Prima pagină » Actualitate » Nelu Tătaru, despre evoluția pandemiei și când vom vedea o estompare a creșterii cazurilor COVID-19

Nelu Tătaru, despre evoluția pandemiei și când vom vedea o estompare a creșterii cazurilor COVID-19

15 oct. 2020, 20:45,
Bianca Rebegea în Actualitate

Joi, 15 octombrie 2020, în orașul Câmpeni, Nelu Tătaru a declarat că știe cum poate fi oprită creșterea cazurilor de infectare cu noul coronavirus: impunerea unor restricții și respectarea regulilor. După toate acestea, s-ar vedea o estompare a creșterii numărului de cazuri COVID-19.

Ministrul Sănătății a fost întrebat cine va fi tras la răspundere, după evenimentele petrecute miercuri, 14 octombrie, la Iași, când credincioșii nu au respectat restricțiile și au intrat să se închine la racla cu Moaștele Cuvioasei Parascheva, chiar dacă nu erau din Iași. El a oferit următorul răspuns:

„Nu aş căuta vinovaţi. Aş căuta calea prin care noi toţi să respectăm nişte reguli şi să observăm că, după impunerea unor restricţii în contextul pandemic şi în contextul sărbătorilor religioase, în două – trei săptămâni să vedem o estompare a creşterii numărului de cazuri. În contextul fiecărei sărbători, putem întâlni respectări sau nerespectări de reguli. A căuta vinovaţi înseamnă a ne lua din timpul nostru şi a pierde un moment important în care putem gestiona o creştere a numărului de cazuri”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru, despre proiectele în desfășurare din Alba Iulia

Ion Ștefan, ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, l-a însoțit pe Nelu Tătaru în vizita de lucru pe care a efectuat-o joi în oraşul Câmpeni.

„Am venit şi cu domnul ministru Ion Ştefan, pentru a evalua capacitatea de a asigura partea hotelieră a spitalului şi necesarul de renovări sau extinderi, cum este acest Compartiment de Primiri Urgenţă, cât şi partea umană pe care o putem gestiona”, a spus Tătaru.

Ministrul a anunțat că varianta ca Spitalul Judeţean de Urgenţă din Alba Iulia să fie destinat doar tratării patologiei non-COVID este în analiză.

„În acest moment, noi evaluăm ca Spitalul Judeţean să rămână pentru un spital pentru o patologie non-COVID, în contextul în care avem şi spitale care pot prelua patologie COVID. După discuţiile pe care le-am avut cu Direcţia de Sănătate Publică, în acest moment sunt paturi libere, 40 de paturi libere care pot prelua patologie COVID mediu şi sever, în condiţiile în care pregătim acea ordonanţă de urgenţă în care acei asimptomatici sau unii cu simptome fără comorbidităţi să poată fi trataţi la domiciliu”, a mai spus ministrul.

Au mai fost prezenți la Câmpeni prefectul Nicolae Albu, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ion Dumitrel, şi directorul executiv al DSP, Alexandru Sinea.

Joi, în Alba erau active 1.429 de cazuri de infectare cu noul coronavirus.

Nelu Tătaru nu dă șanse producerii medicamentului Remdesivir în România

Ministrul Sănătății a discutat despre producerea Remdesivir în România. Nelu Tătaru crede că anul acesta sau anul viitor ar fi imposibil ca medicamentul Remdesivir, pentru bolnavii de COVID-19, să poată fi produs în România.

Ministrul este de părere că este necesară o linie specială de producție, de care producătorii români de medicamente nu dispun.

„Noi avem aceste discuții încă din vară. Avem fabrica antibiotice la care am avut această discuție. Nu are linie tehnologică și trebuie obținut acel patent, dar linie tehnologică încă nu avem. Ar fi o perioadă destul de lungă să putem produce acest Remdesivir”, a declarat Nelu Tătaru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *