Prima pagină » Sanatate » Nefronul: Unitatea funcțională a rinichiului

Nefronul: Unitatea funcțională a rinichiului

14 feb. 2022, 14:13,
BZI.ro, în Sanatate

La nivelul rinichiului se găsesc mici construcții de celule ce poartă denumirea de nefron. Nefronul acesta are rol în curățarea sângelui.

În cadrul celor doi rinichi se pot găsi în jur de 2 milioane de nefroni ce au rol în producerea urinei (fiecare rinichi având aproximativ 1 milion fiecare). Aceștia sunt situați aproape peste tot la nivelul rinichiului, având părți ale acestora atât în ariile corticale, cât și în cele medulare.

femeie fericita

Un rinichi sănătos, o viață sănătoasă

Structura nefronului

Nefronul, cum s-a precizat și adineauri, este o structură microscopică și funcțională din componența rinichiului. Acesta este format dintr-un corpuscul renal și de un tub renal. Acest corpuscul renal are la rândul său mai multe componente, dintre care putem menționa ghemul de capilare (mici vene și artere) ce poartă numele de glomerul, iar peste acesta se află o membrană ce înconjoară totul numită capsula Bowman.

Există 2 tipuri de nefroni, corticalii reprezintă 85% din numărul total de nefroni ai rinichiului și se identifică ușor pentru că au glomerulul situat în zona corticală renală, iar ansa lor Henle este un scurtă, ajungând doar la nivelul extern al medularei renale.

grafica organism unde se vad rinichii si inima

Debitul renal depinde de debitul cardiac

Celălalt tip de nefroni este reprezentat de nefronii juxtamedulari, exact cum spune și numele, juxta = în apropiere de, aceștia au glomerulul la granița dintre ariile corticale și medulare. Ansa lor Henle, este una lungă și coboară foarte adânc prin medulară, chiar ajungând până la papilele renale. Au un rol deosebit de important în mecanismul contracurent, un mecanism prin care rinichiul reușește să excrete urină de concentrații mari.

În cadrul acestui sistem tubular al nefronului există o rețea bogată de capilare eferente. Cele mai multe se află la nivelul cortexului renal, în lungul tubilor proximali, distali și chiar al celor colectori corticali. Având în vedere dimensiunea rinichilor, statisticile au arătat faptul că pentru fiecare 100 g de rinichi, debitul sangvin renal va fi de 420mL în cadrul unui minut. Iar, în condiții bazale, acest debit sangvin renal poate fi aproximat ca fiind 20% din debitul cardiac de repaus.

rinichiul si nefronul grafica

Sunt în jur de 1 milion de nefroni la fiecare rinichi

Filtrarea glomerulară

La nivelul ghemului de capilare vine o artera aferentă (care intră) și o arteră eferentă (care iese). Compusul filtrat ce ajunge în capsula Bowman poartă numele de urină primară. Acest filtrat glomerular este foarte similar cu lichidele ce filtrează în interstiții de la nivelul capetelor arteriale, fiind foarte similar cu o plasmă ce nu conține proteine, sau cel puțin proteine în cantități semnificative.

La nivelul nefronilor din cei doi rinichi are loc această filtrare, iar cantitatea filtrată în fiecare minut poartă numele de debit al filtrării glomerulare. Acesta are o valoare aproximativă de 180 L pe zi, undeva la 125 mL pe minut. Cifra este una foarte mare și dacă am porni de la premisa că aceasta este urina finală, am observa că s-ar elimina prea mult. Motiv pentru care din acești 180 L zilnic, se va absorbi 99%, iar urina finală ce va fi eliminată reprezintă doar 1%.

barbat ce are probleme cu nefronul la medic

Tratamentul trebuie administrat înainte de avansarea puternică a maladiei

Maladii ce pot afecta nefronul

La nivelul nefronilor se pot instala mai multe maladii cunoscute dintre care putem menționa nefrita, afecțiune în care apare sânge în urină, hipertensiune și insuficiență renală. Nu este numaidecât ca toate simptomele să se manifeste simultan.

Glomerulonefrita infecțioasă se poate identifica atât în stadii acute cât și pasagere. Se recomandă un consult medical la identificarea primelor simptome. Afecțiunile ce atacă nefronul pot avea viteze diferite de instalare, iar stadiile avansate se lasă cu insuficiența renală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *