Vineri seară, 30 octombrie, la Botoșani, Nelu Tătaru, ministrul Sănătății, a declarat că România ar putea să îşi constituie, după o nouă rectificare bugetară, un stoc pentru şase luni de Remdesivir.
Ministrul a anunțat că, inițial, România a primit gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze de Remdesivir. Însă, începând din luna octombrie, țara noastră a început să achiziționeze contra cost acest medicament, utilizat în tratarea pacienților cu forme grave de COVID-19. Tătaru speră că, după rectificarea bugetară, să se meargă pe o rezervă de șase luni.
„În perioada iulie-octombrie, noi am avut gratuit de la Uniunea Europeană 12.000 de doze. Aceste doze s-au distribuit în funcţie de numărul de pacienţi aflaţi în terapie intensivă, câte şase doze pentru fiecare din spitalele fază 1, fază 2 sau spitale suport. Începând cu luna octombrie, statul român a început să achiziţioneze contra cost aceste doze. Pe luna octombrie suntem … Cred că luni vom avea şi ultima tranşă din cele 12.000 de doze, ca totalul care a fost în ultimele luni din donaţii, urmând ca în noiembrie să avem între 14.000 şi 18.000 de doze achiziţionate, urmând, odată cu rectificarea bugetară, să putem merge pe o rezervă de şase luni.”, a declarat Nelu Tătaru.
Ministrul Sănătății a adăugat că urmează ca și comisiile de boli infecțioase și terapie intensivă să readapteze acest tratament.
„Rămâne efectiv ca şi comisiile de boli infecţioase şi terapie intensivă să readapteze acest tratament atât pentru terapie intensivă, cât şi pentru stadiile medii, severe, în stadiile incipiente şi fiecare medic curant să adapteze acest protocol la pacientul pe care îl îngrijeşte”, a precizat Tătaru.
Nelu Tătaru a vorbit despre vaccinul împotriva noului coronavirus
Mai mult decât atât, Nelu Tătaru a vorbit și despre vaccinurile împotriva noului coronavirus, pe care Uniunea Europeană urmează să le achiziționeze. În acest sens, a precizat că România „are o strategie în lucru”, fapt ce depinde foarte mult de tipul de vaccin. Ministrul are speranță că, din cele trei firme cu care Comunitatea Europeană are un contract, la finalul anului curent și începutul celui viitor, vom avea un vaccin.
Astfel că, se pregătește un plan pentru va dozele de vaccin să fie depozitate la gradele pe care acestea le necesită.
„Noi avem o strategie în lucru în acest moment. Depinde foarte mult de tipul de vaccin care va veni. Sunt trei firme cu care Comunitatea Europeană este în discuţii în acest moment şi în achiziţii, rămânând speranţa ca la sfârşitul anului, începutul anului viitor, sfârşitul lunii ianuarie, să putem avea avea acest vaccin. Rămâne ca după tipul de vaccin, sunt vaccinuri care sunt ţinute la minus 70 de grade sau sunt vaccinuri care sunt ţinute între două şi opt grade, să pregătim două alternative pentru a putea exploata momentul în care aceste vaccinuri vin, atât ca structură, ca reţea, cât şi ca moment al efectuării vaccinului”, a adăugat ministrul.
Nelu Tătaru susţine că Uniunea Europeană va transporta vaccinul către ţările membre, iar fiecare stat este responsabil să îl conserve și să îl utilizeze.