Negresa de post însiropată este un desert gustos, cu un blat umed, care poate fi folosit și la prepararea altor prăjituri sau torturi. În plus, are un timp foarte redus de pregătire, iar ingredientele sunt la îndemâna oricărei gospodine.
Acest desert este o variantă fără ingrediente de origine animală, adaptată pentru a respecta restricțiile alimentare impuse în timpul posturilor religioase. Cu o textură moale și densă, negresa de post este o alegere perfectă pentru cei care doresc să se bucure de un dulce simplu, dar gustos, care poate fi preparat rapid și cu ingredientele la îndemână.
Negresă de post însiropată cu sos de ciocolată
Această prăjitură începe cu un blat moale și pufos, pregătit cu ingredientele potrivite pentru post, cum ar fi făină, zahăr, ulei vegetal, precum și bicarbonat de sodiu sau praf de copt. Pentru a intensifica aroma și gustul, se poate adăuga vanilie sau scorțișoară în aluat.
Sosul de ciocolată poate fi pregătit din ciocolată neagră vegană topită, îndulcită cu sirop de agave sau alți îndulcitori naturali, pentru a obține o umplutură cremoasă și bogată în arome. Acesta poate fi întins generos între straturile de blat sau folosit pentru a glazura prăjitura.
Pentru această rețetă vei avea nevoie 2 căni apă minerală, 200 grame zahăr, 380 grame făină, 50 grame cacao, ½ cană ulei, esență de vanilie sau rom, un plic de plaf de copt și un praf de sare.
Pentru siropul sau sosul de ciocolată vei avea nevoie de 2 linguri ulei sau 50 grame de margarină, 50 grame cacao, 50 grame zahăr, 200 grame ciocolată, esență de vanilie sau rom, iar pentru decor poți opta pentru 200 grame nucă măcinată sau nucă de cocos.
Dacă vrei mai multe arome în blat, adaug-o pe cea de vanilie prima dată. Aroma de vanilie are rol de a intensifica celelalte arome adăugate după. De asemenea, atenție și la cantitatea de făină! Respectă întocmai cantitatea indicată în rețetă. Prea puțină făina duce la lăsarea blatului după coacere.
Indicații de preparare
Făina, zahărul, praful de copt, cacaoa și un praf de sare se amestecă într-un castron încăpător. Peste acest amestec se toarnă apa minerală și uleiul. Amestecați până se obține o compoziție omogenă. În timp ce încorporezi făina în amestec, fă cu spatula cifra 8 în mișcare. Pentru o negresă super pufoasă, trebuie să te asiguri că nu amesteci prea mult, deoarece acest lucru ar distruge bulele și ar face negresa tare.
Cernerea făinii și a prafului de copt adaugă aer și face amestecul mai ușor. Prin urmare, este recomandabil să cerni făina și praful de copt înainte de a le adăuga în amestec dacă ai nevoie de o prăjitură super pufoasă.
Se așează compoziția într-o tavă (35/24 cm) tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul preîncălzit până trece testul scobitorii. Lăsăm să se răcească în tavă negresa de post. După introducerea negresei în cuptor este recomandat ca timp de 20 de minute să nu se deschidă ușa cuptorului.
Pentru glazură este nevoie de o cratiță în care se pune cacao, zahărul, apa, uleiul sau margarina și se amestecă bine. Amestecul se fierbe până ajunge la consintența dorită, se adaugă esența de rom. Când glazură este călduță, o punem peste prăjitură și lăsăm să se răcească foarte bine, astfel obținem o negresă de post însiropată și foarte gustoasă.