Prima pagină » Actualitate » Neînţelegeri între Ungaria şi Comisia Europeană. Ursula von der Leyen a refuzat să meargă la Budapesta pentru a anunţa PNRR-ul ţării

Neînţelegeri între Ungaria şi Comisia Europeană. Ursula von der Leyen a refuzat să meargă la Budapesta pentru a anunţa PNRR-ul ţării

01 dec. 2022, 12:45,
în Actualitate

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula vor der Leyen nu va călători la Budapesta pentru a anunţa un plan de redresare de mai multe miliarde de euro. Anterior, Comisia Europeană a recomandat înghețarea a peste 13 miliarde de euro destintate Ungariei, din cauza problemelor de corupție din această țară.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei, Eric Mamer, nu a oferit detalii cu privire la motivul pentru care călătoria a fost anulată. Acesta a spus că preşedintele Comisiei nu este obligată să fie prezentă personal, deşi, Ursula von der Leyen a vizitat fiecare ţară, până acum, pentru a face anunţul privind finanţarea post-pandemie din partea UE.

Ursula von der Leyen a refuzat să meargă la Budapesta pentru PNRR-ul ţării

Aşadar, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-o abatere de la convenţie, nu se va deplasa la Budapesta pentru a anunţa planul de redresare în cazul Ungariei.

În iulie 2021, ea a rezervat un zbor spre Budapeste, însă vizită a fost anulată după ce parlamentarul ungar a adoptat o lege privind protecţia copilului despre care Bruxelles-ul susţinea că discriminează sever minorităţile sexuale.

Planul de redresare al Ungariei s-a ciocnit şi cu un mecanism de sancţiuni pentru statul de drept. La reuniunea miniştrilor de finanţe, care va avea loc înainte de 19 decembrie, statele membre vor trebui să aprobe planul ungar, pentru 5,8 miliarde de euro sub formă de granturi.

Peste 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei ar putea fi îngheţate

Ieri, 30 noiembrie 2022, Comisia Europeană a recomandat îngheţarea a peste 13 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei, din cauza problemelor de corupţie din această ţară.

Pe lângă asta, capitala Ungariei a fost acuzată că a blocat şi alte dosare europene, dar şi planul comun de ajutor de 18 miliarde de euro pentru Ucraina sau impozitul minim pe profiturile multinaţionalelor. Ungaria nu recunoaşte blocajele din fondurile europene şi se opune sancţiunilor împotriva Rusiei. De altfel, este singura ţară din NATO pe lângă Turcia care nu a ratificat încă aderarea Suediei şi Finlandei la alianţă. De altfel, Uniunea Europeană va sancţiona ţările care ocolesc sancţiunile împotriva Rusiei.

Aşadar, Comisia Europeană ar putea propune îngheţarea a 13 miliarde de lei. Decizia trebuie să fie luată de statele membre până pe 19 decembrie. Acestea trebuie să decidă îngheţarea sau nu a 7,5 miliarde de euro din fonduri de coeziune care urmau să fie plătite Ungariei în cadrul bugetului 2021-2027 al Uniunii Europene.

Totuşi, executivul european va valida planul de redresare post-COVID al Ungariei, însă cu anumite condiţii, în care se includ 17 măsuri şi reforme pentru îmbunătăţirea independenţei justiţiei. Plata nu va fi efectuată până când toate condiţiile nu vor fi îndeplinite.

În această perioadă, Ungaria se mai confruntă și cu problema aprovizionării cu benzină. Problemele cu aprovizionarea cu benzina au apărut după ce au crescut cererile create de decizia Guvernului de a plafona preţul la produsele petroliere. Astfel, autorităţile şi-au propus să reduce impactul inflaţiei asupra consumatorilor.

Aşadar, reiterăm faptul că deşi executivul european a validat planul de redresare post- COVID, Ursula von der Leyen a refuzat să meargă la Budapesta pentru a anunţa PNRR-ul ţării .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`