Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a explicat că, în acest moment, ne aflăm în faza a doua a valului unu al pandemiei provocate de noul coronavirus. De asemenea, după ce am stat patru, cinci săptămâni pe un platou, acum ne aflăm într-o creştere.
„Suntem în valul unu, suntem în cea de-a doua fază a valului unu, suntem într-o creştere a celei de-a doua faze a valului unu după ce am stat patru, cinci săptămâni într-un platou, acel platou la care ne limitasem la 1.500 şi care a crescut în această perioadă, suntem pe 2.000 de cazuri. Sper ca această creştere să o putem menţine în 2.000, să scădem apoi spre 1.500 în următoarea perioadă”, a declarat Nelu Tătaru, joi, la Digi 24.
Ministrul îndeamnă la respectarea regulilor, fiindcă numai așa reușim să ajugem la o scădere a numărului de infectări. În caz contrar, numărul de îmbolnăviri provocate de noul coronavirus va exploda.
„Trebuie să respectăm nişte reguli. Această pandemie nu se tranşează în spital, se tranşează în prespital. În prespital, sunt reguli, hai să respectăm reguli, e un număr mic de cazuri de la o zi la alta, nu avem transmitere comunitară decât foarte scăzută şi atunci avem un număr mic de cazuri care se vor adresa către unităţile de primire urgenţe, către terapiile intensive, către spitalele de boli infecţioase. Odată cu creşterea numărului de cazuri vom vedea şi acele aglomerări, pe care le vedem la primire urgenţe şi pe care le vom vedea în terapiile intensive şi la boli infecţioase”, a afirmat Nelu Tătaru.
Nelu Tătaru avertizează: ”Suntem într-o creştere a celei de-a doua faze a valului unu”
El mulțumește personalului medical pentru efortul depus în tot acest timp.
“Avem acelaşi număr de personal, un personal care de şapte luni face aceeaşi muncă. Cred că ar trebui să avem un pic şi de respect pentru acest personal şi să înţelegem că este un efort uriaş. Le mulţumesc în continuare pentru efortul pe care îl fac, dar fiecare dintre noi ar trebui să ne uităm un pic că am ajuns într-o perioadă în care fiecare avem câte o rudă sau o cunoştinţă care a contactat această boală, o parte dintre noi avem şi cunoştinţe sau prieteni care au decedat”, a precizat ministrul Sănătăţii.
De asemenea, a mai precizat că rata de infectare în București este de 1,39.
Ministrul Nelu Tătaru, despre situaţia din secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă
Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a făcut declarații de ultimă oră despre situația bolanvilor de Covid-19 din secțiile de terapie intensivă. Acesta susține că la ATI se află internați 550 de pacienți Covid-19, dintre care 176 intubați.
„La terapie intensivă avem peste 550 de cazuri în acest moment, dar doar 176 de pacienți intubați, care necesită o respirație invazivă, ventilată. Ceilalți sunt cu diverse grade de insuficiență respiratorie, trecând oarecum pe o terapie intermediară”, a transmis ministrul, la Digi 24.
Ministrul Sănătății precizează că medicul curant este persoana care decide dacă pacientul cu infecția Covid-19 rămâne pe patul cu repirație ventilată sau cu o sursă suplimentară de oxigen.
„Medicul curant este cel care decide dacă aceștia rămân pe paturile cu respirație ventilată sau sunt trecuți pe paturile de terapie intermediară, cu o sursă suplimentară de oxigen. Evaluarea și dirijarea acestor pacienți în secțiile de ATI este apanajul evoluției pacientului și apoi al deciziei medicului curant”, a adăugat Tătaru.
În momentul în care un pacient nu are loc la secția de Anestezie și Terapie Intensivă va fi tranferat într-o altă unitate medicală din județele limitrofe sau la distanță.
„Există locuri [de terapie intensivă] în București, dar ele sunt gestionate de fiecare spital în parte. În momentul în care se decide că un pacient nu are loc la ATI pentru un aparat, atunci facem un transfer în altă unitate spitalicească din județele limitrofe sau la distanță”.