Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit în această seară despre situația pandemiei de coronavirus din România. Acesta a afirmat că 80% din managementul spitalelor, inclusiv ale celor din Capitală, nu corespunde.
„Repetam de multe ori în primele luni de pandemie că 80% din managementele spitalelor nu corespund, menţin aceeaşi opinie şi o adaptez şi Bucureştiului. Cred că o patologie, o pandemie, un moment destul de greu, medical vorbind, dar trebuie să ne schimbe şi o optică. (…) Speranţa este ca în opt-zece luni să putem prezenta Parlamentului o lege a reformei în sănătate. Aţi putut vedea că orice lege am încercat să o trimitem în Parlament a ieşit pe cealaltă parte complet modificată şi contestată tot de cei care au modificat-o”, a spus Tătaru, la o dezbatere pe teme din domeniul sănătăţii organizată de PNL Bucureşti.
De asemenea, Nelu Tătaru a afirmat că ar trebui să crească atenția asupra medicinei de familie.
„Trebuie să reaşezăm acea colaborare, să nu spunem prietenie, a pacientului cu medicul de familie”, a spus Tătaru.
Nelu Tătaru susține că a observat că există o „demotivare” în cazul Direcţiilor de Sănătate Publică.
„Trecând de la spitale, am putem vedea şi DSP-uri care ţin de Ministerul Sănătăţii, o demotivare şi o scădere a atribuţiilor, ajungând ca un DSP să fie cel care dă un aviz sau face un control tematic. (…) Păstrarea unei coordonări la nivelul MS asupra unităţilor medicale rămâne esenţial”, a mai spus ministrul.
Sistemul sanitar resimte oboseala în perioada pandemiei de COVID-19, susţine Nelu Tătaru
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru anunţă faptul că sistemul medical se confrunta cu o oboseală şi suprasolicitare. Ministrul considera că una dintre cele mai mari provocări, de la începutul pandemiei, este reprezentată de luna septembrie, luna în care se anunţa o creştere a numărului de cazuri de infectări.
Nelu Tătaru susţine faptul că, panta crescătoare s-ar datora relaxărilor unor măsuri dar şi campaniei electorale sau începerea anului şcolar.
Sistemul sanitar din România se confrunta cu o oboseală, susţine ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru
Într-o intervenție la o conferință, ministrul Sănătăţii considera faptul că sistemul medical are nevoie de un respiro şi ca ultimele luni a însemnat un cumul al oboselii dar şi o suprasolicitare.
„Ce a însemnat sistemul medical în această perioadă. A fost un sistem medical pe care cred că îl ştiam toţi, dar ne-am obişnuit cu dânsul. (…) Dacă în primă fază eram toţi aşezaţi, în faza în care ne aflăm astăzi deja se simt oboseala, se simte suprasolicitarea”, a declarat Nelu Tătaru, marţi seară, în cadrul unei dezbateri organizate alături de candidaţii PNL la primăriile de sectoare, pe teme de actualitate din domeniul sănătăţii.
Spitalele COVID sunt suprapopulate în toată România
La conferinţa la care a participat, Nelu Tătaru a subliniat faptul că spitalele din Bucureşti şi nu numai, în special cele suport COVID-19 sunt suprapopulate. Sistemul medical a ajuns la un mare grad de ocupare.
„Astăzi în sistemul medical din Bucureşti ne aflăm într-o fază în care cele care sunt suport COVID sunt suprapopulate”, a arătat ministrul, citat de news.ro.
Luna septembrie este luna în care exista foarte mulţi factori de risc referitor la infectarea şi răspândirea virusului COVID-19
„Luna septembrie pentru noi este o lună de mare provocare şi de mare preocupare. Avem mai mulţi factori de risc”, a afirmat Nelu Tătaru.
În încheiere, Nelu Tătaru susţine faptul ca factorii principali de risc sunt măsurile de relaxare luate, deschiderea restaurantelor, deschiderea cinematografilor, dar şi începerea anului şcolar şi desfăşurarea campaniei electorale. Un alt factor care poate duce la o creştere mare a numărului de cazuri de infectări cu COVID este reprezentat şi de aglomerarea în mijloacele de transport în comun din România.