Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a vorbit astăzi despre importanța păstrării stării de alertă în România. Acesta a menționat că această perioadă se referă în principiu la purtarea măștii, la măsurile de distanțare socială și la regulile din spitale. Nelu Tătaru a menționat că situația va fi clară după ce se vor efectua mai multe teste pentru depistarea noului coronavirus.
„Avem o transmitere comunitară, în centrele de vârstnici și în spitale. Vorbim doar de portul măștii, de distanțare socială și de regulile din spitale. În starea de alertă putem relaxa progresiv anumite lucruri. Dacă nu este, nu putem face acest lucru. Noi nici nu scădem, nici nu creștem. O să vedem zilele următoare, când vom testa mai mult, ce se va întâmpla, după mpsurile de relaxare. Noi trebuie să ne facem treaba ca minister până când pericolul va trece. O să fie un pic mai greu de acționat, dacă nu se va prelungi starea de alertă. Vor putea fi deschise și grădinițele de stat, dacă autoritățile locale vor decide acest lucru. Cu respectarea tuturor normelor sanitare. Argumentul este strict epidemiologic, nu faptul că ne este frică de moțiunea de cenzură”, a spus Nelu Tătaru.
De asemenea, Raed Arafat a discutat despre ce consideră că ar trebui să se întâmple în România după 15 iunie
Secretarul de stat Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a vorbit despre ce consideră că ar trebui să se întâmple după 15 iunie. Acesta a afirmat că ar trebui să existe un cadru legislativ care să permită menținerea în continuare a unor restricții deoarece pandemia de coronavirus încă nu a trecut și reprezintă un pericol pentru populație.
„Poate este o soluție normală în situația în care nu am încheiat încă problema acestei epidemii și a acestui virus. În lumea politică trebuie să se discute. Eu sunt convins că se va ajunge la un consens și lumea va înțelege că lucrurile nu s-au terminat încă. Eu nu cred că am terminat încă (…) Din perspectiva mea, v-am spus că trebuie să continuăm clar cu o modalitate de a putea coordona și a lua anumite măsuri. Acest lucru ni-l permite deocamdată starea de alertă. Din 15 iunie trebuie să analizăm cum se va putea. Poate cu starea de alertă, dar cu mai puține restricții. Dacă nu va fi starea de alertă, vedem care va fi.
Dacă lăsăm totul și spunem că revenim la situația dinaintea virusului, eu cred că e o greșeală pe care o vom plăti scump. Trebuie găsită o soluție, pentru că noi nu putem în 15 iunie să revenim la o normalitate totală. (…) Trebuie să lăsăm această dorinţă ca la copii mici: ‘Vreau totul acum!’ Trebuie să avem înţelepciunea şi răbdarea să mai aşteptăm. Este vorba de o săptămână, două, trei”, a spus Raed Arafat.