Prima pagină » Actualitate » Nelu Tătaru: „Amânarea măsurilor de relaxare trebuie să fie un semnal pentru toată lumea”
Nelu Tătaru:

Nelu Tătaru: „Amânarea măsurilor de relaxare trebuie să fie un semnal pentru toată lumea”

06 iul. 2020, 21:00,
Antonia Ceausu, în Actualitate

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, și-a manifestat dezamăgirea cu privire la modul în care populația gestionează acum pandemia de coronavirus în comparație cu lunile martie, aprilie. Acesta a accentuat faptul că amânarea măsurilor de relaxare de la 1 iulie, trebuie să reprezinte pentru totți oamenii un semnal de alarmă.

„Nu neapărat părere de rău, o dezamăgire poate, o parte a populaţiei pe care nu o vedeam în martie, aprilie, atât de vitează ca acum. Ţinem minte toți acea linişte de pe străzile noastre din martie, aprilie, acel moment și acea liniște, acea colaborare, acea răbdare, a făcut ca noi pana acum câteva săptămâni să ave 0,6-0,7 ca (rata de) transmitere, să ajungem la o liniște și la niște măsuri de relaxare. Amânarea măsurilor de relaxare de la 1 iulie, trebuie să fie un semnal pentru toată lumea. Noi l-am dat”, a declarat Nelu Tătaru.

Ce se întâmplă cu izolarea persoanelor care vin din ţări galbene! Raed Arafat şi Nelu Tătaru au vorbit despre asta

În urma deciziei CCR referitoare la ideea de obligativitatea romanilor să stea în carantină, aceasta măsură de izolare nu s-a mai aplicat în România. Într-o conferinţă de presă, Raed Arafat a vorbit despre viitoarea lege care va fi adoptată în Parlament.

„Carantina, de acum încolo, se va referi la persoane sănătoase, care au fost expuse și pot fi în stare de incubare. Izolare constă în separarea fizică a persoanelor bolnave, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicarea de tratamente. Aici se vorbește de internare, izolarea poate avea loc și la domiciliu dacă capacitatea de internarea e depășită. Carantinarea persoanelor care vin din alte țări se face de Ministerul Sănătății, prin stabilirea procedurilor. Prefecturile pot dispune, prin DSP-uri, carantinarea unor zone însă nu se face fără factorul medical”, a explicat pe scurt Arafat.

Nelu Tătaru explică imaginile din Vama Veche

Întrebat de jurnaliştii veniţi la conferinţa de presă despre ce s-a întâmplat în acest weekend în Vama Veche, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii a comentat imaginile apărute în spaţiul public. Acesta le-a explicat jurnaliştilor că imaginile sunt doar din acest weekend, iar ca situaţia datează de cel puţin 4 weekenduri. Nu în ultimul rând, Nelu Tătaru a spus faptul că au fost lăsaţi fără pârghii legale de CCR:

„Aceste imagni nu sunt doar din acest weekend, sunt așa de patru weekend-uri. Facem apel la respectarea distanțării fizice. Am fost împiedicați de decizia CCR, care ne-a lăsat fără pârghii”, a spus Tătaru.

Raed Arafat a comentat şi el imaginile. Acesta susţine că în proiectul prevăzut pentru adoptare apar şi măsuri care vor fi luate imediat, în regim de urgenţă.

„Am prevăzut în proiect să putem lua măsuri imediate în regim de urgență, dar cu validare ulterioară de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență”.

Bagajele celor care vor fi plasaţi în carantină vor fi carantinate

Raed Arafat susţine necesitarea carantinarii bagajelor care se aflu în posesia celor care vin din afara ţării. În conferinţă de presă, Raed Arafat a explicat faptul că noul proiect de lege vă prevede şi carantinarea bagajelor aflate în posesia persoanelor care vor intra în izolare

”Din punct de vedere a ceea ce prevede această lege și carantinarea bagajelor este obligatoriu să putem carantina bagajele. Noi aici nu vorbim doar despre Covid, ci despre toate tipurile de bagaje. Cât despre amenzi, din ceea ce știu, sunt corelate cu cele din Codul Penal, deci rămân amenzile.”, a spus Raed Arafat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *