Breaking News
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:41845;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}
Amigdalita se caracterizeaza prin inflamarea acuta sau cronica a amigdalelor palatine, acele amigdale situate la nivelul gatului, de o parte si de alta a bazei limbii.
Atunci cand este vorba despre amigdalita, amigdalele au volum crescut, sunt rosii, pot fi palpate la baza mandibulei, sunt dureroase la palpare si pot prezenta, in functie de stadiul amigdalitei, pungute de puroi vizibile ca puncte sau pete albe la suprafata amigdalelor. Uneori inflamatia se poate extinde si la tesuturile din jur, o complicatie cu implicatii serioase ce necesita instalarea rapida a tratamentului si dupa antibiograma, tratament specific cu antibiotice.
Rolul amigdalelor in apararea sistemului imunitar
Nu dati copiilor codeina dupa operatia de amigdale sau de polipi!
Ce facem, totusi, atunci cand ni se imbolnavesc amigdalele? Le tratam pana ne insanatosim si asteptam sa ne faca iarasi probleme sau le scoatem? Decizia trebuie luata de comun acord cu medicul specialist.
Indicatiile extirparii amigdalelor sunt destul de numeroase, dar cred ca nu exista alta interventie chirurgicala care sa dea nastere la atatea contradictii. Stabilirea trebuie sa fie corecta, bine gandita, fara o usurinta condamnabila. Cu privire la indicatiile amigdalectomiei, bolnavii pot fi impartiti schematic in doua grupe: cei cu focar infectios amiglalian (amigdalita cronica) si cei cu hipertrofia amigdalelor, unde se pune problema de volum, iar extirparea lor se indica in cazul tulburarilor respiratorii, de inghitire, de vorbire.
Primele semne ca suferi de amigdalita si faringita
Vezi care sunt simptomele amigdalitei
Aceasta e a doua categorie, e specifica in cazul copiilor, chiar la varste fragede (2-3 ani), care respira foarte greu, cu perioade de oprire a respiratiei (apnee). Unii parinti sunt reticenti la indicatia operatorie, altii sunt disperati de aceasta „sufocarei mai ales nocturna a copilului. Prima categorie, cea a focarului amigdalian, se redesteapta periodic, sub influenta factorilor externi, determinand stari infectioase acute repetate, care altereaza progresiv starea generala a organismului, producand infectii ascendente (sinuzite, otite, adenopatii), infectii descendente (faringite, laringite, bronsite) si leziuni la distanta (reumatism, afectiuni ale inimii si ale rinichilor).
Inseamna ca repetarea amigdalitelor mai mult de 5-6 ori pe an, cu stare generala alterata (febra 39-40 de grade timp de 5-7 zile, analize de focar (ASLO, Fibrinogen, VSH crescute), cu aparitia complicatiilor locale (flegmoane si inflamarea repetata a ganglionilor cervicali) determina extirparea amigdalelor care ajung sa ne faca mai mult rau decat bine. Varsta la care se face amigdalectomia e de 2-3 ani pana la 50-60 de ani, dar sunt cazuri in care se face si mai devreme, exceptional, la cei cu insuficienta respiratorie mare.
Din popor stim ca amigdalele au rolul lor in apararea organismului impotriva bolilor. Ele fac parte din tesutul limfatic periferic, cu rol in producerea imunitatii. De aceea extirparea lor trebuie cantarita bine, dar, pe de alta parte, nu inseamna ca fara ele nu mai avem imunitate. Mai avem multe alte organe limfoide care sa ne protejeze.