata achizitia se face prin Comisia Europeana, la care suntem parteneri. Avem speranta pentru sfarsitul anului, inceputul anului viitor, ianuarie. In primul rand (vor primi vaccinul) cei din prima linie, personalul medical, pe urma linia doi – persoane cu risc”, a declarat Nelu Tătaru.

Se anunță un vaccin abia în aprilie 2021

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a anunțat miercuri, 28 octombrie, că livrarea potenţialelor vaccinuri COVID-19 către ţările Uniunii Europene ar putea începe cu seriozitate în aprilie.

„În cel mai bun caz, companiile ar putea livra până la 50 de milioane de vaccinuri pe lună către UE”, a spus von der Leyen, care a adăugat că oficialii europeni negociază cu alte companii pre-comanda unui alt miliard de flacoane.

Oficialii UE au precizatt, într-o şedinţă internă, că doar o parte din populaţia Uniunii Europene poate fi vaccinată împotriva coronavirusului până în 2022. Mai mult, aceştia şi-au exprimat deja îngrijorarea cu privire la posibilul eşec al formulei sau la insuficienţa dozelor produse.

„Nu vor exista suficiente vaccinuri COVID-19 pentru întreaga populaţie până la finalul anului 2021″, le-ar fi transmis un oficial al Comisiei Europene diplomaţilor, luni, în timpul unei şedinţe cu uşile închise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *