Prima pagină » National » Nelu Tătaru, despre carantina totală: „Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată”

Nelu Tătaru, despre carantina totală: „Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată”

25 nov. 2020, 23:16,
Bianca Rebegea în National

Miercuri seară, 25 noiembrie, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că nu se impune carantina totală în România, ci doar la nivelul localităților, unde este necesară. În legătură cu municipiul București, ministrul spune că nu s-a întrunit punctajul pentru carantinare.

Întrebat de un eventual lockdown la B1Tv, Nelu Tătaru a oferit următorul răspuns:

”Cazurile care vin, sau infecţiile care vin, se produc în prespital, nerespectând nişte reguli. Că vrem sau nu vrem, trebuie să recunoaştem. Noi suntem cei care primim aceste cazuri, suntem aceeaşi oameni, gestionăm medical o pandemie. Cred că eforturile ar trebui să fie susţinute şi comune. Încercăm tot noi să limităm partea de prespital, introducând acele reguli şi uneori până la carantină. Nu închizi o ţară, închizi efectiv zonele în care vezi că transmiterea este accentuată, impunând şi alte reguli. Dar carantina este ultima dintre ele”.

Ministrul a explicat că, în acest moment, în Bucureşti nu este necesară carantinarea.

”O carantinare a unei localităţi implică mai multe, nu neapărat acel indice pe care îl avem, cumulat în ultimele 14 zile. Sunt câteva criterii minore, majore, dar sunt criteriile majore de exemplu existenţa şi ocuparea spitalelor din acea localitate. Sunt punctaje care se fac. De exemplu, dacă sunt ocupate peste 90 la sută secţia şi terapia intensivă sunt 20 de puncte. Dacă sunt ocupate doar secţia sau doar ATI- 15 puncte. În acest moment Bucureşti nu se încadrează”, a mai precizat ministrul.

Ministrul a explicat că în Capitală vor fi operaţionalizate mai multe paturi de ATI în următoarele zile

”În următoarele zile vom operaţionaliza mai multe paturi de terapie intensivă. De exemplu, la Monza Metropolitan, în momentul acesta operaţionalizăm 30 de paturi de terapie intensivă şi 30 de terapie intermediară plus 12 pentru cazurile medii severe. La Floreasca încercăm să operaţionalizăm un etaj întreg, etajul I pentru terapie intensivă. Sunt şi celelalte spitale care au intrat în acest moment, cum este Malaxa, pentru terapie intensivă, Cantacuzino sau Sfânta Maria”.

Şi preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, miercuri seară, în cadrul conferinței de presă de la Palatul Cotroceni, că nu s-a atins scorul, potrivit evaluării specialiştilor, care să impună carantinarea municipiului Bucureşti. Mai mult, președintele a clarificat faptul că nici după alegerile de pe 6 decembrie nu va exista lockdown în România.

„Să fie clar, nu există nicio intenție de lockdown după alegeri”, a spus președintele într-o conferință de presă.

El a adăugat că a dorit să precize acest lucru, deoarece „sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se profileze cu ştiri de tip senzaţional”, aceștia spunând că este o certitudine că va exista o carantină după alegeri.

„Eu nu intenţionez să promovez instituirea unei carantine la nivel naţional,  Repet aceste lucruri, fiindcă sunt politicieni fără niciun fel de scrupule care încearcă să se profileze cu ştiri de tip senzaţional”, a adăugat el. a adăugat el.

Ziua de 1 Decembrie – o ceremonie scurtă, fără paradă și fără public

În privința ceremoniei organizată de 1 Decembrie, acesta a menționat că:

„În acest an vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor făcând noi înșine sacrificiul de a renunța la participarea împreună la manifestările naționale. Am decis ca ceremonia care avea loc în fiecare an la Arcul de Triumf să fie una extrem de restrânsă, la care sunt invitați ambasadori străini, medici. Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară și fără participarea publicului larg”, a adăugat președintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`