Prima pagină » Local » Nelu Tătaru a vorbit despre amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă: Spitalul Regional Iaşi este cel mai avansat în acest moment
Nelu Tătaru a vorbit despre amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă: Spitalul Regional Iaşi este cel mai avansat în acest moment

Nelu Tătaru a vorbit despre amplasamentul Spitalului Regional de Urgenţă: Spitalul Regional Iaşi este cel mai avansat în acest moment

20 sept. 2020, 11:56,
George Cristian în Local

Ministrul Sănătății a vorbit despre Spitalul Regional de Urgenţă. Aflat într-o vizită de lucru, alături de premierul Ludovic Orban, ministrul Costel Alexe şi Primarul Municipiului Iaşi, Mihai Chirica, Nelu Tătaru a menţionat detalii despre SRU.

În aceste momente, spitalul de la Iași este în cel mai avansat stadiu dintre toate spitalele regionale de urgentă din România, declara Tătaru.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru a oferit detalii despre SRU

În cadrul unei declaraţii de presă, ministrul a vorbit despre cum va arăta Spitalul Regional de Urgentă din Iași, despre stadiul în care se află, dar şi despre felul în care acesta va funcţiona. Pe lângă toate aceste aspecte, Nelu Tătaru a vorbit și despre faptul că spitalul va trata pacienţi veniţi din toată zona Moldovei:

” Ne aflăm pe amplasamentul SRU Iaşi. Este unul dintre cele trei spitale în care în aceste 10 luni s-a semnat contract de finanţare cu Ministerul Dezvoltării şi am primit şi acceptul Comisiei Europene. Aceste opt spitale, în perioada 2014-2020 ar fi trebuit să beneficieze de un POR, de acele finanţări pentru proiecte tehnice iar în perioada 2020-2027 sunt proiectele de construcţie, construcţia şi operaţionalizarea.
Ne aflăm pe amplasamentul viitorului SRU Iaşi. Va fi o relocare a paturi şi specialităţi dar şi a personalului de la Spitalul Sf Spiridon, dar şi a personalului aferent de la celelalte spitale pentru a asigura la acestui spital regional de urgenţe capacitatea şi în acelaşi timp diversitatea specializărilor care pot fi într-un spital de nivel terţiar.

Acest SRU va avea, ca şi construcţie, două etaje în subteran, şapte etaje supraterane, va avea un corp orizontal în care vor fi structuri investigaţii, diagnostic, tratament, şi trei corpuri perpendiculare care vor asigura structura unităţilor sanitare, cea cu pături. SRU Iaşi va avea 850 de paturi, plus 60 de pături pentru UPU, 40 de pături pentru internarea de zi. În aceeaşi locaţie se vor găsi 70 de cabinete de consultaţii de ambulatoriu, 19 săli de operaţii. ”

SRU Iaşi va deservi populaţia din regiunea Moldovei

Sum totală care va fi investita va fi de ordinul sutelor de milioane de euro. Banii vor fi obţinuţi prin investiţii guvernamentale, dar şi din împrumuturi BEI. Spitalul Regional de Urgentă va deservi toată regiunea Moldova și, pe lângă aceste aspecte, SRU va avea capacitatea de a găzdui și activități didactice pentru studenţii din cadrul UMF Iași:

” Suma totală la care se ridică acest proiect este ridică la 500.350.000 de euro, atât prin investiţii guvernamentale cât şi prin împrumuturi BEI.

Avem în acest moment un Spital Judeţean de Urgenţă, dar după cum ştiţi şi ştiu şi eu, că sunt produs la şcolii ieşene de chirurgie, nu este optim şi nici nu poate înlesni atât activitatea medicală cât şi activitatea didactică. În viitorul Spital Regional vom regăsi şi spaţii pentru activitatea didactică pentru UMF. Spitalul Regional Iaşi este cel mai avensat în acest moment, ne aflăm la faza de proiect şi verificator de proiecte. Sperăm că paşii să se desfăşoare într-un ritm alert. Voi urmări ca acest parcurs să fie cât mai scurt şi să avem operaţionalizarea spitalului cât mai repede, să nu aşteptăm acel termen care este dat în contractul cu BEI sau în contractul pe care-l avem pentru cele trei spitale judeţene.” a conchis ministrul Sănătății.

Nelu Tătaru va verifica Spitalul Mobil de la Lețcani

Ministrul Sănătății a vorbit și despre Spitalul Mobil de la Lețcani. Acesta s-a arătat destul de circumspect în ceea ce privește obţinerea avizului de funcţionare a Spitalului din partea DSP. Răspunzând la întrebările jurnaliştilor BZI.RO, ministrul a declarat că va verifica personal funcţionalitatea spitalului menţionând că sănătatea ieșenilor primează:

” Îmi este cunoscută situaţia de acolo, am fost acolo acum o lună, acum două luni. Voi merge personal pentru a verifica ce se întâmplă acolo. Pentru noi, interesul nostru este că fiecare pacient să beneficieze de sănătate, în condiţii normale. Voi merge, voi evalua şi o să aveţi informaţii pe acest subiect.” a menţionat Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii.

Maricel Popa a forțat avizul de la DSP Iași în disperare de cauză

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *