Prima pagină » Actualitate » Nebunie totală în România unde un MWh costă 16.000 de lei, de 100 de ori mai mult decât în Spania

Nebunie totală în România unde un MWh costă 16.000 de lei, de 100 de ori mai mult decât în Spania

04 iul. 2024, 09:47,
BZI.ro, în Actualitate

Este nebunie totală pe piața de energie din România unde un MWh a ajuns să coste 16.000 de lei. Avem prețuri de 100 de ori mai mult decât în Spania și de 23 de ori mai mult decât în Polonia.

Cea mai scumpă energie din Europa se află în România unde prețurile au urcat vertiginos. Sunt numeroase suspiciuni asupra legalității acestor creșteri, însă Guvernul României nu se implică deloc pe piață pentru a demara controale. Asta în timp ce România este un important producător de energie.

Un MWh costă în România 16.000 de lei, de 100 de ori mai mult decât în Spania

România este țara tuturor posibilităților, iar un MWh a ajuns să coste de 100 de ori mai mult decât în Spania și de 23 de ori mai mult decât în Polonia. În ultima perioadă, lipsa de concurență în sectorul serviciilor de sistem, care implică producători capabili să intervină rapid pentru a corecta dezechilibrele din piața energiei, a condus la o creștere dramatică a prețurilor pe piața de echilibrare. Aceasta este piața unde se ajustează diferențele dintre estimările de producție și cantitățile efectiv livrate.

Pe data de 1 iulie, de exemplu, în intervalul orar 6:15-6:30, prețul unui MWh de energie pe piața de echilibrare din România a depășit 16.000 de lei. Această piață este cunoscută și ca piață de penalizare din cauza prețurilor foarte ridicate aplicate pentru dezechilibre. În contrast, în aceeași perioadă, prețul pe piața de echilibrare din Polonia era de 23 de ori mai mic, iar în Spania, prețul era de 108 ori mai redus.

Deși se vorbește mult despre un „al doilea val” al energiei verzi în România, realitatea este departe de a fi atât de optimistă. Comparativ cu acum 10 ani, progresele sunt modeste: capacitatea instalată de energie eoliană a rămas la 3.000 MW, iar cea solară a crescut cu doar 200 MW, ajungând la 1.600 MW, potrivit zf.ro.

Totuși, o schimbare semnificativă a apărut: apariția prosumatorilor, cei care produc și consumă energie electrică în același timp. Această piață, estimată la 1.600 MW, operează în prezent „în orb”, din cauza lipsei datelor exacte privind producția și consumul. Lipsa de transparență generează dezechilibre majore pe piața de echilibrare, unde prețurile au explodat recent.

Un exemplu relevant este 1 iulie, când, în intervalul 6:15-6:30, un MWh de energie pe piața de echilibrare din România costa peste 16.000 de lei, de 23 de ori mai mult decât în Polonia și de 108 ori mai mult decât în Spania.

Guvernul României ar trebui să intervină pe piața de energie din Româmia

Guvernul României trebuie să intervină de urgență pe piața de energie din România și să facă controalele necesare. Executivul PSD-PNL are la îndemână un organism care în teorie ar trebuie să verifice dacă există înțelegeri de tip cartel sau dacă cineva se îmbogăţeşte ilicit. În realitate, ANRE este plin de sinecuriști care nu fac nimic pentru a combate aceste ilegalități.

Ba mai mult, sunt suspiciuni rezonabile că până și conducerea acestei agenții are anumite înțelegeri cu cei de la bursă pentru a nu interveni în favoarea cetățenilor.

Este absolut șocant cum România, o mare producătoare de energie, are cele mai mari prețuri. De exemplu, Hidroelectrica crește tarifele la energie electrică. Este vorba desăre clienții care au contract la Hidroelectrica, societate la care statul este acționar majoritar, și care primesc în această perioadă propuneri de prelungire a contractelor.

Hidroelectrica a obținut un profit uriaș bazat pe creșterea prețurilor la energie. În acest contex, cifra de afaceri a crescut cu 66%, până la 2,4 miliarde de lei, iar profitul obținut a crescut cu 79% la 1,3 miliarde de lei, comparativ cu aceeași perioadă anterioară. Așadar, românii trebuie să înțeleagă de ce în România, un KWh costă de peste 100 de ori mai mult decât în Spania și de ce suntem înșelați de un stat mafiot.

 

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *