Prima pagină » Actualitate » Negocieri dure între PNL și PSD! Ambele tabere au mai multe probleme cu viitoarele numiri din guvern
Negocieri dure între PNL și PSD! Ambele tabere au mai multe probleme cu viitoarele numiri din guvern

Negocieri dure între PNL și PSD! Ambele tabere au mai multe probleme cu viitoarele numiri din guvern

10 nov. 2021, 12:24,
în Actualitate

Sunt negocieri dure între cei din PNL și cei din PSD. Ambele partide au anumite reticiențe legate de mai multe persoane. În timp ce PNL-ul nu îl dorește pe Sorin Grindeanu într-un viitor guvern, social democrații au la rândul lor obiecții cu privire la Alina Gorghiu sau a lui Dan Vîlceanu.

Așadar, în aceste momente, negocierile s-au redus strict la oameni și la funcții, conform unor surse politice citate de presă centrală.

 

PNL și PSD nu cad la înţelegere la mai multe numiri într-un viitor guvern

Dacă în ultimele zile, atât PNL cât și PSD au votat în forurile staturare demararea negocierilor, acum pare să se bată pasul pe loc. Asta în condiţiile în care cele două tabere au mai multe probleme referitoare la viitoarele numiri în guvern. Pe o parte cei din PNL nu îl vor pe Sorin Grindeanu mai ales că numele lui este asociat cu OUG 13, ordonanță care a generat proteste record în România.

Evident, sunt neînţelegeri şi din partea PSD care au mai multe obiecții la propunerile liberalilor. Social democrații nu ar fi de acord ca din viitorul guvern să facă parte persoane ca Raluca Ţurcan sau Dan Vîlceanu. În ședința de ieri, liberalii nu au transmis nimic legat de Grindeanu, dar Florin Cîțu a spus că dacă PSD are condiții pentru nume, atunci și PNL are o listă foarte lungă pentru PSD, de nume pe care nu le vrea PNL în Guvern.

Sunt neînţelegeri şi pe mai multe proiecte

La capitolul numiri situaţia este una evidentă, dar apar probele şi atunci când vorbim de proiectele pe care cele două formațiuni politice le vor implementate. Așadar, există diferențe mari de viziune mai ales pe problemele social cum ar fi majorările de pensii, salarii și alocații.

PSD prin vocea prim-vicepreședintelui Sorin Grindeanu a anunțat mai multe măsuri urgente pe care social democrații le-ar lua odată ce vor ajunge la guvernare. Vorbim despre creșterea salariilor, alocațiilor, ajutorului social, a pensiilor dar şi testare extinsă sau încurajarea campaniei de vaccinare:

O echipă care va lucra pe programul de guvernare și o echipă pentru revizuirea Constituţiei. Suntem dispuşi sp negociem pentru rezolvarea problemelor românilor. Vreau să vă spun câteva dintre măsuri

Restabilirea încrederii în autorităţi prin aducerea în prima linie a specialiştilor
Testare extinsă
Aplicarea imediată a legii indexării de la 1 decembrie a pensiilor cu 11%. Creșterea indemnizatiei minime
Creșterea alocatiilor copiilor
De la 1 ianuarie, creșterea salariului minim de la 2550 de lei la 2600 de lei pentru studii generale a menționat Sorin Grindeanu.

Despre PNNR, social democrații susţin că se pot modifica anumite puncte din acesta dar liberalii îi contrazic şi spun că planul este unul definitiv şi nu i se mai pot aduce modificări. Problema SIIJ e o piatră de hotar… și lista poate poate continua.

O altă problemă abordată a fost cea de modificare a Constituției României despre care cei din PSD au afirmat faptul că este una esențială pentru că actuala nu mai corespunde în totalitate cu cerințele țării:

Noi credem că actuala Constituție, care a fost modificată atunci când am devenit membri în UE. Limitele Constituției din anii 90 s-ar putea să nu mai corespundă necesităților şi nevoilor din România. (…) explica Sorin Grindeanu.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024