Prima pagină » Actualitate » Negocierile dintre PNL, PSD și  UDMR sunt într-un blocaj prelungit. Variantele care sunt pe masă
Negocierile dintre PNL, PSD și  UDMR sunt într-un blocaj prelungit. Variantele care sunt pe masă

Negocierile dintre PNL, PSD și  UDMR sunt într-un blocaj prelungit. Variantele care sunt pe masă

20 nov. 2021, 12:40,
în Actualitate

Negocierile dintre PNL, PSD și  UDMR sunt într-un blocaj prelungit. Deși s-au înțeles aproape la toate capitolele în ceea ce privește Programul de Guvernare și au căzut de acord și cu principiul premierului prin rotație, negocierile s-au blocat la împărțirea ministerelor.

Liberalii au condiționat continuarea negocierilor de a avea premierul la prima rotație și au obținut acest lucru. Asta însă i-a costat scump. Au rămas fără ministere importante atragându-și revolta multor lideri județeni care nici nu vor să audă ca partidul lor să nu aibă ministere ca Transporturile sau Dezvoltarea. Numai că UDMR nici nu vrea să audă să își piardă cele 4 locuri din cadrul guvernului (Mediu, Dezvoltarea, Tineret și Sport, vicepremier) și a amenințat că iese cu totul din combinație. Șeful PSD a plusat și a anunțat public că are mandat pentru un guvern cu UDMR și că dacă aceștia pleacă atunci o vor face și social-democrații.

În aceste condiții liderii PNL sunt în corzi. Pe de o parte presiunea venită din partea președintelui Klaus Iohannis care deja a convocat consultările oficiale cu partidele pentru luni, iar pe de altă parte presiunea liderilor județeni care își văd partidul văduvit de poziții importante. Sunt în poziția în care actualii lideri riscă să fi negociat mai prost ca fostul lider al partidului, Ludovic Orban, la precedentele negocieri cu USR.

Care sunt variantele de ieșirea din criză:

1.Continuarea negocierilor pe termen nelimitat – în aceste condiții vor pierde toate partidele care negociază. Criza politică se va prelungi antrenând după sine agravarea crizei energetice și criza Covid-19 în pragul Valului 5 care se anunță puternic dacă privim la ceea ce se întâmplă azi în Europa occidentală și centrală. Se poate spera ca la un moment dat unul din parteneri să cedeze.

2.Liberalii cedează la pretențiile lor și se face Guvern cu Nicolae Ciucă premier. Asta înseamnă ca supuși presiunii prezidențiale și intransigenței PSD și UDMR… liberalii să ”înghită broasca” și să cedeze Dezvoltarea și Transporturile. Varianta ar genera însă puternice disensiuni în PNL care ar putea duce până la o noi sciziuni ale partidului.

3.Liberalii cedează PSD poziția de premier. Liberalii ar putea accepta ca PSD să preia prima rotativă de premier prin Marcel Ciolacu. În acest caz redistribuirea mandatelor s-ar rediscuta și exista mari posibilități ca Finanțele si/sau Transporturile să revină PNL. Aici însă sunt presiunile puternice de la Palatul Cotroceni ca Nicolae Ciucă să fie premier acum + mai există și mandatul de negociere al PNL care stipulează clar că partidul trebuie să aibă prima rotativă de premier.

4.Eliminarea UDMR din schemă – varianta este negată public și de PSD și de PNL. În acest caz PSD și PNL au majoritate lejeră în Parlament și s-ar rezolva și problema liberalilor care ar dobândi în acest caz Dezvoltarea și Mediul râvnite atât de mult. Doar că eliminarea UDMR nu ar constitui o mișcare politică înțeleaptă nici pentru PNL și nici pentru PSD.

5.Guvern minoritar PNL-UDMR – este o variantă din ce în ce mai fezabilă. Este posibil ca PSD exasperat de disensiunile dintre taberele din PNL să nu mai vrea să continue negocierile și să propună susținerea unui guvern minoritar PNL-UDMR pentru a trece de iarnă și a se rezolva problemele curente. Varianta ar conveni politic PNL-ului care și-ar vedea potolite problemele interne și avansa în paralel negocieri cu USR pentru o viitoare colaborare. PSD ar puncta public puternic la imagine. Varianta însă nu convine președintelui Klaus Iohannis care știe că un astfel de guvern rezultat ar fi unul slab care poate cădea la prima moțiune de cenzură.

La această variantă există însă și posibilitatea de neneglijat ca PSD să anunțe că iese din negocieri și că nu admite nici o altă soluție în afară de alegerile anticipate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *