Prima pagină » Razboi în Ucraina » Negocierile Rusia-Ucraina s-au reluat. Runda patru, caracterizată drept „foarte dificilă”

Negocierile Rusia-Ucraina s-au reluat. Runda patru, caracterizată drept „foarte dificilă”

15 mart. 2022, 15:23,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Șeful fracțiunii Servitorul Poporului din Rada Supremă, David Arakhamia, a anunţat astăzi, 15 martie 2022, faptul că negocierile Rusia – Ucraina s-au reluat. Membrul delegaţiei ucrainene a anunţat că cea de-a patra rundă a început.

„Negocierile sunt deja în curs”, a spus David Arakhamia, şeful fracțiunii Servitorul Poporului din Rada Supremă într-un comentariu pentru Ukrayinska Pravda.

Negocierile Rusia-Ucraina s-au reluat. „Fie va fi un acord, fie un atac”

David Arakhamia, şeful fracțiunii Servitorul Poporului din Rada Supremă susţine că Ucraina şi-a exprimat marţi punctul de vedere care este unul tranşant.

„Suntem la o răscruce – fie vom ajunge la un acord, fie Rusia va lansa un atac”, a menţionat sursa citată.

Reamintim faptul că negocierile dintre Ucraina şi Rusia au fost întrerupte luni.

A patra rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia a fost caracterizată drept „foarte dificilă” de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Precizăm că până în momentul de faţă, focul nu a încetat în Ucraina, iar singurele concesii făcute au fost în privința unor zone prin care civilii să poată fi evacuați.

„Poziţia noastră nu s-a schimbat: pace, un armistiţiu imediat, retragerea tuturor trupelor ruse şi numai după aceea vom putea discuta despre relaţiile noastre de vecinătate şi despre diferendele politice”, a anunţat într-un mesaj postat pe Twitter un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak.

Ce mesaj a transmis Kremlinul

Marţi, înainte de reluarea negocierilor, Kremlinul a menţionat că este încă prea devreme pentru a oferi un prognostic în ceea ce priveşte situaţia din Kiev.

”Noi nu vrem să facem prognosticuri pentru moment”, declară Dmitri Peskov, preferând ”să aşteptăm să avem rezultate tangibile înainte de a informa populaţiile celor două ţări”.

În prezent, negocierile continuă intre reprezentanţii Rusiei şi Ucrainei.

”Activitatea celor două delegaţii (rusă şi ucraineană) continuă prin videoconferinţă. Este o activitate complexă, iar faptul că ea continuă este deja un lucru pozitiv”, a transmis purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

De asemenea, un consilier al preşedintelui ucrainan Volodimir Zelenski, Oleksi Aretovici, a menţionat înainte de reluarea negocierilor că este posibil un acord de pace între Kiev şi Moscova.

”Cred că cel mai târziu în mai (…) urmează să ajungem foarte probabil la un acord de pace, poate mult mai rapid”, a declarat el pe un canal YouTube. Întrebat într-o conferinţă de presă despre formatul unui asemenea acord, Peskov a apreciat că ”este totodată prea devreme pentru a doscuta în mod public” despre acest lucru. ”Acest lucru face parte din negocieri”, a precizat peskov. Cea de-a patra rundă de negocieri între Ucraina şi Rusia a urmat să se reia marţi, după o ”pauză tehnică”, luni.

În urma debutului operaţiunii militare pe teritoriul Ucrainei, Rusia a fost dur sancţionata de mai multe ori. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a menţionat ca UE pregăteşte un nou val de sancţiuni împotriva ruşilor.

„Războiul lui Putin devine din ce în ce mai brutal în fiecare zi. Tocmai l-am informat pe preşedintele Zelenski despre al 4-lea pachet de sancţiuni”, a scris președintele CE.

După ce negocierile Rusia-Ucraina s-au reluat, conducerea țării vecine așteaptă un rezultat pozitiv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *