Prima pagină » Actualitate » Nelu Tătaru, despre asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi: „Vor fi trataţi la domiciliu“

Nelu Tătaru, despre asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi: „Vor fi trataţi la domiciliu“

22 oct. 2020, 12:47,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit despre asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi. Nelu tătaru a anunțat că Guvernul va adopta joi, 22 octombrie, o Ordonanță de Urgență pentru ca pacienții testati pozitiv cu COVID-19, care nu prezintă simptome, și cei cu simptome ușoare dar fără comorbidități, să fie tratați la domiciliu.

Nelu Tătaru a anunțat că în ședința de Guvern de astăzi se adopa o Ordonanță de Urgență în așa fel încât bolnavii de COVID-19 care nu au simptome sau prezintă doar simptome ușoare să se trateze de acasă sub supravegherea medicului de familie.

„Vom avea în ședință de Guvern o Ordonanță de Urgență de modificare a legii 136 în care asimptomaticii și oligosimptomaticii și fără comorbidități vor fi tratați la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. O dată vor fi monitorizați de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluați și urmăriți de către organele de drept pentru a rămâne la domiciliu și pentru a putea să-și facă tratamentul, dar a-i proteja și pe ceilalți”, a declarat Nelu Tătaru.

Măsura despre asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi, anunată de săptămâna trecută

Ministrul Sănătății a anunțat măsura despre asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi încă de săptămâna trecută.

„Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti“, a spus săptâmâna trecută Nelu Tătaru.

Decizie privind medicii de familie

Ministrul Sănătății a precizat atunci că medicii de familie, prin contracte separate, suplimentare, cu Casa de Asigurări de Sănătate, pot face monitorizarea prin telemedicină sau pot presta servicii medicale la Direcţia de Sănătate Publică pentru anchete epidemiologice.

„În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în spitale. Medicii de familie, prin contracte separate cu Casa de Asigurări de Sănăte pot face o monitorizare prin telemedicină, primind 30 de puncte pentru fiecare pacient monitorizat sau pot presta servicii medicale la Direcţiile de Sănătate Publice, pentru anchete epidemiologice sau recoltări. Săptămâna viitoare mai avem şi un ordin de ministru care vă ieşi, dar şi modificarea pe care o avem pe ordonanţă de urgenţă care modifică legea”, a explicat Nelu Tătaru.

Ședința executivului este programată pentru joi seară, 22 octombrie, începând cu ora 18:00. Mai multe subiecte importante sunt pe ordinea de zi. Printre acestea se numără și schimbarea anunțată marți de Premierul Ludovic Orban, revocarea din funcție a Prefectului Gheorghe Cojanu. Cel mai vehiculat nume pentru înlocuirea acestuia este cel al fostului poliţist Traian Berbeceanu.

„Nu se impune reînchiderea totală, fiecare comitet judeţean îşi adaptează măsurile”

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, într-o intervenție publică la Cluj – Napoca, a precizat că nu se impun măsuri suplimentare pentru moment în ceea ce priveşte incidenţa COVID-19. Astfel, fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă va lua măsurile necesare în funcţie de incidenţa îmbolnăvirilor la nivel local.

„Nu se impune acest lucru. După cum ştiţi, probabil, noi adaptăm restricţiile şi măsurile la nivel local. Fiecare comitet judeţean pentru situaţii de urgenţă se adaptează după indicele pe care îl primeşte de la DSP, la 24 de ore, iar evaluarea măsurilor, după 48 de ore, sunt cele care sunt puse în practică”, a spus Nelu Tătaru, întrebat fiind dacă se impune o „reînchidere totală”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *