Prima pagină » Actualitate » Nelu Tătaru, despre criza de vaccin antigripal: „600.000 de doze au fost trimise către medicii de familie“

Nelu Tătaru, despre criza de vaccin antigripal: „600.000 de doze au fost trimise către medicii de familie“

17 nov. 2020, 09:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a vorbit despre o posibilă criză de vaccine antigripal în farmacii. Nelu Tătaru susține că încă 600.000 de doze de vaccin antigripal destinate pacienților din categoriile de risc au fost trimise către medicii de familie.

Ministrul Sănătăți ia declarat că restul, până la aproape trei milioane de doze,vor ajunge până la începutul lunii viitoare. În total, până la 2.970.000 de doze de vaccin antigripal vor ajunge la medicii de familie și în spitale, până la începutul lui decembrie.

„Chiar luni s-au mai dat 500.000 de doze, plus 100.000 de doze suplimentar către Direcțiile de Sănătate Publică, să le îndrume către medicii de familie iar, spre sfârşitul săptămânii – începutul săptămânii viitoare, va mai fi încă o tranşă de 500.000 de doze, rămânând ca spre sfârşitul lui noiembrie şi începutul lui decembrie să vină restul de doze până la 2.970.000 de doze pe care le-am achiziţionat pentru desfăşurarea vaccinării, prin medicii de familie şi în spitale”, a declarat Nelu Tătaru.

Nelu Tătaru: „ Recomandarea mea este să ne vaccinăm anti COVID-19“

Ministrul Sănătății a vorbit și despre vaccinul anti COVID-19, declarând că acesta e preferabil în locul trecerii prin boală.

„Recomandarea mea este să ne vaccinăm tocmai pentru siguranţa pe care ne-o dă un vaccin şi nu o trecere prin boală”, a precizat Nelu Tătaru.

Președintele a precizat că vaccinarea populației împotriva noului coronavirus se va produce în primăvara sau chiar în vara anului viitor.

„Există și un licăr de speranță: au apărut știri pozitive despre posibile vaccinuri. Nu știm în ce zi sau săptămână vor fi disponibile. Este foarte probabil să fie la dispoziția noastră din primul trimestru al anului 202. Vaccinarea populației va avea loc în primăvară spre vară. Până atunci trebuie să gestionăm pandemia. Depinde de noi pentru că asta așteaptă românii de la noi. Măsurile luate nu au fost suficiente deoarece crește numărul de persoane la terapie intensivă. Noile măsuri sunt corecte și așteptăm rezultate peste două-trei săptămâni. Sunt măsuri care trebuie aplicate clar, ferm și explicate cetățenilor“, a spus Klaus Iohannis.

Guvernul a suplimentat comanda de vaccin antigripal la 3,5 milioane de doze

Săptămâna trecută, președintele Klaus Iohannis a anunțat că Guvernul a suplimentat comanda la 3,5 milioane de doze.

„În fiecare lună vin noi tranșe de vaccin gripal în România. Vechiul guvern PSD comandase cam 1,5 milioane de doze, iar noul guvern liberal a suplimentat comanda la 3,5 milioane de doze. Aceste doze vor veni în tranțele negociate de guvern și e clar că în pandemie cererea e mai mare”, a menționat Klaus Iohannis.

Pe piața de la noi sunt comercializate trei vaccinuri gripale: Fluenz Tetra de la AstraZeneca, sub formă de spray nazal, pentru copiii între 1 și 18 ani, Influvac Tetra de la Mylan, supensie injectabilă, pentru copii peste 3 ani, adolescenți și adulți și Vaxigrip Tetra de la Sanofi, suspensie injectabilă, care se administrează tuturor categoriilor de vârstă, începând cu copiii peste 6 luni. Toate aceste vaccinuri au început să fie disponibile în farmacii începând cu 15 septembrie, cantitatea distribuită epuizându-se însă extrem de repede.

Perioada ideală de vaccinare este în jurul datei de 15 octombrie, dar nu se întâmplă nimic nici dacă îl administrăm și mai târziu, în jurul datei de 15 noiembrie sau chiar decembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *