Candidoza este un tip de infecție provocată de către organisme de tipul fungi. Pentru această afecțiune există o clasă de medicamente numite antifungice cu ajutorul cărora poți spune în curând „Am scăpat de candida”.
Candidozele sunt infecții de natură fungică (o ciupercă, mai exact o drojdie) ce se poate instala la nivelul pielii, însă și în cavitățile interne reprezintă o probabilă țintă. Cele mai comune infecții fungice au fost găsite la nivelul gurii, gâtului, intestinului și a vaginului. În general, această ciupercă poate trăi bine cu alte organisme și produce în zona respectivă iritații, diverse secreții și mâncărime.
Candidoza la nivelul cavității bucale
Uneori această ciupercă ce poate îngrozi unele persoane se stabilește la nivelul cavității bucale, de acolo putându-se extinde către gât. Această afecțiune prezintă mai multe tipuri de simptome ce nu se manifestă mereu. În oglindă sau la un control la medic se pot observa pete de culoare albă la nivelul palatului moale și al luetei, chiar și pe amigdale. Zona este, de asemenea, iritată și roșie. Iar în gură se simte o textură asemănătoare cu cea a bumbacului.
Adesea este însoțită de pierderea simțului de gust și durere în timpul mestecării și înghițirii. Principalele persoane care sunt predispuse la această afecțiune sunt diabeticii și cei ce suferă de cancer sau HIV. De altfel, și persoanele clinic sănătoase pot dobândi această afecțiune ca urmare a unor medicamente ce provoacă o uscare la nivelul gurii, nu neapărat direct. Fumul de țigară poate, de asemenea, sa faciliteze apariția acestei ciuperci la nivelul gurii.
O grijă deosebită ar trebui oferită antibioticelor din cauza cărora se pot distruge o serie de bacterii cu care corpul nostru este în simbioză. O cauză ce poate stimula și apariția celorlalte tipuri de candidoze. Corticosteroizii reprezintă de asemenea un stimulator pentru dezvoltarea acestei afecțiuni.
„Am scăpat de candida”: Cum se manifestă afecțiunea vaginală
Principalele simptome se reduc la mâncărimi și iritații la nivelul mucoasei vaginale, secreții vaginale ciudate, durere în timpul contactelor sexuale, cât și durere sau disconfort în timpul urinării. Afecțiunile sunt mai mult sau mai puțin dureroase depinzând de caz la caz.
Persoanele cele mai predispuse la candidoza vaginală sunt cele însărcinate, cele ce folosesc contraceptive hormonale, au diabet sau prezintă un sistem imun foarte slăbit din urma unei infecții anterioare.
Și pentru a putea spune în sfârșit: „Am scăpat de candida”
Pentru candidozele vaginale tratamentul constă în administrarea de medicamente antifungice. În cele mai multe dintre cazuri, medicația fie este aplicată direct în interiorul vaginului, fie folosind o singura doză de flucanozol prin administrare orală. Pentru cazurile în care candidoza revine, medicul poate recomanda administrarea de mai multe doze orale sau fie de mai multe medicamente ce se inseră în vagin (acid boric, nystatin sau flucytosine).
Iar pentru cazurile în care candidoza este situată la cavitatea bucală aceasta se tratează tot cu medicamente antifungice, anume clotrimazole, miconazole sau nystatin pentru o perioada de 1-2 săptămâni. Aceste medicamente putând fi luate și pentru candidoza de la nivelul esofagului. În atenția celor ce suferă de această afecțiune, un control medical este absolut necesar pentru a vă oferi cu exactitate tratamentul potrivit (unii oameni pot prezenta alergii la aceste substanțe).